Copyright: Dag van de Architectuur
Copyright: Dag van de Architectuur

Dag van de Architectuur in teken van Toegang & Toegankelijkheid

5 juni 2023, 12:07
In het weekend van 17 en 18 juni vindt in het hele land de jaarlijkse Dag van de Architectuur plaats. Op tal van plaatsen worden rondleidingen, presentaties, bijeenkomsten en openstellingen van bijzondere gebouwen georganiseerd door onder meer lokale architectuurinitiatieven. Het overkoepelende thema is dit keer Toegang & Toegankelijkheid.

Het thema Toegang & Toegankelijkheid betreft zowel de fysieke (on)toegankelijkheid van gebouwen, als toegankelijkheid van de woningmarkt, participatie en meer, zo meldt de Stichting Coördinatie Lokale Architectuurinitiatieven (CoLA).

“Toegang gaat immers over hoe iemand letterlijk in een gebouw of een land (binnen)komt, maar ook over de mate waarin iemand kan meepraten over de ontwikkeling van de leefomgeving”, stelt de stichting. “Dat is op dit moment zeer relevant vanwege de grootschalige ruimtelijke opgaven en transities waarvoor Nederland staat. Tijdens de Dag van de Architectuur wordt verkend hoe architectuurprofessionals kunnen bijdragen aan een toegankelijke leefomgeving.”

Fysieke beperkingen wegnemen
Bijvoorbeeld staat bij Arcam in Amsterdam fysieke toegankelijkheid van gebouwen centraal. Het thema van universele toegankelijkheid, dat is gekoppeld aan het VN-Verdrag Handicap, vindt nog te weinig weerklank in de architectuur, ziet het Amsterdamse architectuurcentrum.

De toegankelijkheid van de (gebouwde) samenleving schiet voor veel mensen tekort, terwijl het wegnemen van fysieke beperkingen als een noodzakelijke (ontwerp)opgave is te zien. Arcam onderzoekt aan de hand van een aantal gebouwen die 17 en 18 juni worden opengesteld, hoe gebouwen universeel toegankelijk kunnen worden gemaakt.

Rotterdam Architectuur Maand
In Rotterdam legt AIR de nadruk op een plek aan de onderhandelingstafel. Hoe kunnen mensen worden betrokken bij beslissingen over de stad, zeker nu de opgaven steeds complexer worden?

In Rotterdam staat de hele maand juni in het teken van architectuur tijdens de Rotterdam Architectuur Maand. Overal in de stad zijn festivals, tentoonstellingen, tours en lezingen over architectuur, belooft AIR.

Het festivalhart is in de Maashaven, waar drie enorme drijvende bakken met elkaar zijn verbonden door een loopbrug. Eén bak heeft een tijdelijk park en is een plek voor lezingen en evenementen. Een andere bak staat volledig in het teken van urban sports.

Voorbeeldige gebouwen
In Haarlem haakt het ABC Architectuurcentrum in op het landelijke thema door onder meer vijf gebouwen in het zonnetje te zetten die toegankelijk zijn voor mensen in een rolstoel of met een visuele beperking. Dit zijn De Schuur (voorheen de Toneelschuur), de nieuwe roeiaccommodatie aan het Spaarne in Heemstede, het bedrijfspand van koffiebrander Simon Lévelt, het Slachthuisterrein en MAAK Haarlem. Op deze locaties geven adviseurs toegankelijkheid een toelichting geven.

Stichting BLASt in Breda organiseert weer de jaarlijkse fietstocht. Twee Bredase architectenbureaus geven tijdens de tocht een rondleiding langs bijzondere plekken. In het voormalig Kadaster is de expositie De grote verbouwing van Brabant te bezoeken.

Veilig en welkom
CBK Zeeland organiseert zoals elk jaar samen met het Zeeuws Architectenplatform en de PZC de Zeeuwse Architectuurprijs 2023. Het thema ‘Welkom in Waterland’ combineert de ontvangstfunctie die ruimtelijk ontwerp dient en de herdenking van de Watersnoodramp zeventig jaar geleden.

Op initiatief van Architectuurcentrum Nijmegen tonen drie (groepen) Nijmegenaren de plek in hun stad waar ze zich welkom voelen. Stedenbouwkundige Jeroen van Dijk vertelt hoe hij de stad ervaart als slechtziende. Een groep jongeren van hiphopplatform The Mansion toont veilige ruimtes waar jongeren kunnen samenkomen. Een Nijmegenaar voor wie stilte belangrijk is, vertelt hoe ruimten in de stad toegankelijker kunnen worden voor mensen met autisme.

Dag van de Architectuur
Het streven met de jaarlijkse Dag van de Architectuur is om op uiteenlopende manieren te laten zien waar architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur sociale en fysieke verbindingen mogelijk maken. Ook in de rest van de maand juni staat architectuur op veel plaatsen in Nederland centraal.

Nederland kent meer dan dertig lokale of regionale architectuurinitiatieven. Stichting Coördinatie Lokale Architectuurinitiatieven (CoLA) is opgericht door drie van hen: ABC Haarlem, AIR Rotterdam en Arcam Amsterdam. Stichting CoLA heeft onder meer als doel de activiteiten op de Dag van de Architectuur landelijk te promoten. Rijksbouwmeester Francesco Veenstra is ambassadeur van Stichting CoLA.

Meer informatie is te vinden op www.architectuurdag.nl

Andere nieuwsberichten

Nieuw gebouw met laboratoria en kantoren voor Leiden Bio Science Park

Gisteren, 15:55

Mecanoo transformeert voormalig concertgebouw in Schotse Perth tot museum

Gisteren, 14:41

Porseleinen Toren in ontwikkelgebied Nieuw Delft officieel geopend

Gisteren, 11:35

MoederscheimMoonen ontwerpt nieuw bewegingscentrum voor zorglandgoed

Gisteren, 09:25

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

Gisteren, 13:49

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

Gisteren, 12:12

Gelderland wil 12.000 huizen bouwen bovenop bestaande daken

Gisteren, 10:03

Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

18 april, 4:31

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

18 april, 12:28

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

18 april, 9:14
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan