Copyright: BNA
Copyright: Vrouw traint voor de rollerdisco ( Ossip van Duivenbode)
Copyright: Koepelgevangenis Arnhem ( Thea van den Heuvel (DAPh)
Copyright: BNA
Copyright: BNA
Copyright: Vrouw traint voor de rollerdisco ( Ossip van Duivenbode)
Copyright: Koepelgevangenis Arnhem ( Thea van den Heuvel (DAPh)
Copyright: BNA

DvdA: weekend lang de klok rond met architectuur

18 juni 2013, 14:25
De Dag van de Architectuur staat komend weekend (21 t/m 23 juni) in het teken van ‘24 uur architectuur’. Op 45 plaatsen in heel Nederland vinden in totaal 250 evenementen plaats. Architectenweb zet de ‘highlights’ op een rijtje.

In Rotterdam wordt een prominent leegstaand kantoorgebouw 24 uur lang omgetoverd tot een verticale stad. Op de vijfde verdieping van de Hofpoort ligt een voetbalveld met echt gras, op de tweede en achttiende etage vinden de uitreiking en tentoonstelling van Archiprix plaats en er is een ouderwetse ‘rollerdisco’ op de dertiende verdieping.

Verschillende artiesten en kunstenaars (waaronder Wunderbaum) verzorgen optredens en ander vermaak. De bellboys annex straatmuzikanten en stadsgidsen van WLDRF verwelkomen bezoekers in de liften. Letterlijke hoogtepunt is rotterdamRESTaurant op de bovenste verdieping, dat op creatieve wijze gebruik maakt van ongebruikte keukens in leegstaande panden.

24Hofpoort vormt het epicentrum van de DvdA in Rotterdam, waar verder onder meer een nachtelijke editie van bouwputtenfestijn Parfum de BoemBoem plaatsvindt en recent opgeleverde gebouwen als de Pauluskerk en de Karel Doorman worden opengesteld. Het geheel wordt op vrijdag 17.00 uur afgetrapt met een vrijmibo in de Hofpoort.

Stadsontwaken
Het 24-uursthema is ook op bijzondere wijze opgepikt in Apeldoorn, waar een fietstocht in de schemering kan worden verreden langs gebouwen waar 24 uur per dag wordt gewerkt. In Haarlem kunnen ochtendmensen via een boottocht het ‘stadsontwaken’ meemaken, terwijl in buurgemeente Haarlemmermeer de nachtelijke bedrijvigheid centraal staat.

Nachtbrakers kunnen ook naar Nijmegen, waar ruim voor het ochtendgloren een wandeling door de stad plaatsvindt. Overdag wordt deze wandeling dunnetjes overgedaan en hebben uitgeslapen bezoekers de mogelijkheid om te ‘lattedralen’ op het Mariënburgplein. Met behulp van duizenden latten worden hier bouwwerken in elkaar gezet.

Tijdens de DvdA zijn er ook veel gebouwen te bezoeken die hun 24-uursfunctie hebben verloren. Zo is de Arnhemse Koepelgevangenis, die volgend jaar sluit, open voor publiek, evenals de voormalige watertoren op Rotsoord in Utrecht. Laatstgenoemde gebouw krijgt een nieuwe bestemming met flexibele werkplekken, vergaderruimtes en een restaurant.

Grootste DvdA ooit
Amsterdam viert met veertig opengestelde gebouwen en andere activiteiten diens grootste DvdA ooit. Er vinden rondleidingen en workshops plaats in onder meer het IJDock en het Stedelijk, evenals een speciale editie van Failed Architecture in het nieuwe hoofdkantoor van NRC Handelsblad aan het Rokin.

In stadsdeel Noord valt nog meer te ontdekken, meldt de organisatie van de hoofdstedelijke DvdA. “Bijvoorbeeld het Wikkelhuis (flexibele, tijdelijke architectuur van Fiction Factory), het Groot Lab, Badhuis Disteldorp en de bijzondere architectuur van het Cornelis Douwesterrein.”

Elders in het land zijn er opmerkelijke evenementen als een architectenmarkt (Delft), een ’24-uurs architectuur pop-upstore’ (Veenendaal), een overnachting in het Arresthuis (Roermond), de première van de Rietveld-fietstocht (Utrecht) en ‘speed creatie voor slow architecture’ (Houten, als onderdeel van het 24-uursproject Design Never Sleeps).

Tenslotte kunnen bezoekers van het Kunstfort bij Vijfhuizen kamperen met 'veldbedden in de polder', wordt in Almere een vaartocht over het Weerwater onder het genot van Canto Ostinato (live gespeeld op vier piano's) gehouden en vindt in Eindhoven een expeditie door 'bloemkoolwijk' Geestenberg plaats.

Open huis
Tijdens de Dag van de Architectuur worden traditiegetrouw verschillende architectuurprijzen uitgereikt (waaronder in Eindhoven, Leiden, Nijmegen en Groningen) en is er een aantal 24-uurs ontwerpmarathons (onder andere in Gouda en Hilversum). Ook houden verschillende architectenbureaus open huis.

Let op: niet alle evenementen zijn gratis en voor sommige geldt een aanmeldingsplicht. Op de website van de Dag van de Architectuur is alle informatie per evenement te vinden.

Andere nieuwsberichten

Abe Bonnema Architectuurprijs 2023 toegekend aan de Kunstwerf

Gisteren, 17:15

Veertigjarig oeuvre Mecanoo centraal in monografie

Gisteren, 14:41

Anterieure overeenkomst BuitenStad Hoorn ondertekend

Gisteren, 11:30

3XN ontwerpt luxe woongebouw aan Derde Haven in Scheveningen

Gisteren, 10:38

Provincie Zuid-Holland: 29.000 woningen erbij door optoppen

Gisteren, 15:26

Rotterdam onderzoekt mogelijke fraude bij renovatie Boijmans en De Doelen

Gisteren, 13:12

Overijssel dreigt te stoppen met PPLG als Rijk niet betaalt

Gisteren, 12:03

World Food Center Experience in Ede verdeelt de Gelderse politiek

7 december, 1:46

Amsterdam bereidt zich voor op maximumsnelheid van 30 kilometer

7 december, 11:35

Provincie Utrecht saneert grond vliegbasis Soesterberg voor woningbouw

7 december, 9:03
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan