Nominaties Architectuurprijs Ede bekend

28 juni 2006, 12:03
De jury van de Architectuurprijs van Ede heeft vier projecten genomineerd voor de prijs, die op 27 september voor de tweede keer wordt uitgereikt. Er waren 33 projecten voorgedragen. Hieronder volgt een overzicht van de genomineerden, met een toelichting van de jury.

Cinemec
Architect
: DP6 architectuurstudio bv Opgeleverd vanaf 2000

Dit pand is een goed voorbeeld van snelwegstedenbouw en snelwegarchitectuur. Het pand heeft niet alleen aan de kant van de ingang, maar ook aan de snelwegkant uitstraling. Het is een ijkpunt voor mensen die op de A12 rijden: “Ik ben nu bij Cinemec, ik ben over een half uur thuis”.

De opdrachtgever was een pionier op het gebied van bouwen in een geluidswal. Op dat gebied heeft Cinemec nu een voorbeeldfunctie. De bouw van dit pand heeft veel mogelijk gemaakt voor anderen.In het pand is het aangenaam verblijven. Op een drukke avond zijn er al gauw tussen de 1000 en 2000 mensen in het pand. Toch krijg je dan geen volle of chaotische indruk. De multifunctionele grote zaal bevindt zich middenin het talud van de geluidswal en is heel bijzonder van vorm en aankleding.

Cinemec is vanaf 1999 in fases gebouwd. Het pand laat zien dat de opdrachtgever en architect vooraf een duidelijk beeld moeten hebben gehad van het eindresultaat. Het pand is niet zomaar een aaneenschakeling van uitbreidingen, maar is, dankzij uitgekiende fasering in de bouw, een prachtig samenhangend geheel, dat nog verder zal worden uitgebreid.

Goedegebuure Tandtechniek
Architect
: Theo Verburg Architecten
Opgeleverd in 2001

Dit pand is in kubieke meters een minimale uitbreiding van een bestaand tandtechnisch laboratorium. Maar het is er wel een met enorme gevolgen. De achterliggende panden hadden geen bijzondere uitstraling. Met een in afmeting minimale toevoeging zijn deze panden en het straatbeeld enorm opgewaardeerd.

Het is een tegendraadse stedelijke inpassing die laat zien dat een uitbreiding niet historiserend hoeft te zijn om in het straatbeeld te passen. Het gebouwtje is met zeer veel oog voor detail neergezet. Het is met een bijna pietepeuterige precisie ontworpen en gebouwd, waardoor het een fraaie afspiegeling is geworden van het tandtechnisch precisiewerk dat binnenin het gebouw plaatsvindt.

Heidenhain
>meer informatie

Architect
: A12 Architecten Opgeleverd in 2003

Dit pand bevindt zich op een onopvallende plek op het industrieterrein de Vallei. Maar wie de moeite neemt om er even te gaan kijken ziet ineens iets heel bijzonders. In het gebouw wordt technologisch zeer geavanceerde precisiemeetapparatuur gemaakt. De opdrachtgever vertelt met verve over de mogelijkheid om afstanden in nanometers te meten. Deze extreme precisie is terug te zien in het ontwerp van het pand. Het type baksteen, de horizontale en verticale lijnen, het voegwerk, de tuin, overal is over nagedacht en alles is even fraai op elkaar afgestemd.

Het gebouw heeft een uitstraling van “Deutsche Gründlichkeit” en geeft vertrouwen in het product dat in het gebouw gemaakt wordt. Het gebouw is daardoor op een fraaie manier een onderdeel geworden van het product van de opdrachtgever. Het gebouw is mooi van architectuur en in het gebouw is een bijzonder kunstwerk opgenomen dat verwijst naar de waterput die zich 700 jaar voor Christus op deze plek bevond.

Kinzo
Architect
: Snelder Architecten
Opgeleverd in 2000

Dit pand is net als Cinemec een goed voorbeeld van snelwegstedenbouw en snelwegarchitectuur. Er is op een bijzondere manier gebruik gemaakt van de aanwezigheid van de snelweg. Het pand heeft de meeste uitstraling aan de kant van de snelweg. De parkeerplaats en de ingang bevinden zich op het niveau van de snelweg. De aanwezigheid van de snelweg en het voorbijrazende verkeer zijn daardoor als het ware een onderdeel van het gebouw geworden en zijn ineens in het geheel niet storend meer.

In het ontwerp van het pand is een fraai lijnenspel te zien van het maaiveld, de hellingbaan naar de ingang en de bovenliggende langwerpige doos met kantoren. Ook na zonsondergang, wanneer het gebouw mooi is verlicht, biedt het pand een mooie aanblik. Ook de aankleding aan de binnenkant is fraai. De lampen, vloeren, ramen en deuren, alles is op elkaar afgestemd en consequent doorgevoerd door het hele pand.

Net als bij Cinemec is dit pand in fases opgeleverd. Het magazijn moest snel verhuizen doordat de vorige locatie door brand was verwoest. De bouw van de rest van het pand volgde daarna. Het eindresultaat moet vanaf het begin in beeld zijn geweest, want het is een mooi vormgegeven samenhangend geheel geworden. Het pand onderscheidt zich zeer positief ten opzichte van de vaak gemakzuchtige gebouwen die de snelwegen omzomen.

Bron: Wooninfo-centrum

Andere nieuwsberichten

Bouw van The Baan Tower van start

Vandaag, 09:00

Signature presenteert zich als nieuwe gebieds- en natuurontwikkelaar

Gisteren, 16:00

Bruisend festivalhart van Rotterdam Architectuur Maand in beeld

Gisteren, 09:51

Met Nudus slaan Caro van de Venne, Albert Dijk en Tim Brans een nieuwe weg in

Gisteren, 09:00

Zuid-Holland plaatst informatie over slavernij bij landgoederen

Vandaag, 15:51

Sara van Popta en Marc Eijkelkamp treden toe tot directie 19 het atelier

Gisteren, 17:44

Provincie Utrecht pakt verouderde bedrijventerreinen aan

7 juni, 4:00

Geen vergoeding vloerenbedrijf ingestorte parkeergarage Eindhoven

6 juni, 4:23

Voor het eerst meer energie uit zonnepanelen dan uit biomassa

5 juni, 3:41

Woongebouw in Amsterdam-Oost onbewoonbaar door grote brand

5 juni, 11:19
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Cembrit B.V.
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan