Buitenverlichting - Intro

26 mei 2009, 11:56
De introductie van de LED heeft een stevige impuls gegeven aan de productgroep buitenverlichting. Niet alleen is de typologie uitgebreid, ook in de vormgeving valt een grotere diversiteit te bespeuren. De doelstelling van veel fabrikanten is objecten te creëren die ook esthetisch verantwoord zijn als de verlichting is uitgeschakeld. In dat opzicht domineren een strakke lijnvoering en een minimalistisch beeld.

Robuust, energiezuinig design
Buitenverlichting is onder meer in te delen naar het type gebruiker, het type verlichting en de soort toepassing. In het eerste geval valt te denken aan overheden (de openbare ruimte), bedrijven (de semi-openbare ruimte) en particulieren (de privé-buitenruimte). Wat betreft het type verlichting kan een onderscheid worden gemaakt tussen schijnwerpers, masten, bolders, verschillende soorten armaturen en in het terrein verzonken elementen. Tenslotte is van belang waarvoor de verlichting bestemd is: bijvoorbeeld aan een wand, langs een pad of een waterpartij, op een parkeerterrein, voor de aanlichting van een object of een vrije positionering als 'lichtkunstobject.' Los van deze classificaties valt op dat steeds meer producten zowel voor binnen als buiten geschikt zijn en dat – mede uit het oogpunt van energiebesparing – gekozen kan worden uit verschillende soorten, zuinige lichtbronnen.

Kleine buitenarmaturen
Een aantal toonaangevende leveranciers heeft de laatste maanden een indrukwekkend aantal nieuwe buitenarmaturen op de markt gebracht.

De producten van Modular Lighting Nederland vallen op door een eenvoudige, geometrische vormgeving, waarbij rekening is gehouden met 'eco-design.' Dit geldt bijvoorbeeld voor Skifv: de LED-uitvoering is voorzien van zes high power LED's en kenmerkend voor de T5 circline-uitvoering is het relatief lage vermogen, de hoge lichtopbrengst en de lange levensduur. De bolder is beschikbaar in uitvoeringen met een steunvoet van 45 en 118 mm hoogte. Gutter is gebaseerd op de kubusvorm, maar volledig asymmetrisch opgebouwd zodat het licht op een diagonale, diffuse manier wordt verspreid. Gutter is leverbaar met een Power LED of met een G9 lichtbron. Fall is een productfamilie die geïnspireerd is op de stand van licht overhellende bomen. De armaturen staan onder een hellingshoek van 10° en zijn voorzien van een voetplaat voor de stabiliteit. Afhankelijk van de hoogte kan een G9 of een compact fluorescentielamp worden toegepast. A(r)mor kenmerkt zich door een robuuste en hoekige vormgeving en een minimale hoogte. Het product is beschikbaar in een enkelvoudige en een dubbele uitvoering, waarbij het licht in twee richtingen wordt geprojecteerd. Ook hier kan weer worden gekozen uit verschillende lichtbronnen.

Ook voor de nieuwe producten van Delta Light Nederland is de strakke vormgeving en de veelheid aan uitvoeringen karakteristiek. Dit geldt met name voor Walker die leverbaar is in verschillende hoogtes en in uitvoeringen voor verschillende typen lampen, waarronder een compact fluorescentielamp, een Halopin lamp en LED-verlichting. Walker is toe te passen als sfeerverlichting en als functionele verlichting voor onder meer paden en parkeerplaatsen.

Met de onzichtbare lichtbron die verblinding uitsluit is Villa geschikt als padverlichting. De armatuur is beschikbaar in een LED-uitvoering en voor een Halopin lamp. Bij de laatste uitvoering komt het licht van boven en valt het breed uit aan beide zijden van het toestel. Tevens belicht de lamp de binnenkant van de profielen op de zijkant. Bij de LED-versie scheert het licht van twee dragon eye LED's langs de binnenkant van de profielen, terwijl vier andere LED's langs de beide zijden schuin naar beneden schijnen.

De nieuwe in aluminium uitgevoerde Monopol en Duopol lenen zich goed voor gerichte verlichting. Duopol onderscheidt zich van de Monopol door de gerichte verlichting (van de LED's) aan beide zijden. Het stervormig profiel van Logo creëert een lichtverdeling in vier richtingen. In de LED-uitvoering scheert het licht van vier dragon eye LED's langs de vier binnenzijden van de paal. Daarnaast is het product leverbaar met een Halopin lamp die de vier verschillende vlakken aanstraalt. Labyrinth is één van de lichtbronnen die uitstekend inzetbaar is als kunstobject. De armatuur is opgebouwd uit vier aluminium staven die in een molenwiekpositie zijn geplaatst. Hiermee wordt een opvallend spel van lichtlijnen op de grond gecreëerd, terwijl de armatuur zelf ook wordt aangelicht.

Onda is een door Attiva Lichtprojecten geleverd wandarmatuur van gietaluminium dat opvalt door de functionele eenvoud: het licht wordt direct naar beneden gericht, daar waar het wenselijk is. De gebruiker kan kiezen uit diverse soorten lichtbronnen, zoals metaalhalogeen- en compactfluorescentielampen.

Grotere armaturen
Wat betreft de armaturen voor (hogere) palen is Mithra van Industria Technische Verlichting een opvallend nieuw product. Mithra is een paaltoparmatuur die specifiek is ontwikkeld voor energiezuinige PL-L compact fluorescentie lampen. Door toepassing van een hoogwaardige optiek en een belijnde afscherming worden verblinding, lichtvervuiling en lichthinder aanzienlijk beperkt. Bijzondere aandacht is besteed aan de lichttechniek. Zo is een nieuwe spiegeloptiek ontwikkeld, waarmee een symmetrische brede lichtverdeling wordt gekoppeld aan een comfortabele lichtbeleving en een hoog wegdekrendement.

Ook de Stela-serie van Industria met LED’s als witte lichtbron, levert een bijdrage aan de openbare verlichting. De vormgeving en het lichttechnisch armatuurconcept verschaffen een breed scala aan paaltop-toepassingen. Een bijzondere lenstechniek en koelingprincipe resulteren in forse energiebesparingen en een reductie van CO2-uitstoot. De STELA-serie bestaat uit twee hoofdtypen, de Square (met maximaal 18 LED’s) en de Wide (met maximaal 52 LED’s).

Voortschrijdende LED-techniek
Tri-O-Light introduceert de LED Light Strip, een combinatie van SMD (Surface Mounted Device) LED's en extrusie-technologie. De SMD-printplaat (waarop de LED's zijn gemonteerd) is omhuld met een transparante PVC-behuizing. Met het product zijn binnen en buiten kleurrijke, lineaire lichtaccenten te creëren, met een laag energieverbruik en een hoge lichtopbrengst.

Ook de lijn Ledino van Philips levert een minimale belasting voor het milieu.De lantaarnpalen en wandlampen zijn onder meer geschikt voor tuinpaden en terrassen. De wandlamp heeft de vloeiende vorm van een gebroken golf. De combinatie van geavanceerde lenzen en de (marktveroverende) PowerLED-verlichting werpt drie smalle lichtstralen omhoog en omlaag.

Trefwoorden

rvs

Andere nieuwsberichten

Stuur nu jullie project in voor de prijs voor Woongebouw van het Jaar 2024

1 uur geleden

Woontoren voor jongeren op Oostenburg vormt roestbruin accent langs het spoor

26 april, 3:50

EU Mies Award 2024 voor studiepaviljoen Technische Universiteit Braunschweig

26 april, 1:57

Sofie De Caigny nieuwe voorzitter Commissie Omgevingskwaliteit en Cultureel Erfgoed Rotterdam

26 april, 12:15

Schoenenkwartier Waalwijk organiseert architectuurrondleidingen

1 uur geleden

Woontorens The Grace worden lager dan gepland

26 april, 2:37

Tweede Kamer neemt nieuwe huurwet aan

26 april, 11:24

Brabant gaat door met stikstofaanpak en ziet op termijn ruimte

26 april, 9:00

Kamer wil ‘tochtkorting’ voor huurder slecht geïsoleerde woning

25 april, 5:21

Provincie Friesland en gemeenten weer op één lijn over woningbouw

25 april, 1:46
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan