Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Aan de Witte de Withstraat is een blok met appartementen gebouwd
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Oude situatie
Copyright: De Architecten van Team 4
Oude situatie
Copyright: De Architecten van Team 4
Plattegronden
Copyright: De Architecten van Team 4
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Aan de Witte de Withstraat is een blok met appartementen gebouwd
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Copyright: Gerard van Beek
Oude situatie
Copyright: De Architecten van Team 4
Oude situatie
Copyright: De Architecten van Team 4
Plattegronden
Copyright: De Architecten van Team 4

Transformatie Zwarte Doos Groningen tot woongebouw afgerond

31 januari, 14:07
Afgelopen jaar is de transformatie van de zogeheten Zwarte Doos in Groningen tot woongebouw afgerond. Naar ontwerp van De Architecten van Team 4 (voorheen Team 4 Architecten) zijn in het voormalige gebouw van de sociale dienst driehonderd woningen voor studenten en jongeren gerealiseerd. De topverdieping biedt plaats aan luxe penthouses, op de begane grond is een multifunctionele ruimte met onder meer een sportvoorziening gerealiseerd.

De markante Zwarte Doos is gebouwd in 1976, naar een ontwerp van bureau Van Linge en Kleinjan, en heeft tot 2013 gefungeerd als het kantoor van de sociale dienst. Zoals de bijnaam al aangeeft, viel het pand aan de Eendrachtskade vooral op door diens zwarte gevel. Team 4 heeft er een nieuw accent aan toegevoegd, in de vorm van champagnekleurige aluminium kozijnen en penanten.

De oorspronkelijke karakteristieke gevelelementen van zwart grindbeton zijn behouden en alleen plaatselijk verwijderd om fraaie overhoekse ruimten in de nieuwe appartementen te maken, meldt Team 4. De nieuwe en eveneens beeldbepalende champagnekleurige gevelelementen geven de gevel meer plasticiteit en introduceren een kleinschaliger ritme, dat beter past bij het woonprogramma.

In het ontwerp is daarnaast nadrukkelijk de aansluiting met de omgeving gezocht, vooral op straatniveau. Door de plint in dezelfde lijn te plaatsen van de naastliggende bebouwing, wilden de architecten een evenwichtiger straatbeeld creëren. Ook heeft het gebouw meer ingangen gekregen, omwille van een opener karakter en meer levendigheid op straat.

Nieuw blok met appartementen
Alle parkeerplaatsen zijn op een half verdiept parkeerterrein aan de achtergelegen Witte de Withstraat gerealiseerd. Erboven is een nieuw blok met appartementen gebouwd, die direct toegankelijk zijn vanaf de parkeerplaatsen. De appartementen zijn verdeeld over twee woonlagen, waarvan de eerste woonlaag is uitgevoerd als beletage. Alle voordeuren liggen aan straatzijde.

Aan de straatzijde heeft elk appartement bovendien een ruim balkon, op het zuiden gericht. De gevels van deze appartementen zoeken in schaal, materialisatie en detaillering aansluiting bij de naastgelegen woningbouw uit de jaren dertig - en qua kleurstelling en strakke vormgeving bij de Zwarte Doos, zo verklaart De Architecten van Team 4.

Het voormalige kantoorgebouw is in 2019 aangekocht door de Belgische studentenhuisvester Xior. De ontwikkeling was in handen van DubbeLL.

Andere nieuwsberichten

Studio RAP levert drijvende woning van hout en kurk op

Gisteren, 14:38

Kantoorpand Van Hallstraat Amsterdam getransformeerd tot woongebouw

Gisteren, 12:23

Weg vrij voor realisatie woningbouwproject Nieuw Bergen in centrum Eindhoven

Gisteren, 10:46

Auditorium als centrale ontmoetingsplek op de ASML-campus

24 november, 5:20

Reuters: Chinese centrale bank schiet vastgoedsector te hulp

Gisteren, 15:29

Groningen krijgt eind 2027 naar verwachting waterstoftrein

Gisteren, 10:01

Flevoland wil Almere 2,2 miljoen coronasteun voor Floriade geven

Gisteren, 09:22

Aedes: corporaties bouwden meer woningen, maar ambities geremd

24 november, 1:57

Amsterdam wil minder statushouders in wooncomplexen met jongeren

24 november, 9:51

Een op drie nieuwe woningen moet voor ouderen worden gebouwd

24 november, 9:08
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan