Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Oude schil wordt weggenomen. Built4U
Copyright: Nieuwe grotendeels prefab gevel en dak, inclusief installaties, worden geplaatst. Built4U
Copyright: Energiezuiniger, comfortabeler binnenklimaat, nieuw uiterlijk. Built4U
Copyright: Oude schil wordt weggenomen. Built4U
Copyright: Nieuwe grotendeels prefab gevel en dak, inclusief installaties, worden geplaatst. Built4U
Copyright: Energiezuiniger, comfortabeler binnenklimaat, nieuw uiterlijk. Built4U

Nieuw consortium biedt 'betaalbare renovatie'

17 februari 2014, 14:18
Een nieuw consortium van bouwpartijen, waaronder van aken architecten (VAA) en een groep producenten, introduceert een nieuw renovatieconcept. Built4U gaat om een betaalbare renovatiemethode naar passiefhuisniveau van sociale woningbouw.

Zes partijen, overwegend uit de bouwsector, hebben een concept ontwikkeld om de grote voorraad sociale woningen duurzaam te renoveren op een snelle en betaalbare manier. De introductie van het concept Built4U vond 13 februari plaats met een presentatie aan woningbouwcorporaties.

Built4U is ontwikkeld door een samenwerkingsverband van een architectenbureau, een aantal leveranciers en een organisatie die helpt innovaties naar de markt te brengen: VAA, Doorwin, Kingspan Unidek, Zehnder-J.E. Storkair, Trecodome en The Source Group.

Gezamenlijk initiatief
Het consortium stelt dat er momenteel een grote woningvoorraad uit de jaren zestig en zeventig gerenoveerd moet worden. De sociale woningen bieden niet de minimale energievraag en het comfort voor de bewoner, zoals die heden ten dage gewenst zijn.

Built4U zou een oplossing bieden door in slechts vijf dagen woningen te renoveren met behulp van een nieuwe prefab schil volgens de principes van passief bouwen. Niet alleen levert dit het gewenste comfort en de vermindering van de energievraag, tevens kunnen woningen naar wens van een nieuw uiterlijk worden voorzien.

Doordat de verschillende partijen alle hun specifieke kennis hebben ingebracht, zijn de diverse producten volgens hun op elkaar afgestemd. In de afgelopen twee jaar is gewerkt aan het stroomlijnen van de gezamenlijke processen en de compositie van de productonderdelen, zodat kosten en verspillingen – ook op de bouwplaats – geminimaliseerd zijn.

Spagaat
Volgens Chiel Boonstra van Trecodome worden de woningcorporaties geconfronteerd met stijgende energieprijzen, terwijl sociale woningbouw betaalbare woonlasten als uitgangspunt heeft. Daarbij zijn er de milieudoelen die de Europese Unie zich heeft gesteld: In 2020 twintig procent minder CO2 uitstoten dan in 1990.

“Woningcorporaties staan in een spagaat”, zegt Boonstra. “Slopen en nieuw bouwen is kostbaar en zou tientallen jaren duren. Niets doen maakt het wonen echter ook alleen maar duurder.” Dat heeft een aantal partijen op het idee gebracht om een renovatiemethode te ontwikkelen, die het minimaliseren van de warmtevraag tot doel heeft en waarbij slopen tot een minimum wordt beperkt.

Prefab schil
Gebaseerd op de principes van passief bouwen worden de woningen geïsoleerd door de buitenkant in te pakken. Het bestaande dak (zonder dakbeschot) en het buitenblad van de gevel worden weggenomen en vervangen door een nieuwe grotendeels prefab schil.

“Daarin is al in de fabriek de installatietechniek opgenomen”, vertelt Boonstra. Daartoe behoort onder andere comfortventilatie met warmteterugwinning. “De schil is tevens voorbereid op toepassing van eventuele extra installaties, zoals een zonnecollector of pv-panelen.”

De prefab schil zou volgens de samenwerkende partijen in vijf dagen kunnen worden aangebracht. “Door middel van een BIM-model en productengineering zijn de producten onderling op elkaar afgestemd”, zegt Ron de Goeij van VAA. “Daardoor zijn we in staat snel en efficiënt te renoveren.”

Dankzij het werken met BIM kan volgen de partijen het concept landelijk worden toegepast. Daarbij kan het uiterlijk door de bewoners en de woningcorporaties zelf worden bepaald. Omdat de renovatie vanaf buiten gebeurt, kan de bewoner in zijn woning blijven.

Financiering
In de ontwikkelingsfase van het concept hebben de samenwerkende partijen gesprekken gehad circa zeven woningcorporaties. Volgens Boonstra bleek daarbij dat corporaties regelmatig slechts een bedrag willen of kunnen investeren, dat de woning op het niveau van energielabel B brengt. “Wat betekent dat ze over een aantal jaar weer moeten renoveren om aan de verscherpte eisen te voldoen.”

‘Doorrenoveren’ naar het veel zuiniger passiefhuisniveau volgens de Built4U-methode zou circa 54.000 euro per woning kosten – afhankelijk van het type (rijtjes)woning. Dit bedrag is ongeveer de helft van een ‘gewone’ renovatie naar passiefniveau, maar ligt nog altijd boven het bedrag, dat woningcorporaties een reële investering vinden.

The Source Group heeft verschillende mogelijkheden uitgewerkt waarop corporaties deze extra investering boven hun maximum kunnen ‘terugverdienen’. Meestal komt het erop neer dat het financiële voordeel van de energiebesparing ten goede komt aan de woningcorporatie. Andere mogelijke financieringsvormen zijn het ESCO-model en een verlaagde total cost of ownership.

Momenteel werkt Built4U met twee corporaties – een in het noorden en een in het zuiden van het land – aan een pilotproject.

Andere nieuwsberichten

Transformatie voormalig warenhuis en bankgebouw in Dordrecht gereed

Gisteren, 14:18

De Zwarte Hond ontwerpt flexibel IKC+ Katwijk

Gisteren, 11:00

BNA: geef de architect de rol van verbinder bij de woningbouwcrisis

Gisteren, 10:00

Stuur nu jullie project in voor de prijs voor Zorggebouw van het Jaar 2024

Gisteren, 09:30

Maatschappelijke coalitie: pak door met uitbreiding Noord-Zuidlijn

Gisteren, 10:43

Daiwa House opent fabriek waar modules van de lopende band komen

Gisteren, 09:45

Inzendtermijn voor de Dutch Daylight Awards 2024 twee weken verlengd

Gisteren, 08:30

Bouwend Nederland: mooie ambities, komt aan op goede uitvoering

17 mei, 1:17

WRK Architecten deelt kennis rond duurzaam ontwerpen op eigen website

16 mei, 12:18

Studie: duingebied West-Nederland ook geschikt voor wolven

15 mei, 2:35
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan