Copyright: Stijnstijl grafie
Copyright: Stijnstijl grafie
Copyright: Stijnstijl grafie
Copyright: Stijnstijl grafie
Copyright: Stijnstijl grafie
Copyright: Stijnstijl grafie
Copyright: Stijnstijl grafie
Copyright: Stijnstijl grafie
Copyright: Stijnstijl grafie
Copyright: Stijnstijl grafie
Copyright: Stijnstijl grafie
Copyright: Stijnstijl grafie
Copyright: Stijnstijl grafie
Copyright: Stijnstijl grafie
Copyright: Stijnstijl grafie
Copyright: Stijnstijl grafie
Copyright: Stijnstijl grafie
Copyright: Stijnstijl grafie
Copyright: Stijnstijl grafie
Copyright: Stijnstijl grafie
Copyright: Stijnstijl grafie
Copyright: Stijnstijl grafie
Copyright: Stijnstijl grafie
Copyright: Stijnstijl grafie

Popfoyer is ruwe bolster met blanke pit

4 februari 2013, 13:22
Haags poppodium Het Paard van Troje is flink verbouwd, om in te spelen op de veranderde behoefte van het hedendaagse uitgaanspubliek. Stadsgenoten Studio Barbara Vos en Studio TILIA gaven de foyer een stoer en tegelijk geborgen karakter.

Het Paard, zoals het popodium in muziekkringen kortweg wordt aangeduid, is tien jaar geleden door OMA al grootscheeps aangepakt. Het architectenbureau ontdeed Het Paard van zijn doolhof aan gangen, trappen en zalen. Doordat de wensen van de bezoeker ondertussen zijn veranderd, bestond er nu de behoefte aan – naast de twee zalen voor concerten en feesten – een ruimte voor een hapje en een praatje.

Robuuste basis
Het veertigjarig jubileum van het popodium was een mooie aanleiding voor een verbouwing. Studio Barbara Vos en Studio TILIA hebben bij hun ontwerp, dat de naam ‘Ruwe schittering’ kreeg, ingezet op industriële en pure materialen, die in alle eenvoud zijn toegepast. Door sterke elementen uit het oorspronkelijk ontwerp te benadrukken, maken ze de robuustheid van de ruimte weer voelbaar. De betonnen constructie is in een lichte kleur geschilderd en de vloer is afgewerkt met een ruwe bruine composiet. Contrasterende met deze robuuste basis zorgt de vloer van de rookruimte en bar, beide uitgevoerd in gerookt eiken, voor een warme sfeer. Niet dragende wanden zijn bekleed met blank berkenhout.

Ruimtelijk
Gedragen door opvallende gele veren staat de kleine zaal los in de ruimte. Dit beeld wordt versterkt door het gebruik van strijklicht. Samen met de vergrote vide bij de entree zorgt dit voor een sterk ruimtelijk effect bij binnenkomst. De licht gebogen onderzijde van deze zaal is bekleed met dunne geperforeerde stalen platen. Naast het beeld dragen deze platen bij aan verbetering van de akoestiek. Leidingen en kabels lopen in het zicht over de verweerde wanden. Het in kleur aan te passen strijklicht verscherpt het ruwe karakter hiervan. Alle servicepunten zijn bekleed met geborsteld eiken en voorzien van grote letters, geheel in een lichte tint geschilderd. Ook hier laat strijklicht de structuur van het oppervlak zien en maakt het de tekst goed leesbaar. De banken voor de bar en rookruimte zijn vervaardigd uit eikenhouten latten. De luchtzuiveraars en overige klimaatbeheersing zijn alle verwerkt in deze banken. Verplaatsbaar meubilair geeft vrijheid de ruimte in te richten naar de wensen van de avond. De ledverlichting kan in kleur worden aangepast voor de gewenste sfeer. Voor accentverlichting is gebruik gemaakt van stadionlampen en theaterspots.

Crowdfunding
De verbouwingskosten zijn voor een deel op een eigentijdse wijze gefinancierd:
via crowdfunding. Door een aandeel te kopen droeg de koper bij aan de verbouwing van Het Paard van Troje; de namen van de aandeelhouders zijn vereeuwigd in de glazen wand die het café afschermt. De Haagse band DI-RECT heeft de gehele rookruimte in de vorm van aandelen gekocht; op het glas rond de rookruimte staan songteksten van de groep.

Andere nieuwsberichten

Gemeente Deventer zoekt ontwikkelaar voor biobased baken in Havenkwartier

Vandaag, 16:50

ZJA ontwerpt sporthal bij Park Groot Schijn in Antwerpen

Vandaag, 15:15

Stadsgesprek over betaalbaar wonen in Rotterdam

Vandaag, 14:28

BureauVanEig presenteert het ontwerp van opgangen naar het Hofbogenpark

Vandaag, 11:14

Vesteda beperkt huurverhoging tot maximaal 4%

Vandaag, 17:26

Verduurzamingsfonds voor woning in trek bij lage- en middeninkomens

Vandaag, 10:30

PBL: meer maatregelen nodig tegen uitstoot stikstof door landbouw

Gisteren, 15:46

Michiel Riedijk en Diederik de Koning trappen serie dubbellezingen in Keilepand af

Gisteren, 12:13

ING verwacht dat huizenprijzen tussen vijf en acht procent stijgen

23 februari, 2:38

Naturalis lanceert methodiek om biodiversiteit bermen te vergroten

23 februari, 12:19
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan