Nieuw stadseiland in het IJ

25 februari 2008, 15:00
Binnenkort wordt gestart met de realisatie van WesterIJDock. Dit complex van vijf gebouwen komt te staan op een nog te bouwen schiereiland in het IJ op steenworp afstand van het Centraal Station. Hiervoor tekenden de gemeente Amsterdam, Fortis Vastgoed Ontwikkeling en de Rijksgebouwendienst de benodigde overeenkomsten.

Op dit schiereiland van 60 bij 180 meter komen onder andere het nieuwe Paleis van Justitie, kantoorruimte, een hotel, 59 appartementen, een passantenhaven, nieuwe huisvesting voor de Rijkspolitie te water, een grand-café en verschillende andere publiek toegankelijke functies.

De gebouwen komen te staan op een onder het water gelegen parkeergarage die ruimte zal bieden aan circa 350 auto’s. Naar verwachting zullen de ontwikkelaars het project in 2012 opleveren.

Wethouder Van Poelgeest van de Gemeente Amsterdam verheugt zich bijzonder op de start bouw van het project deze zomer: “Wester IJDock is een prachtige kers op de taart van de ontwikkelingen aan de Zuidelijke IJ-oevers.. Deze ‘Stad in het IJ’ krijgt een grote diversiteit aan functies en zorgt daarmee voor veel dynamiek en leven in dit gebied.”

De Rijkspolitie te water krijgt hier straks circa 4.000m2 kantoorruimte en haar eigen haven met bijbehorende voorzieningen. Het hotel wordt een prachtig transparant gebouw met een capaciteit van bijna 300 kamers. Het Paleis van Justitie, waar het gerechtshof en het ressortsparket Amsterdam worden gehuisvest, wordt ondergebracht in twee van de vijf gebouwen die op de kop van het schiereiland komen te liggen.

Met diverse andere potentiële huurders en gebruikers worden gesprekken gevoerd. Eén gebouw zal geheel worden voorzien van zeer exclusieve appartementen met een uniek uitzicht op het IJ en de binnenstad.

Het initiatief voor Wester IJDock werd eind jaren ’90 genomen door de gemeente Amsterdam, de Rijksgebouwendienst en William Properties (thans Fortis Vastgoed Ontwikkeling). De Rijksgebouwendienst ontwikkelt uitsluitend het Paleis van Justitie en de huisvesting voor de KLPD. Belangrijk uitgangspunt voor het stedenbouwkundig masterplan van Wester IJDock was de wens van de gemeente om het Westerdokseiland een typische functie als ‘stadseiland’ te geven. Het is het enige deel van de Amsterdamse binnenstad dat direct aan het IJ grenst en wat de Jordaan en de oude werkeilanden als achterland kent.

De typische kenmerken van de Amsterdamse binnenstad, zoals een hoge bebouwingsdichtheid en een grote diversiteit aan functies en leefvormen zijn dan ook terug te vinden in de plannen voor Wester IJDock. Een tweede uitgangspunt voor het stedenbouwkundig masterplan vormen de zichtlijnen vanuit de historische binnenstad.

De vijf gebouwen op Wester IJDock hebben spectaculaire vormen gekregen die er voor zorgen dat het uitzicht op het IJ vanuit de oude binnenstad niet verloren gaat. Door een uitgekiende keuze van gelijkwaardige, duurzame gevelmaterialen ziet het complex er van een afstand uit als een eenheid. Van dichtbij is dat duidelijk anders.

Er werken verschillende architecten aan het plan. Claus en Kaan Architecten ontwierp het Paleis van Justitie. Dick van Gameren en Bjarne Mastenbroek tekenden voor het masterplan. Het hotel en de jachthaven zijn een ontwerp van Bakers Architecten, in samenwerking met Ben Loerakker.

Zeinstra van Gelderen architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp van de appartementen, de commerciële ruimte, de huisvesting van de waterpolitie en de verhuurkantoren.

Bron: Bron + beelden: Fortis Vastgoedontwikkeling

Trefwoorden

westerijdock

Andere nieuwsberichten

Veel zeggenschap voor bewoners ARC Rokkeveen bij ontwerp eigen woning

Vandaag, 13:59

Stadskantoor Heerlen ontworpen als inversie van het raadhuis

Vandaag, 10:43

Tien Nederlandse bureaus vallen in de prijzen bij Archello Awards

Gisteren, 17:01

AM gaat Ritmeesterlocatie in Veenendaal herontwikkelen

Gisteren, 16:19

Waterbeheerders gaan drinkwater maken van gezuiverd rioolwater

Vandaag, 14:34

Gemeenten lopen achter bij huisvesten statushouders

Vandaag, 11:49

750 jaar Amsterdam wordt in 2025 gevierd op autoloze A10

Vandaag, 09:32

Programma over rolmodellen in de architectuur in Pakhuis de Zwijger

Gisteren, 12:23

Chinees Evergrande krijgt onverwacht extra tijd voor reddingsplan

Gisteren, 10:17

Zeeland wil meer grip op uitbreidingsplannen recreatiesector

1 december, 2:46
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan