Copyright: Jeroen Bosch Ziekenhuis
Copyright: Jeroen Bosch Ziekenhuis
Copyright: Jeroen Bosch Ziekenhuis
Copyright: De kapel ( Jeroen Bosch Ziekenhuis)
Copyright: Jeroen Bosch Ziekenhuis
Copyright: Jeroen Bosch Ziekenhuis
Copyright: Jeroen Bosch Ziekenhuis
Copyright: Patiëntenkamer ( Jeroen Bosch Ziekenhuis
Copyright: EGM Architecten
Copyright: Jeroen Bosch Ziekenhuis
Copyright: Jeroen Bosch Ziekenhuis
Copyright: Jeroen Bosch Ziekenhuis
Copyright: De kapel ( Jeroen Bosch Ziekenhuis)
Copyright: Jeroen Bosch Ziekenhuis
Copyright: Jeroen Bosch Ziekenhuis
Copyright: Jeroen Bosch Ziekenhuis
Copyright: Patiëntenkamer ( Jeroen Bosch Ziekenhuis
Copyright: EGM Architecten

Nieuwe Jeroen Bosch flexibel en energiezuinig

27 april 2011, 12:39
Vandaag verhuizen 250 patiënten vanaf twee locaties van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) naar de nieuwbouw in Den Bosch. Het door EGM Architecten ontworpen complex bestaat uit vier gebouwen tot acht verdiepingen hoog. Het JBZ heeft als ambitie het meest patiëntgerichte en –veilige ziekenhuis van Nederland te worden.

Uitgangspunt in de architectuur was daarom om een aangename omgeving te creëren, waar patiënten en bezoekers goed hun weg kunnen vinden. Aan het eerste aspect dragen zaken als een ruime toetreding van daglicht en gebruik van natuurlijke materialen als hout bij.

Daarnaast wordt het ziekenhuis omringd door tuinen en is binnen veel aandacht besteed aan kleurgebruik en beheersing van het geluid. Voor een goede oriëntatie zijn onder meer de patiënt- en niet-patiëntgebonden functies van elkaar gescheiden en hebben deze een duidelijke eigen identiteit.

Gerenoveerd en uitgebreid
Het nieuwe ziekenhuis staat op de plek van de voormalige locatie Willem-Alexander. Dit gebouw is deels gesloopt, gerenoveerd en uitgebreid. Het 100.000 vierkante meter omvattend complex bevat 750 bedden en een omvangrijk spreekuur- en behandelcentrum. Daarnaast zijn er aanvullende voorzieningen als een revalidatiecentrum de regionale GGZ.

Momenteel wordt direct naast het ziekenhuis een gezondheidspark ontwikkeld, naar ontwerp van de Architekten Cie.

Het meest trots is het JBZ op de kapel, die op een van de binnenplaatsen staat. Dit opvallende paviljoen is uitgerust met een bij toeval teruggevonden glas-in-loodkunstwerk van de bekende Bossche kunstenaar Marius de Leeuw dat eerder deel uitmaakte van de kerk in het voormalige Carolus Ziekenhuis in Den Bosch.

Het ziekenhuis behoort tot de meest energiezuinige van Nederland, stelt het JBZ. Er is onder andere gebruik gemaakt van warmte-koudeopslag in de bodem, lagetemperatuurverwarming en klimaatplafonds die de temperatuur onder alle omstandigheden aangenaam houden.

Standaardisatie
Het complex is verder flexibel en uitbreidbaar, dankzij een hoge mate van standaardisatie in de gebouwopzet. Met name in het spreekuurcentrum en op de verpleegafdeling is de inwisselbaarheid van ruimtes groot. “Hierdoor wordt de noodzaak tot verbouwingen verminderd en kunnen we flexibel inspelen op veranderingen”, zegt het JBZ.

Inclusief inrichting kost het nieuwe JBZ 400 miljoen euro. Als landschapsarchitect is MTD Landschapsarchitecten bij het project betrokken.

Andere nieuwsberichten

Rob Moritz treedt terug als directeur 19 het atelier

Gisteren, 15:55

Eerste editie van Tilburg Architectuurprijs gelanceerd

Gisteren, 14:39

Studio Larkemika transformeert militair gebouw tot woongebouw

Gisteren, 10:57

Metamorfose naar een bioscoop met brasserie door Studio Modijefsky

19 februari, 4:11

Toezichthouder wil meer oog voor veiligheid bij energietransitie

Gisteren, 15:20

Rijk houdt informatiesessies over bouw nieuwe kerncentrales

Gisteren, 09:39

Veel geldverstrekkers verhogen de hypotheekrente weer

19 februari, 3:28

Raad Rotterdam wil helderheid over al jaren braakliggend pretpark

19 februari, 12:03

Omgevingswet levert ondanks zorgen nog geen grote problemen op

19 februari, 9:31

Provincies klagen over lage rijksbedragen voor landelijk gebied

16 februari, 4:23
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan