Copyright: Tarkett
Copyright: Tarkett
Copyright: Tarkett
Copyright: Tarkett

Tarkett publiceert zijn Bedrijfs-, Sociaal- en Milieurapport 2021 met klimaatdoelen

23 mei, 16:06
De internationaal opererende producent van vloeroplossingen Tarkett heeft onlangs zijn bedrijfsrapport over het maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) in 2021 gepubliceerd. De duurzaamheidsprestaties en -ambities van het bedrijf, waaronder nieuwe klimaatdoelstellingen, zijn opgenomen in het rapport. Dit werd volledig gecontroleerd door KPMG als onafhankelijke derde partij, zo meldt Tarkett.

De groep heeft onlangs een klimaatstappenplan voor 2030 opgesteld voor de hele waardeketen, met als doel de uitstoot van broeikasgassen met 30% te verminderen, vergeleken. Dit heeft betrekking op de uitstoot als gevolg van de activiteiten van de groep (scope 1) en de aangekochte energie (scope 2), evenals de uitstoot van de waardeketen: van leveranciers tot eindklanten (scope 3).

“De afgelopen twee jaar hebben we onze uitstoot van broeikasgassen met 27% verminderd ten opzichte van 2019. We willen verder verduurzamen door middel van de klimaatroutekaart”, stelt Fabrice Barthélemy, CEO bij Tarkett. “We gaan steeds meer samenwerkingen aan omtrent een circulaire economie en klimaatactie, en kiezen zo bewust voor mens en planeet. Samen met ons ecosysteem dragen we actief bij aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.”

Naast de circulaire ambities richt de groep zich ook op het gebruik van materialen die goed zijn voor gezondheid en welzijn. Als onderdeel van de maatschappelijke verantwoordelijkheid creëert Tarkett een cultuur van zowel diversiteit als inclusie, en ondersteunt tegelijkertijd lokale gemeenschappen, laat de onderneming weten.

Terugname- en recyclingprogramma ReStart
Tarkett heeft grote vooruitgang geboekt met het ReStart-programma, gericht op het inzamelen en recyclen van vloeren. Van gebruikte vloerbekleding en installatieafval maakt ze nieuwe vloeren; dit helpt afval en de CO2-voetafdruk te verminderen, waardoor er minder nood is aan nieuwe grondstoffen en er geen afval wordt gestort of verbrand.

Tarkett heeft naar eigen zeggen in 11 jaar het equivalent van 11 Eiffeltorens (112.000 ton) aan vloeren ingezameld voor het ReStart-programma in acht recyclingcentra in Europa, Noord-Amerika en Brazilië. In 2021 maakten gerecyclede materialen 15% uit van de grondstoffen van Tarkett (147.000 ton). Het doel is om tegen 2030 30% te bereiken.

Tarkett heeft zijn CO2-voetafdruk verkleind
- Twaalf productielocaties in tien landen werken met 100% hernieuwbare elektriciteit en 38% van het totale energieverbruik is afkomstig van hernieuwbare energiebronnen.
- De uitstoot van broeikasgassen door aangekochte elektriciteit, stroomverbruik en brandstofverbranding in de 34 productielocaties van Tarkett werd met 44% verminderd in vergelijking met 2010, wat volgens Tarkett – verwijzend naar cijfers van EuroStat – overeenkomt met de jaarlijkse broeikasgasemissies van 21.000 Europeanen.
- Verwarmingssystemen op fossiele brandstoffen zijn vervangen door elektrische of door biomassa aangedreven systemen. Zo is de fabriek in Jacareí (Brazilië) voor haar warmperserij omgeschakeld van aardgas op elektriciteit, waardoor de bijbehorende broeikasgasuitstoot is afgenomen. Jacareí draait nu op 100% hernieuwbare elektriciteit uit waterkracht, zonne- en windenergie.
- In Zweden en België heeft Tarkett samen met IKEA gebruikte vloeren ingezameld en gerecycled uit hun winkels in Stockholm (Zweden) en Aarlen (België). Meer dan 14.500 m2 materiaal werd ingezameld en vervolgens verwerkt in het recyclingcentrum van Tarkett te Ronneby (Zweden).
- Tarkett is naar eigen zeggen de enige tapijtfabrikant in Europa die commerciële tapijttegels volledig kan recyclen, dankzij het tapijtrecyclingcentrum in Waalwijk (Nederland) en de samenwerking met leverancier Aquafil.
- In Europa ontwikkelt Tarkett hernieuwbare invullagen voor kunstgras. Voor het voetbalveld van de gemeente Den Haag (Nederland) is een vulling gebruikt, waarvoor gemalen olijfpitten zijn gemengd met de bestaande kurkvulling. Naast de gemalen pitten wordt er voor deze vulling ook gebruik gemaakt van zand, dat wordt teruggewonnen uit oud kunstgras.
- Door middel van het Tarkett Cares-programma, gericht op het ondersteunen van lokale gemeenschappen, zijn teams betrokken bij meer dan 700 gemeenschapsinitiatieven. Medewerkers hebben zich gezamenlijk 3.300 dagen vrijwillig ingezet en meer dan 1 miljoen euro aan productdonaties gedaan in de periode van 2017 tot en met 2021.

Andere nieuwsberichten

Ontwerpmanifestatie Bouw Anders (slot): Cascoop De Suikerzijde

Gisteren, 14:40

Architect@Work was als vanouds

Gisteren, 13:00

Bouw uitbreiding hoofdkantoor Europese Investeringsbank gestart

Gisteren, 11:18

Team V Architectuur – genomineerd voor prijs Architect van het Jaar 2022

Gisteren, 09:00

Aantal elektrische auto's in Nederland sinds 2020 verdrievoudigd

Gisteren, 10:24

'Veertig procent kantoorpanden voldoet nog niet aan duurzaamheidseisen'

Gisteren, 09:33

Jubileumeditie IABR van start gegaan

22 september, 3:49

Brussel keurt 5,2 miljard steun voor EU-waterstofprojecten goed

22 september, 11:17

Actiegroep Woonprotest kondigt meer en hardere acties aan

22 september, 10:36

'Kabinetsplannen woningmarkt goede stap, maar niet voldoende'

21 september, 10:11
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan