Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: grafie Ronald Tilleman
Copyright: grafie Ronald Tilleman
Copyright: grafie Ronald Tilleman
Copyright: grafie Ronald Tilleman
Copyright: grafie Ronald Tilleman
Copyright: grafie Ronald Tilleman
Copyright: grafie Ronald Tilleman
Copyright: grafie Ronald Tilleman
Copyright: grafie Ronald Tilleman
Copyright: grafie Ronald Tilleman
Copyright: grafie Ronald Tilleman
Copyright: grafie Ronald Tilleman
Copyright: grafie Ronald Tilleman
Copyright: grafie Ronald Tilleman
Copyright: grafie Ronald Tilleman
Copyright: grafie Ronald Tilleman
Copyright: grafie Ronald Tilleman
Copyright: grafie Ronald Tilleman

Gemeentekantoor Groningen officieel geopend

19 februari 2014, 10:47
Donderdag wordt het gemeentekantoor Harm Buiterplein in Groningen officieel geopend. Het 17.000 vierkante meter omvattend gebouw is ontworpen door MVSA architects. Ontmoeting en interactie spelen een centrale rol in het ontwerp, zegt het bureau.

In het gebouw bij station Europapark en voetbalstadion Euroborg zijn onder meer de gemeentelijke loketten voor Werk en Inkomen, het loket Bouwen en Wonen en het UWV gevestigd. Ook zijn in de nieuwbouw kantoren voor medewerkers van de gemeente Groningen en een openbare parkeergarage gehuisvest.

Het ontwerp is opgezet rondom twee grote atria die fungeren als centrale ontmoetingsruimten, zegt MVSA. “Het grote atrium aan de oostzijde is publiekstoegankelijk en bestemd voor de klantcontacten. Hier bevinden zich de publieksentree en de centrale marktplaats”, legt het bureau uit.

“Het westelijke atrium is kleiner van maat en bestemd als ontmoetingsruimte voor de medewerkers van het gebouw. Hier zijn de lunchruimten voor medewerkers. De royale atria garanderen een lichte en vriendelijke uitstraling met veel daglicht.”

Veilig en vriendelijk
In het publieke deel van het gebouw zijn balieruimten, informatieplekken en spreekkamers te vinden. De architecten hebben gestreefd naar een veilige en vriendelijke omgeving. “Door een strategische situering en vormgeving van de overlegplekken zijn aanvullende veiligheidsmaatregelen tot een minimum beperkt”, zegt MVSA.

“De hoofdopzet van het gebouw met een kantoorgedeelte, een publieksgedeelte en een semi- publieksgedeelte vroeg om een flexibel inrichtingsconcept om adequaat te kunnen reageren op toekomstige veranderingen in organisatie en gebruik.”

“Het concept van Het Nieuwe Werken heeft voor het kantoordeel geleid tot een algemeen concept voor de inrichting van de werkplekken. Activiteitgerelateerde werkplekken zijn vertaald in onderling uitwisselbare ruimtelijke bouwstenen, passend binnen het stramien van het gebouw.”

Composietgevel
Het gebouw heeft een bijzonder laag EPC van 0,48, wat met name te danken is aan het gevelconcept. Het gaat om een composietgevel met een zeer hoge isolatiewaarde ((Rc>5) en drievoudig glas. Klik [hier] voor een interview dat Architectenweb onlangs had met architect Wouter Thijssen over de gevel van het gebouw.

“Samen met een optimaal gebruik van daglicht, de toepassing van een WKO in combinatie met betonkernactivering, PV-cellen en een ecologisch dak is een extreem laag energieverbruik gerealiseerd. Door de stroom groen in te kopen is het gebouw CO2-neutraal.”, vertelt MVSA.

Holle betonvloer
Een andere innovatie is de toepassing van een nieuw type holle betonvloer. “Deze verenigt een aantal voordelen in zich; door dat er grote overspanningen kunnen worden gemaakt ontstaan kolomvrije ruimten met een grote indelingsvrijheid waar ook grote vergaderruimten eenvoudig in te passen zijn. In de holle vloer zijn bovendien de installaties ondergebracht zodat techniekaanpassingen op wisselende indelingen mogelijk blijven”, besluit MVSA.

De binnentuinen van het complex zijn ontworpen door Karres en Brands landschapsarchitecten.

Andere nieuwsberichten

NEPROM-prijs naar ontwikkeling van Cruquius in Amsterdam

17 mei, 4:00

Neutelings Riedijk wint prijsvraag Cité des Imaginaires en Grand Musée Jules Verne in Nantes

17 mei, 2:14

Maaskant Park in Groot Handelsgebouw geopend voor publiek

17 mei, 10:00

Villa op Terschelling die zich opricht uit de duinen

17 mei, 9:00

Bouwend Nederland: mooie ambities, komt aan op goede uitvoering

17 mei, 1:17

WRK Architecten deelt kennis rond duurzaam ontwerpen op eigen website

16 mei, 12:18

Studie: duingebied West-Nederland ook geschikt voor wolven

15 mei, 2:35

Rekenkamer: Rijkswaterstaat en ProRail denken miljarden meer voor weg en spoor nodig te hebben dan nu begroot

15 mei, 2:29

RIVM: zonnepanelen worden nu nog gedowncycled, maar recycling is in toekomst mogelijk

15 mei, 2:16

Tennet: afschalen kolen- en gascentrales verzwakt stabiliteit electriciteitsnet na 2033

15 mei, 10:00
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan