Roombeek teruggegeven aan haar bewoners

15 april 2008, 13:44
Op dinsdag 22 april wordt het nieuwe wijkcentrum en de woonzorgvoorziening in Roombeek in gebruik genomen. Acht jaar na de vernietigende vuurwerkexplosies in de Enschedese wijk vormt deze mijlpaal een symbool dat Roombeek weer wordt teruggegeven aan haar bewoners. De bulldozers en puinhopen maken plaats voor menselijk leven. De sociale activiteit in de wijk bruist weer volop.

De fysieke wederopbouw in de wijk, waar vierhonderd woningen en bedrijfspanden werden verwoest en 23 mensen om het leven kwamen, is grotendeels voltooid. Een bonte mix van rijtjeshuizen, hofjeswoningen, villa's, herenhuizen en appartementencomplexen vormt de horizon. Voormalige textielcomplexen zijn gerestaureerd en krijgen nieuwe functies. Boven alles uit torent het art-deco achtige woonzorgcomplex dat qua architectuur doet denken aan de jaren dertig uit de vorige eeuw.

Direct tegenover zetelt het kloppende hart van de wijk: wijkcentrum Prismare met een theater. Een cocktail van sociaal-culturele instanties heeft zich hier genesteld: basisscholen, kinderdagverblijven, verenigingen, de muziekschool, moslim-, ouderen- en jongerenorganisaties en Het Huis van Verhalen.

In deze veredelde huiskamer kan iedereen zijn verhaal kwijt over de ramp, de wederopbouw van de wijk en zichzelf. Ook verzorgen wijkambassadeurs vanuit deze plek rondleidingen door de wijk.

Bij binnenkomst in het Huis van Verhalen kun je de grote fotoprint op een kast van de wijk in opbouw niet missen. In de ladenkast zitten allerlei verhalen, gedichten of handwerkjes die over de ramp gaan. ,,Mensen blijken heel veel te hebben aan andermans creaties om zelf hun emoties te verwerken'', weet Hermien. Er komen dagelijks mensen over de vloer, zelfs na acht jaar. Mensen komen van heinde en verre, zelfs uit het buitenland.

Bijna dagelijks worden groepen van instellingen en bedrijven rondgeleid door de wijk. Circa tien ambassadeurs leiden de mensen in anderhalf uur rond. ,,We hebben die tien groepsleiders echt hard nodig. Mensen krijgen het complete verhaal over de wijk van vroeger, de ramp en de wederopbouw te horen'', zegt Hermien.

Indruk
Volgens een van de ambassadeurs, de 68-jarige Henk Bouwhuis, wordt hij wel drie keer per week ingeschakeld. ,,Mensen zijn enorm onder de indruk als ik ze laat zien hoe groot die textielfabrieken in de wijk waren en wat er allemaal verwoest werd in 2000.”

50 tot 70 Procent van de oorspronkelijke wijkbewoners is teruggekeerd naar het nieuwe Roombeek. Volgens Hermien zijn de ervaringen van de bewoners met de wederopbouw verschillend.

,,Het merendeel kreeg echt het gevoel dat het samen haar wijk werd, omdat de bewoners erg actief bij de wederopbouw werden betrokken. Desalniettemin hebben oorspronkelijke bewoners van het Roomveldje met bepaalde nieuwe groepen in hun buurt geen contact, waaronder allochtonen of studenten. Oorspronkelijke sociale verbanden zijn door de ramp kapotgemaakt. Het leven speelt zich tegenwoordig meer in huis af dan vroeger op straat.”

Evert-Jan van der Beld van corporatie de Woonplaats die Prismare exploiteert, is zeer content met het gebruik van de voorzieningen en faciliteiten in het wijkcentrum. ,,We draaien nu negen maanden en het gaat boven verwachting. Het aantal aanvragen overstijgt het aanbod.”

Alle gebruikers hebben hun activiteiten op elkaar afgestemd, zodat er linken kunnen worden gelegd in het programma-aanbod.

Er zijn bijvoorbeeld toneelverenigingen opgezet voor verstandelijk gehandicapten, er wordt volgend jaar een gezamenlijk Suikerfeest georganiseerd en koren en orkesten maken volop gebruik van het theater. Prismare zet buurtpanels in om activiteiten te organiseren in de buurt. ,,Die activiteit moet nog groeien, maar we willen graag die zelfredzaamheid ontwikkelen.”

Bron: ANP / Beelden: De Woonplaats / Archipedia

Andere nieuwsberichten

Woontoren voor jongeren op Oostenburg vormt roestbruin accent langs het spoor

Gisteren, 15:50

EU Mies Award 2024 voor studiepaviljoen Technische Universiteit Braunschweig

Gisteren, 13:57

Sofie De Caigny nieuwe voorzitter Commissie Omgevingskwaliteit en Cultureel Erfgoed Rotterdam

Gisteren, 12:15

Podcasts en publicatie over realiseren ruimtelijke kwaliteit bij stedelijke ontwikkeling

Gisteren, 10:47

Woontorens The Grace worden lager dan gepland

Gisteren, 14:37

Tweede Kamer neemt nieuwe huurwet aan

Gisteren, 11:24

Brabant gaat door met stikstofaanpak en ziet op termijn ruimte

Gisteren, 09:00

Kamer wil ‘tochtkorting’ voor huurder slecht geïsoleerde woning

25 april, 5:21

Provincie Friesland en gemeenten weer op één lijn over woningbouw

25 april, 1:46

Vastgoedadviseur: winkelleegstand binnensteden loopt op

25 april, 9:31
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan