Het kantoor in de stedelijke context
Het kantoor in de stedelijke context
De openbare passage vanaf de hoofdingang richting Oslo Centraal Station

MVRDV start bouw hoofdkantoor bank Oslo

18 september 2009, 16:38
MVRDV heeft de bouw van het nieuwe hoofdkantoor van de DnB NOR Bank in Oslo, Noorwegen, gestart. Met de voltooiing van de fundering tot de kelderhoogte gaat de bouw van het hoofdgebouw van de internationale bank haar belangrijkste fase in.

Het geclusterde hoofdkantoor voor de internationale bank met een totale oppervlakte van 80.000 m2 wordt ontwikkeld door de Noorse ontwikkelaar OSU. Het door MVRDV ontworpen centrale gebouw met zeventien verdiepingen en een oppervlakte van 36,500m2, zal naar verwachting eind 2011 worden opgeleverd.

In 2003 won MVRDV, samen met de Noorse bureaus DARK en A-lab, de prijsvraag voor de ontwikkeling van het Bjørvika Waterfront en ontwierp een verdicht masterplan langs Nyland Allé: de Oslo Barcode, dat in verschillende fasen ontwikkeld en gerealiseerd wordt.

De international Noorse financiële dienstverlener DnB NOR besloot haar twintig kantoren – tot op dat moment verspreid over de stad – te concentreren in de Barcode. In 2007 kreeg het stedenbouwkundig team de opdracht het concept te ontwikkelen. Er werd een nieuw cluster van drie volumes en een ondergrondse passage ontwikkeld. MVRDV kreeg de opdracht voor het ontwerp van het centrale gebouw en was medeverantwoordelijk voor de ondergrondse passage van 3,000m2 die de drie gebouwen onderling verbindt.

Het gepixelde ontwerp reageert op de stedelijke context en respecteert de zichtlijnen. Het combineert een flexibele interne organisatie gebaseerd op kleinere werkunits met een verscheidenheid aan specifieke gemeenschappelijke ruimtes en een overdekte openbare passage.

De ontwikkeling van het nieuwe geclusterde hoofdkantoor is een strategische operatie en streeft naar synergie en een duidelijke gebouwde identiteit. Het doel was om het sociale en democratische karakter van de organisatie te laten weerspiegelen in een gebouw met uitstekende werkomstandigheden en ruimtelijke kwaliteiten. De structuur is ontworpen als een stalen frame dat in staat is zich aan te passen aan het flexibele karakter van de organisatie.

Het stalen frame is omhuld met een bakstenen huid die voldoet aan de Noorse milieueisen. Het gebouw verrijst als een ‘rots’ binnen de begrenzing van de Barcode. De nissen van de rots bieden ruimte aan groen: door de positionering van de pixels ontstaan er daktuinen of buitenruimtes op elke verdieping van het gebouw.

Het grote volume flexibele kantoorvloeren is op verschillende plaatsen vervormd waardoor gemeenschappelijke binnen- en buitenruimtes en uistekende daglichtomstandigheden ontstaan. Tegelijkertijd reageert het op deze manier sterk op de stedelijke context. Op straatniveau wordt het gebouw ontsloten door beschutte ingangszones, en doorsneden door een openbare passage richting Oslo Centraal Station.

Naast de meer dan 2,000 flexibele werkplekken heeft het gebouw een panoramisch restaurant op de bovenste verdieping met 140 plaatsen, een executive lounge met zicht over het fjord, meeting lounges, de trading room met 250 werkstations in het hart van het gebouw, en de hoofdentree met de receptie en de toegang tot de ondergrondse passage. Deze collectieve elementen worden verbonden door een verspringend doorlopende interne route die informele interactie en communicatie tussen de werknemers bevordert.

De route meandert vanaf de receptie door het gebouw naar boven en verbindt alle kantoorverdiepingen met het gemeenschappelijke programma. Via een serie houten trappen en bruggen kunnen de werknemers van verdieping wisselen of zelfs via alle zeventien verdiepingen langs de ene kant van het gebouw naar het restaurant lopen om via de andere kant weer naar beneden te lopen. De route accommodeert gemeenschappelijke ruimtes voor de kantoorverdiepingen.

Door een serie van pantry’s, informele ontmoetingsruimtes en open haarden wordt een huiselijke sfeer gecreëerd. Het biedt toegang tot de verschillende buitenterrassen en daktuinen. Al deze collectieve ruimtes zijn ontworpen als glazen pixels en bieden uitzicht over de omgeving en inzicht vanuit de stad. De route wordt natuurlijk geventileerd en is door het toepassen van hoogrendement glas geschikt voor de strenge Noorse winter.

MVRDV werkt samen met de Noorse co-architect DARK Arkitekter en met verschillende Noorse ingenieursbureaus. Het projectmanagement is in handen van de Noorse firma Vedal AS.

Het tweede gebouw in het cluster van de DnB NOR is ontworpen door A-Lab. Het derde gebouw wordt uitgewerkt door DARK. De drie volumes worden ontwikkeld binnen het totale masterplan en het Barcode masterplan van MVRDV. DnB NOR is de grootste financiële dienstverlener van Noorwegen en omvat merken zoals DnB NOR, Vital, Nordlandsbanken, Cresco, Postbanken, DnB NORD en Carlson.

Bron: Bron en afbeeldingen: MVRDV

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Bouw wooncomplex Nelson View in Amsterdam Zuidoost van start

3 uur geleden

Alternatief plan voor stedelijke 'rafelrand' Baaibuurt

Vandaag, 14:26

Felixx en Witteveen+Bos presenteren Strategisch Groenplan voor Leuven

Vandaag, 13:55

Project Spark op Smakkelaarsveld in Utrecht kan definitief starten

Vandaag, 09:20

BBB heeft nog geen convrete stikstofmaatregelen

Vandaag, 15:37

Met grootschalige aanpak zijn portiekflats van Pot-Keegstra in Beverwijk behouden

Gisteren, 12:40

Thomas Gillet en Krijn Tabbers benoemd tot partner bij studio VVKH

Gisteren, 11:42

Heruitgave boek 'Nooit gebouwd Nederland' door Cees Nooteboom

2 december, 3:43

Lensvelt maakt doorstart en richt zich op internationale markt

2 december, 2:55

Gemiddeld hypotheekbedrag naar record, ‘markt dendert door’

2 december, 10:09
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan