Abonneer je nu op onze nieuwsbrieven!
Abonneren
Nee, bedankt
Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project

Rotterdam presenteert modellen Stadionpark

2 september 2008, 12:22
Dinsdag presenteert de Rotterdamse wethouder Lucas Bolsius drie modellen voor de inrichting van het gebied Stadionpark. De door KCAP architects & planners ontworpen modellen vormen het uitgangspunt voor het opstellen van de gebiedsvisie en worden de komende twee maanden uitgebreid geëvalueerd met betrokkenen in het gebied.

Voor het einde van dit jaar neemt het college van B en W een besluit over de gebiedsvisie Stadionpark en de locatie voor een nieuw te bouwen Stadion Feijenoord. De ambitie is om van het Stadionpark een dynamische plek met allure te maken, het boegbeeld voor Rotterdam Sportstad.

Het Stadionpark, met het Stadion Feijenoord, Pathé De Kuip, de amateursportvelden op Varkenoord en het Topsportcentrum, trekt jaarlijks miljoenen bezoekers. Het gebied is zeer kansrijk vanwege de goede bereikbaarheid, het stadion als herkenningspunt, en de nog beschikbare grond.

Ontwikkeling van het gebied biedt naast moderne voorzieningen voor de top- en breedtesport ook extra opleidingsmogelijkheden en werkgelegenheid. Het is zowel een VIP-project in de Stadsvisie als een Kanskaart binnen het Pact op Zuid, het investeringsprogramma van de gemeente, deelgemeenten en woningcorporaties op Zuid. Dit betekent dat de gebiedsontwikkeling een belangrijke bijdrage levert aan Rotterdam als een aantrekkelijke woonstad met een sterke economie. De drie modellen die worden gepresenteerd verschillen in ontwerp en strategie. In het eerste ‘Model Stadionpark, een compacte knoop tussen park en rivier’ ligt de nadruk op het Stadionpark als stedelijk knooppunt. Hierbij wordt de ligging aan het spoor, met een eigen Intercitystation, optimaal benut.

Het nieuwe stadion komt in dit model naast de oude Kuip, aan de overzijde van de Marathonweg. Alle grote programma’s worden binnen deze ‘knoop’ geclusterd: de oude Kuip, de nieuwe Kuip, de kunstijsbaan en het Topsportcentrum. Er is beperkte ruimte voor leisure, winkels, kantoren en woningen.

In het tweede model; ‘Model Maas, een bruisende waterfrontontwikkeling aan de rivier’ ontstaat een nieuw stedelijk gebied langs de Nieuwe Maas met verschillende functies. De nieuwe Kuip komt op een prominente plek aan het water. De oude Kuip wordt onderdeel van een ontwikkelingscluster bij het NS-station Stadionpark.

Tussen het treinstation en de Maas komt een wandel- en fietspad. Hierlangs is plaats voor de oude en nieuwe Kuip, de schaatsbaan en het Topsportcentrum, aangevuld met leisure, winkels, kantoren en woningbouw. Het derde model is ‘Model United, een bandstadontwikkeling op Zuid’. In dit model wordt een gemengd stedelijk gebied aangelegd langs en boven het spoor. Het sluit aan bij het project Stedenbaan; bij deze ontwikkeling krijgen de NS-haltes Lombardijen, Stadion en Parkstad een belangrijke rol. Het nieuwe stadion wordt omringd door woningbouw.

De grote programma’s, zoals de oude en de nieuwe Kuip, de kunstijsbaan en het Topsportcentrum liggen allemaal aan het nieuwe spoorpark. Dat komt bovenop de spoorzone tussen Lombardijen en de Rosestraat. Daarnaast wordt er veel ruimte gemaakt voor een winkel- en leisurecentrum, kantoren en een groot aantal woningen.

Bereikbaarheid
Een belangrijk aandachtspunt in alle modellen is de bereikbaarheid van het gebied. In de drie ontwikkelmodellen wordt uitgegaan van 10.000 parkeerplaatsen, grotendeels inpandig en ondergronds. Ook het openbaar vervoer moet worden uitgebreid. De mogelijkheid van een Intercitystation in het Stadionpark met aanvullende metro- en tramverbindingen wordt verder onderzocht.

Bron: bron + beelden: gemeente Rotterdam

Andere nieuwsberichten

Gesloten recreatieverblijf de Ooggetuige maakt toch contact met buitenwereld

12 juli, 1:26

Uitkijkpunt biedt zicht op renovatiewerkzaamheden Binnenhof

12 juli, 9:22

MONK architecten ontwerpt duurzaam horecapaviljoen Haarrijnseplas Utrecht

11 juli, 4:42

Vijf individuele woningen vormen een sterke eenheid

10 juli, 2:41

Architecten aan de Maas overgenomen door Volantis Groep

12 juli, 2:28

Architect gezocht voor laatste fase renovatie Rubenssite Antwerpen

12 juli, 11:33

Onderzoek: woningtekort groeit door toename aantal huishoudens

12 juli, 10:08

Ontwikkelaar Edge verwerft Cross Towers op de Zuidas

11 juli, 2:52

EIB: fors meer woningen mogelijk door panden te verbouwen

11 juli, 9:55

Rotterdam regelt ruimtelijk beleid op binnenstedelijk water in Wateratlas

9 juli, 5:19
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan