Alle winnaars van de ARC21 Awards
Copyright: Cynthia van Dijke
Alle winnaars van de ARC21 Awards
Copyright: Cynthia van Dijke

Winnaars ARC21 Awards bekend

19 november 2021, 11:33
Donderdag zijn in Rotterdam de winnaars van de ARC Awards 2021 bekendgemaakt. Naast zeven categoriewinnaars werd een oeuvre-award toegekend aan Superuse Studios en een ARC21 Jong Talent Award uitgereikt aan architect Frank Loer. Dat heeft vakblad de Architect, organisator van de ARC Awards, bekendgemaakt.

Er zijn meer dan vierhonderd inzendingen gekomen, verdeeld over de zeven categorieën, meldt de Architect. Per categorie wees een onafhankelijke jury een winnaar aan. Zo werd in de categorie Architectuur Depot Boijmans van Beuningen in Rotterdam, ontworpen door MVRDV, gekozen tot het winnende project.

“Volgens de jury brengt dit gebouw zowel de disciplines architectuur als kunst dichterbij de mensen en geeft daarnaast een belevenis op straatniveau en een publiek toegankelijk dak terug aan de bewoners en bezoekers van de stad. De jury hoopt dat het project op die manier ook de Nederlandse architectuur als geheel meer op de wereldkaart kan zetten”, zo laat de Architect weten.

Stedenbouw
Het Schinkelkwartier in Amsterdam, naar een masterplan van Ziegler|Branderhorst in samenwerking met de gemeente Amsterdam, is de winnaar van de ARC21 Stedenbouw Award. “De keuze is niet alleen een waardering voor het plan maar ook een boodschap voor het vak en de gemeentelijke overheid: neem initiatief, verken de toekomst, toon visie en bied handelingsperspectief. Stedenbouw is bij uitstek de discipline die zich moet bemoeien met de grotere verbanden, de relaties en de samenhang van de gebouwde omgeving”, aldus de jury.

Het Christelijk Lyceum Veenendaal van NOAHH & Ex Interiors is de winnaar van de ARC21 Interieur Award. De jury is lovend over de wijze waarop de betrokken partijen in samenspraak dit project hebben gerealiseerd. NOAHH & Ex Interiors hebben een ontwerp aangeleverd dat klaar is voor de toekomst, maar met respect voor het verleden, meldt de jury.

In de categorie Meubel wees de jury de Occony Peak Chair door Joost van der Vecht aan als winnaar. “Het meubel onderscheidt zich met een bedrieglijke eenvoud. Bijzondere materiaalexperimenten zijn efficiënt uitgewerkt tot een circulair product dat de potentie heeft om in grote oplagen te worden vervaardigd”, zo verklaart de jury zijn keuze.

Detail
Winnaar in de categorie Detail is Foeliestraat 2-4 in Amsterdam door Ronald Janssen Architects. Dit woningbouwproject biedt volgens de jury een radicaal en eigenzinnig antwoord op een complexe opgave met veel randvoorwaarden. “Niets is aan het toeval overgelaten. Het is genadeloos doordacht en voegt zo aan een historisch gelaagde plek een verwonderlijk eigentijdse laag toe. Daarmee overstijgt het woon-gebouw aan de Foeliestraat de opdracht en wordt bekroond met de ARC21 Detail Award”, aldus de jury.

The Netherlands Pavilion Solar Roof in Dubai door Marjan van Aubel Studio in samenwerking met V8 architecten is het winnend ontwerp in de categorie Innovatie. “Marjan van Aubel staat voor zonnedemocratie. De kracht van haar ontwerp is dat het de toekomst transformeert: elk oppervlak vol zonnepanelen wordt niet langer bange noodzaak in een moeizame energietransitie, maar een feest om naar uit te kijken. Het gefilterde, gekleurde licht dat tegelijkertijd energie opwekt, koelt en voor schaduw zorgt heeft iets magisch”, zo stelt de jury.

Oeuvre Award
Volgens de Architect werd de ARC21 Oeuvre Award toegekend aan ‘een ware gamechanger die overtuigend toont dat het anders kan’. De jury roemt Superuse Studios vanwege diens gebouwde en ongebouwde oeuvre, waaronder alle activiteiten die het bureau onderneemt waarmee het de weg heeft geplaveid voor circulair ontwerpen en bouwen.

De jury van de ARC Jong Talent Award noemt Frank Loer een talent met bravoure. “Hij beschikt over materiaalkennis, uitvoerbaarheidskennis en dit vakmanschap resulteert in prachtige details. Door dat hij dit weet te combineren met een sterke ondernemersgeest kan Loer al op jonge leeftijd succesvol meebouwen aan de stad”, aldus de jury.

Trefwoorden

de architect arc awards

Andere nieuwsberichten

AM en LOLA Landscape Architects presenteren manifest Geluksvogels

Gisteren, 15:16

Rotterdam Rooftop Walk geopend voor publiek

Gisteren, 11:36

Nieuw Certosa Initiative neemt bezit van industriële hal tijdens Milan Design Week

25 mei, 5:51

‘Zouden gevels op een gegeven moment ook zuurstof kunnen produceren?’

25 mei, 5:28

Woningcorporatie Vestia splitst zich op, naam verdwijnt

Gisteren, 13:34

Woonminister De Jonge sluit bouwen op terpen en palen niet uit

Gisteren, 10:31

Experts: energiesysteem moet ruim voor 2050 al CO2-neutraal zijn

Gisteren, 09:49

Tentoonstelling over collectief wonen in Delft

25 mei, 11:49

Design District strijkt weer neer in de Van Nellefabriek in Rotterdam

25 mei, 11:26

Amerikaanse milieuprijs voor Urgenda-directeur Marjan Minnesma

25 mei, 9:43
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan