Copyright: De Jong Gortemaker Algra architecten
Copyright: De Jong Gortemaker Algra architecten
Copyright: Centrale hal ( De Jong Gortemaker Algra architecten)
Copyright: 'Consultomgeving' ( De Jong Gortemaker Algra architecten)
Copyright: 'Consultomgeving' ( De Jong Gortemaker Algra architecten)
Copyright: Hotelgebouw ( De Jong Gortemaker Algra architecten)
Copyright: Balie radiologie ( De Jong Gortemaker Algra architecten)
Copyright: De Jong Gortemaker Algra architecten
Copyright: De Jong Gortemaker Algra architecten
Copyright: Centrale hal ( De Jong Gortemaker Algra architecten)
Copyright: 'Consultomgeving' ( De Jong Gortemaker Algra architecten)
Copyright: 'Consultomgeving' ( De Jong Gortemaker Algra architecten)
Copyright: Hotelgebouw ( De Jong Gortemaker Algra architecten)
Copyright: Balie radiologie ( De Jong Gortemaker Algra architecten)

Ziekenhuis Bernhoven flexibel en ‘helend’ ontworpen

6 februari 2013, 14:35
Begin april wordt het nieuwe ziekenhuis Bernhoven in het Brabantse Uden in gebruik genomen. Het gebouwencomplex is flexibel ontworpen, gericht op toekomstige veranderingen in de zorg. Daarnaast is er een ‘helende’ en groene omgeving gecreëerd.

Ziekenhuis Bernhoven is door De Jong Gortemaker Algra architecten ontworpen als een bebouwde strip, dat zich duidelijk onderscheidt op de groene locatie waar het staat. Zoals voorgeschreven in het stedenbouwkundig plan, is de buitenzijde van de strip uitgevoerd in metselwerk. Dit oogt natuurlijk en geeft het complex tegelijk een duidelijke signatuur.

Het ziekenhuis bestaat uit meerdere volumes, waarbij volgens het leidende vastgoedprincipe per gebouw gelijke functies zijn ondergebracht. Zo is er een speciaal gebouw voor de ‘hot floor’, waar zich bijvoorbeeld de operatiekamers en intensive care bevingen, en is er een ‘hotelgebouw’ voor onder meer de algemene verpleging.

Hotel
Het flexibele en toekomstgerichte aan deze opzet is dat de meeste gebouwen geschikt zijn voor een andere functie. Zo zou het hotelgebouw daadwerkelijk een hotel kunnen worden, als mocht blijken dat de ligduur van patiënten de komende jaren nog verder blijft afnemen en de algemene verpleging geen eigen gebouw nodig hoeft te hebben.

“Ook hebben we een flexibele polikliniek ontworpen”, zegt architect Rien Trouborst. “Deze kan in de toekomst, dankzij bijvoorbeeld de vele patio’s, worden veranderd in een kantoorlandschap. Ook hebben we anders gekeken naar waar we installaties en trappen konden plaatsen.”

Feitelijk zijn alleen de hot floor en het naastgelegen onderzoeksgebouw niet flexibel, wegens de specialistische functies die ze huisvesten. Een deel van het terrein is nog onbebouwd, zodat dit in de toekomst kan worden ontwikkeld. Een ander gedeelte is bestemd voor woningbouw.

Groene omgeving
Het ziekenhuis is opgezet als een ‘healing environment’, waarbij de groene omgeving een belangrijke rol speelt. Toetreding van daglicht, verschillende kleurstellingen, repetitie versus afwisseling in de ruimtes... alles moet bijdragen aan het welbevinden van de patiënt. Daartoe heeft iedere afdeling tevens een eigen, de aanwezigheid verzachtende sfeer.

Als een streekziekenhuis heeft het Bernhoven ook kenmerken van de omgeving in zich opgenomen. Het meest zichtbare zijn de in veel gangen opgehangen natuurfoto’s, die speciaal in de omgeving zijn geschoten door fotografen.

Het is echter niet de bedoeling dat de patiënten en medewerkers zich thuis gaan voelen, zegt interieurarchitect Franke van den Broek. “Voor het personeel is wel een professionele omgeving gecreëerd, terwijl voor patiënten een zeker verlangen naar huis onderdeel is van het genezingsproces.”

In Bernhoven vinden per jaar 40.000 ziekenhuisopnames plaats. Over de bouw van het nieuwe ziekenhuis is iets meer dan twee jaar gedaan.

Andere nieuwsberichten

Bouw woontoren Blaak 333 officieel van start

1 uur geleden

Gentiaanbuurt technisch up-to-date en in oude allure hersteld

3 uur geleden

Toekomstig hoofdkantoor DPG Media in Amsterdam opgeleverd

4 uur geleden

Haags Museumkwartier gehuld in een zachte lichtsluier

1 maart, 3:54

Minister praat met TU Delft over rapport onderwijsinspectie

Vandaag, 10:22

Overlast om vol stroomnet duurt nog zeker tien jaar, zegt Alliander

Vandaag, 09:33

Heijmans verwacht na 2024 profijt van aantrekkende woningverkoop

1 maart, 11:12

Raad voor leefomgeving bepleit landelijke aanpak funderingsschade

1 maart, 10:34

Hoogste aantal hypotheekaanvragen starters sinds 2020

29 februari, 3:57

Brancheorganisaties willen kortere bezwaarprocedures woningbouw

29 februari, 10:35
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan