Copyright: grafie Arne Olivier
Copyright: grafie Arne Olivier
Copyright: grafie Arne Olivier
Copyright: grafie Arne Olivier
Copyright: grafie Arne Olivier
Copyright: grafie Arne Olivier
Copyright: grafie Arne Olivier
Copyright: grafie Arne Olivier
Copyright: grafie Arne Olivier

Kantoor Imtech scoort Breeam-NL Very Good

31 oktober 2011, 10:52
Begin oktober is het nieuwe kantoorgebouw van Imtech in Eindhoven opgeleverd. Het door Bo.2 architectuur en stedenbouw ontworpen gebouw is het eerste kantoor dat het certificaat Breeam-NL Very Good ontvangt.

Een CO2-reductie van 45% en een energiereductie van 42% ten opzichte van de norm, dat is prestatie die Bo.2 architectuur en stedenbouw volgens eigen zeggen heeft behaald in het ontwerp van het kantoorgebouw voor installatiebedrijf Imtech in Eindhoven. Het nieuwe bedrijfsgebouw van Imtech is volgens het architectenbureau een goed voorbeeld van wat er bereikt kan worden op het gebied van duurzaamheid door integraal te ontwerpen. De opdrachtgever, in dit geval tevens de installateur, is van begin af aan nauw betrokken geweest bij het ontwerpproces.

Het op 7 oktober geopende pand is het eerste kantoorgebouw dat is gecertificeerd met het Breeam-NL Very Good-label dat het Dutch Green Building Council uitgeeft.

Situatie
Het project is gesitueerd in een woonwijk aan de rand van Eindhoven. De twee gebouwvolumes, kantoor en bedrijfshal, heeft Bo.2 dezelfde uiterlijke verschijningsvorm gegeven. De betonnen plint verbindt conceptueel de verschillende onderdelen van het gebouw en omheint tegelijkertijd de binnentuin en de buitenopslag.

Rond het complex is een parkachtige ruimte ontworpen. Regenwater kan hier enerzijds natuurlijk infiltreren in de grond, anderzijds wordt een deel opgeslagen in ondergrondse kratten. Dit water wordt bijvoorbeeld gebruikt om de toiletten door te spoelen.

Materiaalbesparing
Imtech wilde een marktconform gebouw met een terugverdientijd van 5 jaar. Door in een vroeg stadium de Breeam-eisen in het concept mee te nemen, kon er veel materiaal, en dus energie, worden bespaard. Ten eerste wordt er materiaal bespaard door het programma in een compacte vorm te gieten. Ten tweede is er bij de maatverdeling van de gevel specifiek gelet op de standaardmaten van het bronmateriaal. Hierdoor is er weinig ‘zaagverlies’.

De vloeren overspannen van gevel tot gevel, waardoor de verdiepingen kolomvrij zijn. Flexibel in te delen plattegronden en een demontabele gebouwstructuur, een stalen draagstructuur met een houtskeletbouw schil, zorgen ervoor dat het gebouw in de toekomst voor verschillende typen gebruikers geschikt is.

Installaties
Voor de verwarming en koeling van het gebouw wordt gebruik gemaakt van een WKO. De daadwerkelijke verwarming en koeling van de ruimtes gebeurt middels klimaatplafonds. Daarnaast is de ventilatie CO2-gestuurd.

Dubbele gevel
In het ontwerp voor het kantoorgebouw is er gekozen voor houten kozijnen in plaats van veel meer onderhoudsarme aluminium kozijnen. Door een extra structurele glasplaat te ontwerpen voor de houten kozijnen wordt het hout beschermd tegen weer en wind waardoor het veel minder onderhoud behoeft.

De tweede huid verbetert tevens de akoestische en thermische eigenschappen van de gevel. Zonwering kan tussen de thermische schil en de buitenste schil geïntegreerd worden, waardoor deze ook bij harde wind gebruikt kan worden. Anderzijds kan men dankzij de tweede huid bij regen of zelfs gedurende de nacht een raam openzetten zodat het gebouw in de zomer sneller afkoelt.

Eternit
De dichte delen van de gevel bestaan uit Eternit en Platowood rabatdelen. Platowood is thermisch verduurzaamd hout. Het ‘koken’ van het hout koppelt de lage milieulast van hout (met keurmerk) aan een lange levensduur.

Eternit is een recyclebaar plaatmateriaal dat bestaat uit houtpulp en cement. Door de enorme hardheid van deze combinatie is het uiterst duurzaam. Bovendien wordt Eternit met relatief lage temperaturen gefabriceerd waardoor de milieulast tijdens de fabricage lager is dan bij bijvoorbeeld aluminium producten. De beplating is demontabel en zonder schroeven aangebracht waardoor de gevel 1 op 1 herbruikbaar is.

Exploitatie
De DUBO-maatregelen zorgen er volgens Bo.2 uiteindelijk vooral voor dat het gebouw in de exploitatie veel goedkoper is. De gunstige verhouding tussen gevel en vloeroppervlak, en een gunstige oriëntatie van het gebouw t.o.v. de zon zorgt voor weinig warmteverlies in de winter en minder opwarming in de zomer. Dit merkt de gebruiker direct in de energiekosten.

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Documentaire: architect Lyongo Juliana op zoek naar hedendaagse Caribische architectuur

Gisteren, 17:17

Bouw EDGE Coolsingel in Rotterdam officieel gestart

Gisteren, 16:32

Charlotte Dahmen en Marlene Kossmann winnen Euregionale Prijs voor Architectuur

Gisteren, 16:00

Team V maakt ontwerp voor renovatie en uitbreiding Hout- en Meubileringscollege Amsterdam

Gisteren, 15:03

Coalitiepartijen willen nieuw onderzoek naar Lelylijn

Gisteren, 14:31

Onderzoek: overwaarde koopwoning klimt tot gemiddeld 220.000 euro

Gisteren, 09:35

Reizend programma verkent opgaven stedelijke regio Breda en Tilburg

22 november, 4:34

Infrastructuur ‘piept en kraakt’, logistieke sector eist actie

22 november, 11:55

Bijleveld: houding raadsleden droeg niet bij aan imago Floriade

22 november, 9:35

Tekort aan grond blijft bouw sociale huurwoningen dwarszitten

21 november, 4:27
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan