Copyright: grafie Edmund Sumner
Copyright: grafie Edmund Sumner
Copyright: grafie Edmund Sumner
Copyright: grafie Edmund Sumner
Copyright: grafie Edmund Sumner
Copyright: grafie Edmund Sumner
Copyright: grafie Edmund Sumner
Copyright: grafie Edmund Sumner
Copyright: grafie Edmund Sumner
Copyright: grafie Edmund Sumner
Copyright: grafie Edmund Sumner
Copyright: grafie Edmund Sumner
Copyright: grafie Edmund Sumner
Copyright: grafie Edmund Sumner

Balancing Barn (MVRDV) opgeleverd

14 oktober 2010, 9:09
De Balancing Barn van MVRDV is opgeleverd. De vakantiewoning in het Engelse graafschap Suffolk vormt onderdeel van een project van Living Architecture. Deze organisatie heeft als doel het platteland te herwaarderen en moderne architectuur toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Living Architecture is opgericht door filosoof en schrijver Alain de Botton. Aan het vakantiehuizenproject in Engeland doen naast MVRDV ook Peter Zumthor, JVA, NORD, Hopkins Architects mee. Voor het Nederlandse bureau is de Balancing Barn het eerste project dat in Groot-Brittannie gerealiseerd wordt.

Balancing Barn is gelegen nabij een klein meer op het Engelse platteland in het graafschap Suffolk. De vakantiewoning reageert door middel van haar architectuur en techniek op de vorm van de bouwplaats en de natuurlijke omgeving, zegt MVRDV. De traditionele schuurvorm refereert aan de lokale architectuur en plaatselijke bouwtraditie.

'Vrij zeldzame mix'
De woning voldoet volgens MVRDV aan de twee genoemde doelstellingen van Living Architecture. “Het is een tegelijk rustgevende en spannende vakantiewoning. De tijdelijke bewoners ervaren moderne architectuur in een typisch Engels landschap, een vrij zeldzame mix op het doorgaans historiserend bouwende Engelse platteland”, zegt het bureau.

“Wanneer men de woning benadert vanaf de 300 meter lange oprit lijkt de Balancing Barn een klein huisje, geschikt voor één of twee bewoners. Echter, wie het smalle spoor tot het einde volgt, wordt plotseling geconfronteerd met de volle lengte van het overhellende volume”, vervolgt MVRDV.

De woning heeft een totale lengte van dertig meter met een overkraging van vijftien meter over de helling, waardoor het volume zich volgens MVRDV ‘in de natuur lijkt te storten’. “Het idee achter deze setting is een lineaire beleving van de natuur. Omdat het kavel en dus ook het landschap naar beneden afloopt, ervaart de bewoner in de woning eerst het landschap op het niveau van het maaiveld en vervolgens op boomhoogte. De structuur biedt een podium voor de veranderende omgeving. “

Balansoefening
In het midden begint het volume uit te steken over de aflopende helling: een balansoefening die mogelijk is door de stevige structuur van het gebouw, waardoor de helft van de woning in de vrije ruimte zweeft. De structuur balanceert op een betonnen kelder onder het midden van de woning waarbij het grondgebonden deel in zwaarder materiaal is uitgevoerd dan het overhangende gedeelte.

De lange zijden van de woning gaan verscholen achter de vele bomen zodat zowel in als om de woning privacy geboden worden. De gevel is bekleed met metalen leien, net als het puntdak verwijzen deze naar de lokale bouwtraditie. Natuur en jaargetijden worden in de reflecterende gevel weerspiegeld.

Het interieur van de Balancing Barn is ontworpen door Studio Makkink & Bey. Bij het betreden stapt de bezoeker in een grote woonkeuken, gevolgd door een serie van vier tweepersoonsslaapkamers met elk een eigen badkamer. In het midden van de schuur, bevindt zich een verborgen trap die toegang biedt tot de onder het gebouw liggende tuin.

In de uiterste punt van het overhangende deel van de woning bevindt zich de woonkamer met rondom ramen, ook in het plafond en de vloer. De toevoeging van een open haard maakt het mogelijk om op een regenachtige dag alle vier de elementen tegelijkertijd te beleven. Door de schuiframen over de volle hoogte en de daklichten door de gehele woning staat de bewoner voortdurend in direct contact met de natuur, aldus MVRDV.

Twee principes
Het interieur is gestoeld op twee principes, zegt het bureau: “Het huis is een archetypische tweepersoons woning uitgerekt qua vorm en inhoud tot een woning uitermate geschikt voor 8 personen. Twee mensen zullen zich niet in de ruimte verloren voelen en acht zullen het niet vol doen lijken.” En: “De afwerking is neutraal en tijdloos door de houten basis; Studio Makkink & Bey ontwierp een inrichting die het ontwerpconcept van het huis respecteert en aanvult.”

Alle kamers zijn ontworpen volgens een bepaald thema. Uitvergrote en gepixelde wolkenstudies van John Constable en plattelandstaferelen van Thomas Gainsborough worden gebruikt als verbindend element tussen verleden en heden in de vorm van tapijten, behang en gestoffeerde wandpanelen.

“De Balancing Barn is excellent geïsoleerd en wordt geventileerd en verwarmd door middel van een warmte-terugwinsysteem en een warmopslag in de grond. Hierdoor bereikt het gebouw met een minimaal verlies aan warmte hoogste energie-efficiëntie”, besluit MVRDV.

Andere nieuwsberichten

Abe Bonnema Architectuurprijs 2023 toegekend aan de Kunstwerf

Gisteren, 17:15

Veertigjarig oeuvre Mecanoo centraal in monografie

Gisteren, 14:41

Anterieure overeenkomst BuitenStad Hoorn ondertekend

Gisteren, 11:30

3XN ontwerpt luxe woongebouw aan Derde Haven in Scheveningen

Gisteren, 10:38

Provincie Zuid-Holland: 29.000 woningen erbij door optoppen

Gisteren, 15:26

Rotterdam onderzoekt mogelijke fraude bij renovatie Boijmans en De Doelen

Gisteren, 13:12

Overijssel dreigt te stoppen met PPLG als Rijk niet betaalt

Gisteren, 12:03

World Food Center Experience in Ede verdeelt de Gelderse politiek

7 december, 1:46

Amsterdam bereidt zich voor op maximumsnelheid van 30 kilometer

7 december, 11:35

Provincie Utrecht saneert grond vliegbasis Soesterberg voor woningbouw

7 december, 9:03
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan