‘DBFMO sleutel duurzame utiliteitsbouw’

31 oktober 2011, 12:15
In een vandaag gepresenteerd rapport stellen de Rabobank en PwC dat DBFMO en ketenintegratie voorwaarde zijn om te komen tot een werkelijk duurzame utiliteitsbouw. De transformatie van bestaande gebouwen zal volgens de organisaties ook om andere verdienmodellen vragen.

De toekomst van de utiliteitsbouw ligt bij de transformatie van bestaande panden tot aantrekkelijke, energiezuinige panden in een veilige en goed bereikbare omgeving, waar werk en ontspanning bij elkaar komen. Dat stellen Rabobank en PwC in hun rapport ‘Samen aan de slag! Best practices in duurzame utiliteitsbouw’, dat vandaag is gepresenteerd.

Rabobank en PwC laten in het rapport vierentwintig bedrijven uit de gehele bouwkolom, van architect tot vastgoedbelegger en van bouwer tot eindgebruiker, aan het woord over de toekomst van de sector. Dat die toekomst duurzaam is, weten deze partijen al. Zonder te wachten op stimulerende regelgeving en uitkristallisering van duurzaamheidslabels, zijn deze vierentwintig al aan de slag gegaan. Volgens hen maken duurzame investeringen een pand waardevast.

DBFMO
In hun rapport benadrukken Rabobank en PwC dat een integrale aanpak nodig is: het samenbrengen van Design, Build, Finance, Maintain en Operate in één contract en samenwerking in de keten zijn de belangrijkste succesfactoren in deze alles-in-één aanpak. Vanaf het begin wordt daardoor op alle relevante stakeholders gefocust, de eindgebruiker voorop. Dit zorgt voor realisme bij het opstellen van een businesscase. Het dwingt tot nadenken over de exploitatiefase en de eisen van eindgebruikers in de toekomst.

Daaraan is dringend behoefte want hét cliché in de bouwsector is namelijk nog steeds waar: er wordt onvoldoende samengewerkt. De focus ligt op winstmaximalisatie op de korte termijn en daar moeten we vanaf, schrijven Rabobank en PwC. Daarvoor zijn andere verdienmodellen nodig, waarbij een projectontwikkelaar eerder een adviseur dan een initiator van een project is. Verduurzaming zal immers veel vaker over het transformeren van bestaande panden gaan.

“DBFMO is een noodzakelijke voorwaarde voor duurzame utiliteitsbouw. Want met een platte aanbesteding gaat het niet gebeuren. Door DBFMO verschuift de focus van stichtingskosten naar een lifecycle-benadering.”, verklaart Sander Holm van BAM Utiliteitsbouw in het rapport.

Duurzaam vastgoed meer waard
Rabobank en PwC volgen de Nederlandse bouw- en vastgoedsector intensief. Met dit rapport willen zij handvatten en alternatieven bieden om in deze economisch moeilijke tijden utiliteitsbouwprojecten van de grond te krijgen. Alleen als ingezet wordt op renovatie, duurzaamheid en kwaliteit zullen panden in de toekomst verhuurd blijven, stellen beide organisaties.

Inmiddels is 1 miljoen vierkante meter aan nieuwe kantoren, bedrijfspanden en retailvastgoed geregistreerd voor een Breaam-certificaat. Uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht en de Erasmus universiteit blijkt dat energiezuinige en goed per OV bereikbare panden gemiddeld een 6,5 procent hogere huurprijs kunnen vragen.

Marktpartijen onderschrijven deze ontwikkeling. Meer dan vijftig procent van de bedrijven in de bouw- en vastgoedsector gebruikt duurzaamheid momenteel als verkoopargument. Tegelijkertijd is zes op de tien partijen uit de bouwkolom het eens met de stelling ‘over vijf jaar is duurzaam bouwen geen uniek verkoopargument meer, maar een harde voorwaarde om een opdracht te verkrijgen’, zo blijkt uit recent onderzoek van het bureau Bouwkennis.

Andere nieuwsberichten

Contract voor bouw Huis voor de Stad Amersfoort getekend

1 december, 3:37

BNA pleit voor ministerie van ruimtelijke ontwikkeling en wonen

1 december, 1:38

Eerste fase Portugees project van NEXT architects opgeleverd

1 december, 11:23

Francon opent tijdelijke winkelinstallatie 'Scene' in samenwerking met KAAN Architecten

30 november, 2:14

Zeeland wil meer grip op uitbreidingsplannen recreatiesector

1 december, 2:46

Portaal en AM slaan handen ineen voor krachtige wijken in regio Utrecht

1 december, 10:53

Corbulotunnel bij Leiden gaat na veel tegenslag op 5 juli open

1 december, 9:26

Nijmegen hoeft plannen voor westelijke entree station niet aan te passen

30 november, 10:40

Miljoenen naar onderzoek voor duurzame oplossing PFAS

30 november, 9:48

Vastgoedinvesteerder Signa vraagt uitstel van betaling aan

29 november, 3:31
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan