Copyright: Kim Francois
2021 in tien podcasts door Michiel van Raaij
Een gesprek met de oprichters van Orange Architects over het ontstaan van hun bureau en hun internationale succes, een gesprek met architect Ben van Berkel over de technologische ontwikkelingen in de huidige architectenpraktijk en een gesprek met architect Bjarne Mastenbroek over het boek Dig It! waar hij met fotograaf Iwan Baan en zijn bureau ruim tien jaar aan gewerkt heeft… het is een greep uit de afleveringen van de Architectenweb Podcast die hoofdredacteur Michiel van Raaij afgelopen jaar gemaakt heeft.
Gesprekken over de ruimtelijke opgaven waar we als maatschappij voor staan en hoe (interieur)architectuur daar antwoorden op kan geven – dat is het concept van de Architectenweb Podcast. Daarbij gaat het ook regelmatig over de ontwikkelingen in het vakgebied zelf, van de inzet van nieuwe technologie tot het verbreden van de rol die ontwerpers kunnen spelen.

De Architectenweb Podcast is te beluisteren via Apple Podcasts, Spotify, maar ook gewoon op Architectenweb.nl, op deze pagina of in de gids die we daarvoor ingericht hebben.
Special rond daglicht in de architectuur
Op de donkerste dagen van het jaar zoomen we in op de waarde van daglicht in de architectuur en doen we dat met vier gasten: architect Maarten van Bremen (GroupA), adviseur Paul van Bergen (DGMR), architect Sander Mirck (Mirck Architecture) en architect Lars Courage (Courage Architecten / Stichting Dutch Daylight).
Gesprek met Bjarne Mastenbroek over de relatie van gebouwen met de grond waarop ze staan
Over de relatie van gebouwen met de grond weten we als architecten eigenlijk weinig af, stelt Bjarne Mastenbroek, architect en oprichter van SeARCH. Dat vormde voor hem de aanleiding om er samen met fotograaf Iwan Baan en zijn architectenbureau een boek over te schrijven – DIG IT! – dat onlangs bij Taschen is uitgekomen. In deze podcast spreekt Michiel van Raaij, hoofdredacteur van Architectenweb, met hem over de inhoud van het boek en de totstandkoming ervan.
Gesprek met Reimar von Meding over de ruimte binnen onze steden voor honderdduizenden nieuwe woningen
Met zijn bureau, KAW, heeft architect Reimar von Meding becijfert dat alleen al in de naoorlogse wijken er ruimte is voor 500.000 tot 700.000 nieuwe woningen. Het betekent dat een groot deel van de woningbouwopgave in het komende decennium daar gerealiseerd kan worden. Als we die verdichting op de juiste manier aanpakken, stelt hij, ontstaan daardoor wijken die levendiger, diverser en duurzamer zijn.
Gesprek met Odette Ex over de terugkeer naar kantoor
(en onszelf)
Duurzaamheid gaat eigenlijk over hoe we in het leven staan, stelt Odette Ex, interieurarchitect en oprichter van Ex Interiors. En het doorbreken van de vaste patronen is niet eenvoudig, geeft ze toe. Om tot werkelijk circulaire (interieur)ontwerpen te komen, moeten we onze ego’s loslaten en een andere schoonheid omarmen: een schoonheid die niet gebaseerd is op het perfecte, maar op het onaffe; niet op de mode, maar op het tijdloze; niet op bekleding maar op echte materialen.
Gesprek met Frederik Vermeesch over ontwerpen vanuit de context
Of het nu gaat om de vernieuwing van een buurt, van een centrumgebied of een monumentaal gebouw – voor Frederik Vermeesch, architect en creatief directeur van Rijnboutt, vormt de context altijd het startpunt van het ontwerpproces. En aangezien iedere context anders is, varieert het gebouwde resultaat ook sterk – van zeer minimalistisch tot zeer gedecoreerd. Het ontwerp moet passen op zijn plek.
Gesprek met Florian Idenburg over tijden van crisis, actuele projecten en een vestiging in Nederland
Vrijwilligerswerk om lokale ondernemers in New York in de coronacrisis te helpen heropenen, het herdenken van de woningbouw in dezelfde stad, de nieuwe vestiging die SO–IL in Nederland opent… anderhalf jaar na het vorige gesprek met architect Florian Idenburg is er veel om over bij te praten.
Gesprek met Ben van Berkel over parametrisch ontwerpen, virtual reality en urban data
Bij UNStudio wordt bijna ieder project in ieder geval deels parametrisch ontworpen, wordt virtual reality steeds vaker ingezet en wordt aan een platform gebouwd dat urban data inzet om gemeenschappen bij elkaar te brengen. Een boeiend gesprek met architect Ben van Berkel over hoe al deze technieken uiteindelijk gezondere en leefbaardere steden moeten opleveren.
Gesprek met Steven Delva over het radicaal vergroenen van onze stedelijke omgeving
Bij de realisatie van groen-blauwe structuren in stedelijke omgevingen in Nederland en België zet Delva Landscape in op het creëren van win-win-situaties. Een voorbeeld hiervan is het landschapspark dat het bureau voor het binnenwater van Strandeiland op IJburg heeft ontworpen. Dit landschap zuivert het grijs water uit de wijk, maar vormt tegelijkertijd een geweldige plek voor zowel planten en dieren als voor omwonenden.
Gesprek met Monica Ketting en Daniëlle Huls over hun zoektocht naar ruimtelijke kwaliteit
KettingHuls bouwt gestaag aan een portfolio van eigenzinnige en robuuste gebouwen. In gesprek met de oprichters van het bureau, architecten Monica Ketting en Daniëlle Huls, over hun ontwerpbenadering, recente projecten in Amsterdam, Almere en Maastricht, en het onderzoek dat ze doen naar fietsparkeren.
Gesprek met Jack Bakker en Kay Oosterman over de volgende stappen in parametrisch ontwerpen
ZJA zet parametrisch ontwerpen bij steeds meer projecten in. Van de ongeveer vijftig medewerkers van het architectenbureau kan de meerderheid op die manier werken en hebben vijf ontwerpers zich er echt in gespecialiseerd. In gesprek met specialist computational design Jack Bakker en projectarchitect Kay Oosterman van ZJA over projecten als de Diamantbeurs, het Vrijheidsmuseum en de Verlengde Waalbrug, en over de volgende stappen die in parametrisch ontwerpen gezet (kunnen) worden.
Gesprek met Jeroen Schipper en Patrick Meijers over verhalende architectuur die vooral onze samenleving dient
Orange Architects startte ruim tien jaar geleden als samenwerkingsverband tussen drie bureaus waarmee internationale projecten werden gedaan. Het succes van het initiatief heeft het in de tussentijd getransformeerd tot een volwaardig architectenbureau dat nu projecten doet in zowel Nederland als ver daarbuiten. In gesprek met architecten Jeroen Schipper en Patrick Meijers over hun benadering.
Gesprek met Wessel van Beerendonk en Lucas ter Hall over verbinden van ontwerp en productie
Zelf spreken de mede-oprichters van Studio RAP van een digitale workflow: de parametrisch opgezette ontwerpen die ze maken zijn direct verbonden met de computergestuurde productie ervan. Bij kleinere projecten faciliteert Studio RAP die productie in zijn eigen werkplaats, bij grotere projecten werkt het samen met leveranciers en bouwers. Met deze digitale workflow is het bureau tot op detail betrokken bij wat er geproduceerd wordt. Zo is Studio RAP feitelijk architect, ingenieur en producent ineen.

Gerelateerde podcasts

Toon alles

Andere nieuwsberichten

HOH Architecten maakt tentoonstelling in Shibaura House Tokio

52 minuten geleden

Marc Koehler Architects presenteert ensemble van zes gebouwen in Buiksloterham

1 uur geleden

Woontoren Nova in De Binckhorst rondt de transformatie Maanplein af

Gisteren, 16:50

Stadsbestuur Rotterdam stuurt nieuwe plannen Feyenoord City naar gemeenteraad

Gisteren, 16:14

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

3 uur geleden

Gelderland steekt 17 miljoen in verbeteren leefbaarheid dorpen

Gisteren, 15:27

TU Delft heeft spijt van actie tegen journalistiek platform

Gisteren, 09:21

Renovatiekosten Binnenhof lopen op naar circa 2 miljard

16 april, 4:48

Commissie vindt kabinetsplannen voor landelijk gebied onvoldoende

16 april, 3:10

Gasthuiskwartier Den Bosch nadert voltooiing met bouwstart fase vier

16 april, 2:20
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan