milan design week

9 juli 2009, 10:50
Tegen de tendens in De Milan Design Week overtrof de verwachtingen. De Salone Internazionale del Mobile en de gelijktijdige beurzen trokken recordaantallen bezoekers en exposanten. Ook de diverse designevenementen elders in Milaan waren, ondanks het economische klimaat, feestelijk, inspirerend en druk bezocht.

De economische tegenwind was wel enigszins voelbaar. Minder feestjes dit jaar, merkte een bezoeker op. Minder noviteiten ook. Producenten hielden het vaak bij een of twee nieuwe ontwerpen, of variaties op bestaande items. Slechts een handvol exposanten koos ervoor niet terughoudend te zijn. Op de Salone, die zich afspeelde van 22 tot en met 27 april in Milaan, introduceerden bijvoorbeeld Kartell, Magis en Molteni&C veel noviteiten. Ook Edra en Moroso presenteerden veel interessant nieuws op bovendien in het oog springende stands. Overigens was er ook bij de kleinere introducties voldoende interessants te zien. Zo toonde Bd Barcelona geen uitgebreide maar wel een opvallend assortiment met ontwerpen van onder meer Konstantin Grcic en Tout va bien.

Wit domineerde de beurs, met vaak stevige kleuraccenten. Strenge rechte lijnen werden verzacht met afgeronde hoeken, ranke vormen werden gecombineerd met organische. Natuurlijke materialen als (naturel) hout, aluminium, leer, wol en vilt waren veel toegepast, maar met kunststoffen speelde men ook in op de trend om meubelen zowel binnen als buiten te kunnen gebruiken. Op de gelijktijdig gehouden verlichtingsbeurs Euroluce was eveneens veel wit te zien, evenals strakke lijnen en verzachtende rondingen en opvallend veel bloem- en druppelvormen. Het ontwerp van armaturen maakte regelmatig gegroepeerd gebruik tegen de wand mogelijk. Voorts waren er veel translucente kubussen, bollen en druppels, die een diffuus gekleurd licht uitstraalden.

Nieuwelingen
De grootste verrassingen speelden zich echter buiten het beursterrein af: de introductie – tegen de tendens in – van twee compleet nieuwe merken. Het nieuwe Italiaanse label Skitch was direct al het gesprek van de dag. De opening van de eigen winkel trok veel publiek. De collectie die in één keer werd neergezet was spraakmakend.

Renato Preti – eerder financieel betrokken bij B&B Italia – en art director Cristina Morozzi benaderden tientallen veelbelovende designers. Skitch heeft daarmee een zeer breed aanbod aan designproducten: van bestek, servies, verlichting, kasten en vloerkleden tot tafels en stoelen. En dat van een groot aantal fameuze of aanstormende ontwerpers als Todd Bracher, Joost van Bleiswijk, Kiki van Eijk, Front, Konstantin Grcic, Arik Levy en Xavier Lust. Al even verbaasd maar enthousiast reageerden bezoekers van de Milan Design Week op de presentatie van het Franse merk Moustache. Ook hier ging de lancering, in een oude drogisterij in de Zona Tortona, gepaard met een drukbezochte party. De nieuweling wil ruimte bieden aan jonge ontwerpers, maar niet tegen elke prijs noviteiten brengen. Het ontwikkelen van klassiekers heeft tijd nodig, menen de oprichters Stéphane Arriubergé and Massimiliano Iorio.

Creativiteit
De Via Tortona en omliggende straten gelden al jaren als tegenwicht voor de vooral zakelijke Salone. Ook dit jaar was het er druk, met name ’s avonds, en heerste er een feestelijke en enthousiaste stemming. Toch werd er geklaagd dat er dit jaar minder jonge ontwerpers waren, waarschijnlijk vooral door de hoge prijzen voor deelname. Weliswaar ligt de nadruk in de Zona Tortona meer op creativiteit dan op handel, gevestigde namen en grotere ondernemingen zijn er sterk aanwezig. Tekenend is wellicht de keuze die de Poltrona Frau-groep maakte voor de Zona Tortona in plaats van de Salone. Poltrona Frau, Cassina, Cappellini en de groepsgenoten presenteerden hun collecties in een oude hal, die was omgedoopt tot de Milano Design Village.

In de Superstudio Piú stonden tal van ontwerpstudio’s, zoals Prooff, MOOOI en Tom Dixon, en firma’s als Alcantara en Veuve Cliquot Ponsardin (met onder meer een bijzondere, minimalistische champagnekast door Porsche Design). Heel verzorgd waren de showrooms van Modular, met een religieus tintje, en van Foscarini, waar de bezoeker een soort kaleidoscoop betrad. Minder bekend waren de deelnemers aan de groepsexpositie even verderop in de Via Tortona. In het designhotel Nhow waren onder meer fraaie lampen van Aqua Creations en Neroacciaio en verrassende meubelen van Etimodesign, BitBiters en Costantini te zien. Overigens waren ook op de diverse binnenplaatsjes en in allerlei pandjes nog genoeg ‘kleine’ ontwerpers te vinden. Toch lijkt de creatieve tegenbeweging een nieuwe plek in de stad te zoeken. De rode ‘Zona Tortona’-borden kregen een pendant met lichtblauwe ‘Zona Romana’- borden. In deze wijk leek nog sterker de grens tussen design en kunst te vervagen, zoals op de exposities Design Why?, My Bauhaus Is Better Than Yours (met jong talent van de Bauhaus-academie in Weimar) en het prikkelende Love Design, met erotische ontwerpen.

Het Milan Design Festival lijkt alleen maar te groeien.

Bekijk ook de volgende artikelen over de Milan Design Week - NL in Milaan: Frederik Roijé

- NL in Milaan: Erik Griffioen

- NL in Milaan: Brand van Egmond

- NL in Milaan: Michiel van der Kley

- NL in Milaan: Kiki van Eijk

- NL in Milaan: Maarten Baas

- NL in Milaan: Tord Boontje

- NL in Milaan: Richard Hutten

- NL in Milaan: Bertjan Pot

- NL in Milaan: Edward van Vliet

- NL in Milaan: PROOFF

- NL in Milaan: Atelier NL

- NL in Milaan: Sander Mulder

- NL in Milaan (slot): Rolf.fr

Beursspecial

- Salone del Mobile

Andere nieuwsberichten

Woontoren voor jongeren op Oostenburg vormt roestbruin accent langs het spoor

26 april, 3:50

EU Mies Award 2024 voor studiepaviljoen Technische Universiteit Braunschweig

26 april, 1:57

Sofie De Caigny nieuwe voorzitter Commissie Omgevingskwaliteit en Cultureel Erfgoed Rotterdam

26 april, 12:15

Podcasts en publicatie over realiseren ruimtelijke kwaliteit bij stedelijke ontwikkeling

26 april, 10:47

Woontorens The Grace worden lager dan gepland

26 april, 2:37

Tweede Kamer neemt nieuwe huurwet aan

26 april, 11:24

Brabant gaat door met stikstofaanpak en ziet op termijn ruimte

26 april, 9:00

Kamer wil ‘tochtkorting’ voor huurder slecht geïsoleerde woning

25 april, 5:21

Provincie Friesland en gemeenten weer op één lijn over woningbouw

25 april, 1:46

Vastgoedadviseur: winkelleegstand binnensteden loopt op

25 april, 9:31
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan