Vooralsnog weinig applaus voor superprovincie

5 februari 2013, 10:17
Vooralsnog weinig enthousiasme en terughoudendheid. Dat ondervond minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken maandag over zijn plannen voor een superprovincie bestaande uit Noord-Holland, Flevoland en Utrecht. De minister begon maandag aan een rondje langs de betrokken provincies.

Hijzelf zei een ‘positief gevoel’ te hebben overgehouden aan zijn eerste stop, Noord-Holland. De provincie gaf eerder al wel aan onder voorwaarden akkoord te gaan met een superprovincie, maar de Commissaris van de Koningin Johan Remkes uitte zich na afloop van het gesprek met de minister kritisch.

Vraagtekens waren er onder meer bij het tempo van de fusie en de onderbouwing van het plan. De minister wil de fusie rond hebben voor de volgende Provinciale Statenverkiezingen van maart 2015. Remkes is er nog niet van overtuigd dat zijn provincie binnen twee jaar zal fuseren met Utrecht en Flevoland.

“De termijn van twee jaar is uitermate krap, en dat ziet de minister zelf ook wel”, aldus Remkes. Volgens hem zal ‘de minister een nadere visie op de inrichting van provinciaal bestuur moeten geven’. Ook roept Remkes Plasterk op een ‘variabel schema’ uit te werken.

Referendum
Maandagavond sprak een meerderheid van Provinciale Staten van Utrecht zich uit voor een referendum over de vorming van de megaprovincie. Tijdens de Statenvergadering werd een initiatief van het CDA gesteund door VVD, SP, PvdD, 50Plus en PVV en die partijen vormen samen een ruime meerderheid.

Dat betekent dat de provincie Utrecht een referendum over de plannen gaat voorbereiden. Plasterk komt dinsdag met het Utrechtse provinciebestuur praten over de wens van het kabinet dat de megaprovincie al in 2015 een feit is.

Plasterk raadde een volksraadpleging over dit onderwerp zeer af, maar de provincie Utrecht zegt nog geen goede argumenten voor provinciaal samengaan te hebben gehoord.

De provincie wil van de minister ook een totaalvisie op de vorming van landsdelen horen. Sommige Utrechtse politici vrezen dat het herindelingsproces, dat zij ‘bestuurlijke verrommeling’ noemen, na 2015 stil komt te liggen.

De Utrechtse Commissaris van de Koningin, Roel Robbertsen, zei eerder ook al te willen weten wat de ‘brede visie van dit kabinet is op het volledige binnenlands bestuur’. Pas daarna zou de provincie mee willen denken over de vorming van de megaprovincie. Robbertsen vroeg zich in zijn nieuwjaarsrede af ‘voor welk probleem dit nou de oplossing is’.

'Niet positief
Ook Flevoland toonde zich 'niet positief over de plannen voor een superprovincie. Gedeputeerde en Provinciale Staten koersen liever op behoud van de zelfstandigheid van de jongste provincie van Nederland.

Flevoland vindt dat Plasterk maandagavond tijdens zijn bezoek aan Noord-Holland nog steeds geen onderliggende visie op de vorming van een megaprovincie heeft laten zien. "Hij heeft hier de handen nog niet op elkaar gekregen'', aldus een woordvoerder van de provincie. Een belangrijk bezwaar tegen de fusie is in Flevoland dat de inrichting van het 'nieuwe land' na 25 jaar nog helemaal niet klaar is. "Dat is een specifieke taak voor deze provincie en die is beslist niet gebaat bij bestuurlijke opschaling.''
Flevoland is nu een heel overzichteliijke provincie met zes gemeenten, een waterschap en een geïsoleerde ligging met rondom water. Opgaan in een landsdeel met ruim tachtig gemeenten spreekt de Flevolanders in meerderheid niet aan. "De Staten hebben de mogelijkheid voor het houden van een referendum zoals in Utrecht nog even opengehouden. De minister zal echt met een verdiepingsslag moeten komen.''
Plasterk praat dinsdagavond met de Utrechtse provinciebestuurders over de voorgenomen fusie. Op 27 februari komt hij naar Flevoland.

Bron: ANP

Andere nieuwsberichten

Betaalbare stadswoningen op oude ‘Harley-locatie’ in Breda

Gisteren, 11:18

Rijksvastgoedbedrijf start aanbesteding voor bouw boekenmagazijn Koninklijke Bibliotheek

Gisteren, 10:40

Rob Moritz treedt terug als directeur 19 het atelier

20 februari, 3:55

Eerste editie van Tilburg Architectuurprijs gelanceerd

20 februari, 2:39

Twee doden en twee gewonden door ongeluk bij brug in aanbouw Lochem

Gisteren, 13:27

Onderzoekers waarschuwen voor groot woningtekort in Duitsland

Gisteren, 11:43

'Huizen aanpassen aan klimaatverandering maakt wonen veel duurder'

Gisteren, 09:29

Toezichthouder wil meer oog voor veiligheid bij energietransitie

20 februari, 3:20

Rijk houdt informatiesessies over bouw nieuwe kerncentrales

20 februari, 9:39

Veel geldverstrekkers verhogen de hypotheekrente weer

19 februari, 3:28
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan