Micha de Haas wint Ymere NAi prijsvraag

16 november 2007, 20:20
Met het ontwerp `Mengen en Loslaten' heeft Micha de Haas architecten de Ymere NAi prijsvraag 2007 gewonnen. De jury koos het ontwerp om het sterke concept: Enerzijds mengt het verschillende gebruiksfuncties als wonen en recreëren, anderzijds probeert het plan de sociaal-economische situatie van de wijk te verbeteren. Het ontwerp Metrohalte Bijlmerpark van M3H architecten eindigde op de tweede plaats. Jord den Hollander (architect/cineast) maakte dit vanmiddag namens de jury bekend tijdens de opening van de tentoonstelling 1:500 Ontwerp Heesterveld in het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam.

Schaal 1:500
Woningcorporatie Ymere en het NAi hebben gezamenlijk 1:500 Ontwerp Heesterveld uitgeschreven met het doel de visievorming voor de inrichting van een stedelijke woonomgeving te stimuleren. De prijsvraag, waarbij de wijk Heesterveld in de Bijlmermeer als uitgangspunt wordt genomen, is erop gericht een duurzame kwalitatieve leefomgeving te ontwerpen. Hierbij staat de relatie tussen privé, gemeenschappelijk en openbaar gebied en dus de schaal van de directe woonomgeving centraal. Nadat in juni zes plannen uit bijna veertig inzendingen werden geselecteerd, hebben de genomineerden hun plan uitgewerkt. Op 28 september hebben zij hun plannen aan de onafhankelijke jury gepresenteerd. In de tweede ronde heeft de jury vooral gelet op plannen die verschillende kwaliteiten in zich verenigen. Die kwaliteiten zouden niet alleen moeten worden gevonden in de architectuur en in de stedenbouwkundige inpassing, maar ook in de bijdrage van het ontwerp aan het sterker en vitaler maken van de samenleving in Amsterdam-Zuidoost.

Mengen en loslaten
Het winnende plan `Mengen en Loslaten' van Micha de Haas architecten maakte op de jury de beste indruk. Aan het plan ligt volgens de jury een uitgebreid en goed onderbouwd concept ten grondslag. De jury noemde ook de sterke theoretische onderbouwing en de ruimte die het plan biedt zich in de loop der jaren eventueel verder te transformeren. Tweede prijswinnaar Metrohalte Bijlmerpark van M3H architecten maakte indruk vanwege het landschappelijke aspect. "Het deels terugbrengen van het polderlandschap is niet alleen een oplossing voor de behoefte aan waterberging, het geeft ook een sterke identiteit aan de wijk", aldus de jury. De overige genomineerde ontwerpen waren van Dittmar Architecten BNA, Inbo architecten, FARO architecten en Bureau Marco Henssen.

De jury van 1:500 Ontwerp Heesterveld bestond uit Jo Coenen, Manish Dixit, Machiel van Dorst, Jord den Hollander, Prem Radhakishun, Marlies Rohmer en Matthias Sauerbruch.

Tentoonstelling
De tentoonstelling 1:500 Ontwerp Heesterveld is van 17 november 2007 t/m 24 februari 2008 te zien in het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam. Naast het presenteren van de zes ontwerpen geeft de tentoonstelling aan de hand van krantenartikelen, bouwtekeningen, foto's en film een introductie op de Bijlmermeer en Heesterveld. Voor meer informatie kijk op www.nai.nl. De genomineerde plannen zijn vanaf 26 november 2007 t/m 11 januari 2008 ook te zien in het informatiecentrum van stadsdeelkantoor Zuidoost in Amsterdam.

Blikveld
Bij de tentoonstelling verschijnt het boek `Blikveld', uitgegeven door NAi Publishers. Deze publicatie bevat een uitgebreide presentatie van de zes genomineerde plannen, een fotoserie van Niels Stomps over het huidige Heesterveld en het beschrijft aan de hand van essays de culturele context van de buurt.

Bron: NAi

Trefwoorden

nai

Andere nieuwsberichten

Haags Museumkwartier gehuld in een zachte lichtsluier

1 maart, 3:54

Ibelings van Tilburg maakt opvallende villa energieneutraal

1 maart, 9:47

Woontoren voor starters op de Zuidas klaar

29 februari, 5:09

Team diederendirrix verbouwt Stadsschouwburg Nijmegen

29 februari, 2:41

Heijmans verwacht na 2024 profijt van aantrekkende woningverkoop

1 maart, 11:12

Raad voor leefomgeving bepleit landelijke aanpak funderingsschade

1 maart, 10:34

Hoogste aantal hypotheekaanvragen starters sinds 2020

29 februari, 3:57

Brancheorganisaties willen kortere bezwaarprocedures woningbouw

29 februari, 10:35

ING verwacht snellere stabilisatie prijzen commercieel vastgoed

29 februari, 9:27

Kanshebbers voor de Circular Awards 2024 bekend

28 februari, 10:25
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan