Copyright: Dam & Partners - Woongebouw Fred ( Provast/Dam & Partners)
Copyright: Mei - De Verkenner ( Mei architects & planners / WAX)
Copyright: BNB en B06 - Buiksloterham Kavel 21 ( BNB architect en B06 architecten)
Copyright: LEVS - Tricotage, Veenendaal ( LEVS architecten)
Copyright: SeARCH - Woongbouw Zuidas ( SeARCH)
Copyright: VMX - Ex-Casa 400 ( VMX Architects)
Copyright: Hans Oudendorp - Nova Zembla Lofts ( Architect BNA Hans Oudendorp)
Copyright: Bakers Architecten - Woongebouw Weesp ( Bakers Architecten)
Copyright: Architectenbureau Hoogeveen - Kraaipanschool ( Luuk Kramer)
Copyright: Dam & Partners - Woongebouw Fred ( Provast/Dam & Partners)
Copyright: Mei - De Verkenner ( Mei architects & planners / WAX)
Copyright: BNB en B06 - Buiksloterham Kavel 21 ( BNB architect en B06 architecten)
Copyright: LEVS - Tricotage, Veenendaal ( LEVS architecten)
Copyright: SeARCH - Woongbouw Zuidas ( SeARCH)
Copyright: VMX - Ex-Casa 400 ( VMX Architects)
Copyright: Hans Oudendorp - Nova Zembla Lofts ( Architect BNA Hans Oudendorp)
Copyright: Bakers Architecten - Woongebouw Weesp ( Bakers Architecten)
Copyright: Architectenbureau Hoogeveen - Kraaipanschool ( Luuk Kramer)

Themaperiode ‘Woningbouw’ van start

19 januari 2015, 15:25
Het komende kwartaal staat bij Architectenweb het thema ‘Woningbouw’ centraal. Nu de woningmarkt langzaam weer aantrekt, beginnen de nieuwe woningbouwopgaven zich af te tekenen. Bestaande stedelijke gebieden moeten kwalitatief verdicht worden en via PO en CPO bepalen bewoners steeds meer zelf hoe ze wonen. Daarbij is er een blijvende vraag naar traditionele architectuur en gebouwen met een heel eigen karakter.

Het thema ‘Woningbouw’ wordt van half januari tot begin april door de redactie van Architectenweb crossmediaal uitgewerkt, met een serie artikelen op Architectenweb.nl, discussies op social media zoals Twitter en LinkedIn, twee ontbijten, een dubbelcongres, en een speciale editie van Architectenweb magazine.

De themaperiode ‘Woningbouw’ wordt mede mogelijk gemaakt door Wienerberger en Alucobond.

Vier trends in de woningbouw
De verkoop van woningen trekt weer aan en in het kielzog daarvan groeit ook de woningproductie weer. Dat werd hoog tijd, want met een ongewijzigde woningproductie zou het woningtekort in 2020 oplopen tot 300.000 woningen, zo'n 4 procent van de totale woningvoorraad. Vooral in de Randstad is de komende jaren een grote vraag naar nieuwe woningen.

De behoorlijk eenvormige woningbouw van de Vinex-opgave is de afgelopen jaren vervangen door een veel diversere woningbouw. Aan de ene kant vragen toekomstige bewoners om meer zeggenschap over hun woning. Of treden ze als particulier (PO) of als collectief (CPO) zelf op als opdrachtgever. Aan de andere kant worden bewoners ook steeds vaker ontzorgd. Met kant-en-klare woningen en een uitgebreid voorzieningenaanbod in de woonomgeving.

Wonen in de stad is populairder dan ooit tevoren. Om in te spelen om deze vraag worden overal stedelijke gebieden verdicht met woonblokken en vooral in de Randstad steeds vaker ook met woontorens. Alleen in Amsterdam al worden de komende jaren zo’n tien woontorens gerealiseerd. Maar ook in Utrecht, Den Haag, Rotterdam, Eindhoven en tal van andere steden worden nieuwe woontorens gebouwd.

Uit onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving en het Amsterdam School of Real Estate is gebleken dat woningbouw met een traditionele of historiserende architectuur gemiddeld een hogere waarde heeft dan modernistische architectuur. Steeds meer architecten weten slim op dit gegeven in te spelen door hedendaagse woningbouw te voorzien van een herkenbare jas met zorgvuldig ontworpen details.

Er bestaat daarbij een groeiende behoefte om in te spelen op de specifieke kwaliteiten van iedere plek en opgave, en deze specificiteit te vatten in een gebouw met een heel eigen karakter. Dieptewerking, texturen en nieuwe materialen geven de gevels van woongebouwen steeds meer expressie. Het stedelijk landschap wordt zo steeds gevarieerder.

Stuur jouw project in!
Heb je onlangs een woningbouwproject ontworpen of gerealiseerd dat aanhaakt op een van de hierboven genoemde nieuwe opgaven? Stuur dit project dan nu op naar de redactie van Architectenweb: redactie@architectenweb.nl

In het kader van de themaperiode ‘Woningbouw’ organiseert Architectenweb de volgende evenementen:

Het Grote Woningbouwcongres
Tijdens de Week van de Bouw in de Jaarbeurs in Utrecht wordt Het Grote Woningbouwcongres in twee delen gehouden: op woensdagochtend en vrijdagochtend. Zo is een bezoek aan het congres gemakkelijk te combineren met een bezoek aan de beurzen die deze week gehouden worden, zoals Gevel 2015 en Material Xperience 2015.

Dag 1: Woontorens

Op woensdagochtend 11 februari 2015 zal in een vijftal lezingen plus debat ingegaan worden op de opgave om de stad te verdichten. Daarbij zal specifiek ingezoomd worden op het ontwerp van woontorens. In zijn keynote deze ochtend zal architect Erikjan Vermeulen van Concrete dieper ingaan op het radicale woonconcept dat ten grondslag ligt aan de wolkenkrabbers die momenteel naar ontwerp van het bureau in de Verenigde Staten worden gebouwd.

Dag 2: CPO

Op vrijdagochtend 13 februari 2015 staat in een vijftal lezingen plus debat het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) centraal. Hoe groot is deze markt, hoe begeleid je als architect dergelijke processen, welke rol kun je als ontwerper hierbij spelen? Op deze vragen zullen deze ochtend antwoorden gezocht worden. De keynote deze ochtend zal gegeven worden door architect Marc Koehler van Marc Koehler Architects dat met zijn zelfontwikkelde concept van de Cascolofts inmiddels op verschillende plaatsen in Nederland succesvol CPO-projecten uitvoert.

Kaarten bestellen voor Het Grote Woningbouwcongres

Ontbijt: CPO
Een ontbijt is een expertmeeting van architecten, interieurarchitecten, adviseurs, opdrachtgevers en aannemers onder leiding van de redactie van Architectenweb. Bij het ontbijt wordt kennis gedeeld en worden netwerken met elkaar verbonden.

In het eerste ontbijt wordt ingezoomd op Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Welke ervaringen zijn hiermee ondertussen opgedaan? Wat voor typen CPO-projecten zijn te onderscheiden en hoe groot is deze diverse markt dan uiteindelijk? Hoe begeleid je als architect dergelijke processen en welke rol kun je hierbij spelen? In hoeverre kun je als architect ook het initiatief nemen voor dergelijke processen en samen met ketenpartners (financiers, aannemers, makelaars) optrekken?

Ben jij als architect, interieurarchitect, adviseur of opdrachtgever betrokken bij CPO-projecten en wil je jouw kennis delen en jouw netwerk vergroten? Meld je dan nu aan voor het ontbijt via redactie@architectenweb.nl. Aan het ontbijt kunnen maximaal 15 personen deelnemen. Indien nodig zal de redactie een selectie uit de aanmeldingen maken. In die selectie zal gestreefd worden naar een mix verschillende disciplines.

Donderdag 26 februari 2015

Tijd: 9:00u tot 10:30u (zaal open 8:45u)

Locatie: Architectenweb (Pedro de Medinalaan 1, Amsterdam)

Toegang: Gratis


Ontbijt: Traditionele en historiserende woningbouw
In het tweede ontbijt staat het ontwerp van traditionele en historiserende woningbouw centraal. Welke ervaringen zijn hiermee ondertussen opgedaan? Hoe reageren bewoners hierop? Wat werkt daarbij bewezen goed? Op welke tradities en historie kan aangehaakt worden, en hoe ver kun je daarbij gaan? Kan enkel op gebouwniveau ontworpen worden, of is (de relatie tot) de openbare ruimte cruciaal? En welke ontwikkelingen zijn hier momenteel in te onderscheiden? Kortom, een bijzonder veelzijdig onderwerp!

Ben jij als architect, interieurarchitect, adviseur of opdrachtgever betrokken bij het ontwerp van traditionele of historiserende woningbouw en wil je jouw kennis delen en jouw netwerk vergroten? Meld je dan nu aan voor het ontbijt via redactie@architectenweb.nl. Aan het ontbijt kunnen maximaal 15 personen deelnemen. Indien nodig zal de redactie een selectie uit de aanmeldingen maken. In die selectie zal gestreefd worden naar een mix verschillende disciplines.

Donderdag 12 maart 2015

Tijd: 9:00u tot 10:30u (zaal open 8:45u)

Locatie: Architectenweb (Pedro de Medinalaan 1, Amsterdam)

Toegang: Gratis


Themanummer Architectenweb magazine
Tegen het einde van de themaperiode ‘Woningbouw’ zal een speciale editie van Architectenweb magazine verschijnen waarin het thema met projectbeschrijvingen, interviews en achtergronden verder wordt uitgediept. Ook hiervoor kun je projecten aan de redactie van Architectenweb voorleggen via: redactie@architectenweb.nl.

#ThemaWoningbouw
Sociale media spelen een steeds belangrijkere rol in het vakdebat. Gedurende de themaperiode ‘Woningbouw’ zal de redactie van Architectenweb dit debat op Twitter, LinkedIn en Facebook voeden met oproepen en stellingen. Volg Architectenweb op Twitter en houd daarbij de hashtag #ThemaWoningbouw in de gaten. Meld je aan voor de actieve groep van Architectenweb op LinkedIn. En like Architectenweb op Facebook.

Andere nieuwsberichten

Een thuiskomen voor Bedaux de Brouwer Architecten

Gisteren, 14:30

Bouw van The Baan Tower nu echt van start

Gisteren, 13:36

Mei transformeert Gasometer in Münster tot duurzaam woongebouw

Gisteren, 13:17

Bij nai010 uitgevers verschijnt publicatie over natuurinclusieve architectuur

Gisteren, 09:02

Duits energieconcern RWE steekt 55 miljard in duurzame projecten

Gisteren, 16:06

Frankrijk maakt stranden, parken en bossen rookvrij

Gisteren, 14:48

Stedelijk Museum krijgt eind 2024 weer een beeldentuin

Gisteren, 11:27

CBS: steun voor kernenergie in Nederland neemt toe

Gisteren, 09:50

Lagere straffen in langslepende Vestia-zaak na hoger beroep

27 november, 1:49

Brabant verkent mogelijkheden publiek warmtebedrijf

27 november, 10:45
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan