Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
De door Soeters Van Eldonk architecten gepresenteerde schets
Copyright: Inntel Hotel (grafie Roel Backaert)
Copyright: Inntel Hotel (grafie Roel Backaert)
Copyright: Inntel Hotel (grafie Roel Backaert)
De door Soeters Van Eldonk architecten gepresenteerde schets
Copyright: Inntel Hotel (grafie Roel Backaert)
Copyright: Inntel Hotel (grafie Roel Backaert)
Copyright: Inntel Hotel (grafie Roel Backaert)

Soeters eist ontwerp 'Zaanse huisjes-hotel' op

18 oktober 2010, 10:46
Wilfried van Winden (WAM architecten) heeft bij de publicatie van het veelbesproken Inntel-hotel in Zaandam plagiaat gepleegd. Dat stelt collega-architect Sjoerd Soeters in een open brief aan hem. De directeur van Soeters van Eldonk architecten zegt dat Van Winden de vormtaal voor het gebouw van Zaanse huisjes via een schets van zijn bureau heeft verkregen.

Van Winden weerspreekt deze beschuldiging en zegt het jammer te vinden dat Soeters het op deze manier, via de pers, speelt. “Het is merkwaardig dat hij nu het hotel zo succesvol in de publiciteit is gebleken, na al die jaren hiermee komt en dat hij een collegiaal gesprek heeft geweigerd. De schets die hij nu toont, ken ik niet. De opdrachtgever, Molenaar en Van Winden en mijn team kennen die ook niet.”

Inverdan
Soeters is de maker van het masterplan Inverdan, waar het inmiddels wereldberoemde hotel deel van uit maakt. In de open brief zegt de architect in 2004 een schets voor het beeld van het gebouw te hebben gemaakt. Omdat de gemeente niet wilde dat Soeters het hotel zelf ging ontwerpen, zocht hij een andere architect.

Eerst kwam Soeters uit bij Dirk Jan Postel van Kraaijvanger•Urbis, maar zag er vanaf nadat Postel na enig nadenken een geabstraheerde versie van het schetsontwerp voorstelde. Soeters wilde de tekening echter letterlijk gerealiseerd zien en heeft daarop Van Winden (toen nog partner bij Molenaar & Van Winden) benaderd.

“Wilfried van Winden had minder tijd nodig dan Dirk Jan Postel om tot een antwoord te komen; wijzend op de gevelschets die voor hem op tafel lag zei hij glunderend: ‘ja hoor, dat wil ik wel maken!’ Ik heb hem daarop voorgesteld aan de hotelier en ervoor gezorgd dat hij een volledige opdacht van hem kreeg. Ik zou zeggen, dank je wel,” schrijft Soeters.

Beeldkwaliteitsplan
Van Winden beweert geen schetsontwerp van zijn vakgenoot te hebben gezien. “Wij werkten op basis van een beeldkwaliteitsplan, waarin Soeters twee referenties had aangegeven. Een ervan was om iets te doen met Zaanse huizen.”

In de daaropvolgende schetsen voor het gebouw kwamen onder meer een groot Zaans huis naar voren. “Soeters was echter zelf al bezig dat beeld te gebruiken bij het nieuwe stadhuis”, zegt Van Winden, “en om die reden hebben we daar vanaf gezien. Tot de andere schetsen behoorden een spiegeling van een klokgevel en de collage van Zaanse huisjes. Die laatste vonden wij het beste en ook de opdrachtgever was verrast en enthousiast.”

‘Plagiaat’
Soeters schreef de open brief naar aanleiding van het onlangs verschenen boek Fusion, waarin Van Winden een pleidooi voor ‘sierlijke’, multiculturele architectuur houdt. Het Inntel-hotel staat er in de vorm van twee foto’s in, aan het begin en eind van de tekst. Het steekt Soeters dat hij ook niet in deze veelbesproken publicatie wordt genoemd als oorspronkelijke ontwerper.

“Zoals het hoort bevat je boekje een groot aantal noten (hoe meer noten, hoe hoger de kunst) en verwijzingen naar de herkomst van de plaatjes, maar wat je weglaat te midden van deze notities is het feit dat jij niet de bedenker bent van het Zaanse hotel,” schrijft Soeters in zijn brief.

“Daarmee pleeg je plagiaat. Weliswaar heb je het hotel, in de vorm die het heeft, gemaakt op mijn uitdrukkelijk verzoek, sterker nog: als je het anders had willen maken, dan had je de opdracht niet eens gekregen, maar dat ontslaat je niet van de plicht, dat in je zelfpromotiepublicatie te vermelden.”

“Het is geen plagiaat om iets van een andere over te nemen in geschrift of in beeld, en zeker niet als je daarvoor uitdrukkelijk toestemming of zelfs opdracht hebt gekregen; plagiaat wordt het als je dat vervolgens verzwijgt. Daarvoor was een heel klein regeltje tekst, een voetnoot, voldoende geweest, maar dat kon er niet bij je af.”

“En zo ben je dan in een wereld vol citerende en verwijzende architecten toch iets heel unieks geworden, je hebt een echte wereldprimeur: je bent de eerste architect in de geschiedenis die werkelijk vierkant en welbewust plagiaat pleegt!”

Beraden
Van Winden wijst erop dat het boek geen ‘noten’ bevat, zoals Soeters beweert, wel een illustratieverantwoording. Daarnaast wil hij benadrukken dat het ‘geen zelfpromotiepublicatie, maar een serieus essay over de positie van de architect in de huidige maatschappij’ betreft.

Van Winden zegt zich op dit moment nog te beraden wat hij doet met de open brief. “Ik zal in ieder geval feitelijk uitleg geven hoe het werkelijk zit.”

Maandag stuurde Van Winden een persverklaring uit over de kwestie. Klik [hier] voor een nieuwsbericht daarover.

Andere nieuwsberichten

Winnaars Architectuurprijs Almere 2024 bekend

Gisteren, 16:24

Duurzame en flexibele nieuwbouw voor Dalton-school in Amsterdam-Noord

Gisteren, 15:03

Ontwerpteam voor grootschalige vernieuwing S.M.A.K. Gent geselecteerd

Gisteren, 12:20

‘Super Skin’ is thema van Architect@Work in Rotterdam

Gisteren, 10:00

Huurwet De Jonge lijkt het ook in senaat te halen

Gisteren, 10:15

Duitse woningnood zet door, opnieuw minder bouwvergunningen

18 juni, 3:05

NVM: vakantiehuisjes veel minder gewild, wel weer duurder

18 juni, 12:01

Aspirant-minister Keijzer: stikstof geen probleem voor woningbouw

18 juni, 10:29

Rotterdamse architecten openen deuren tijdens Open Bureaudag

17 juni, 3:02

Luchthavens kunnen volgens minister zonder natuurvergunning

17 juni, 1:28
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan