Alle winnaars van de ARC21 Awards
Copyright: Cynthia van Dijke
Alle winnaars van de ARC21 Awards
Copyright: Cynthia van Dijke

Winnaars ARC21 Awards bekend

19 november 2021, 11:33
Donderdag zijn in Rotterdam de winnaars van de ARC Awards 2021 bekendgemaakt. Naast zeven categoriewinnaars werd een oeuvre-award toegekend aan Superuse Studios en een ARC21 Jong Talent Award uitgereikt aan architect Frank Loer. Dat heeft vakblad de Architect, organisator van de ARC Awards, bekendgemaakt.

Er zijn meer dan vierhonderd inzendingen gekomen, verdeeld over de zeven categorieën, meldt de Architect. Per categorie wees een onafhankelijke jury een winnaar aan. Zo werd in de categorie Architectuur Depot Boijmans van Beuningen in Rotterdam, ontworpen door MVRDV, gekozen tot het winnende project.

“Volgens de jury brengt dit gebouw zowel de disciplines architectuur als kunst dichterbij de mensen en geeft daarnaast een belevenis op straatniveau en een publiek toegankelijk dak terug aan de bewoners en bezoekers van de stad. De jury hoopt dat het project op die manier ook de Nederlandse architectuur als geheel meer op de wereldkaart kan zetten”, zo laat de Architect weten.

Stedenbouw
Het Schinkelkwartier in Amsterdam, naar een masterplan van Ziegler|Branderhorst in samenwerking met de gemeente Amsterdam, is de winnaar van de ARC21 Stedenbouw Award. “De keuze is niet alleen een waardering voor het plan maar ook een boodschap voor het vak en de gemeentelijke overheid: neem initiatief, verken de toekomst, toon visie en bied handelingsperspectief. Stedenbouw is bij uitstek de discipline die zich moet bemoeien met de grotere verbanden, de relaties en de samenhang van de gebouwde omgeving”, aldus de jury.

Het Christelijk Lyceum Veenendaal van NOAHH & Ex Interiors is de winnaar van de ARC21 Interieur Award. De jury is lovend over de wijze waarop de betrokken partijen in samenspraak dit project hebben gerealiseerd. NOAHH & Ex Interiors hebben een ontwerp aangeleverd dat klaar is voor de toekomst, maar met respect voor het verleden, meldt de jury.

In de categorie Meubel wees de jury de Occony Peak Chair door Joost van der Vecht aan als winnaar. “Het meubel onderscheidt zich met een bedrieglijke eenvoud. Bijzondere materiaalexperimenten zijn efficiënt uitgewerkt tot een circulair product dat de potentie heeft om in grote oplagen te worden vervaardigd”, zo verklaart de jury zijn keuze.

Detail
Winnaar in de categorie Detail is Foeliestraat 2-4 in Amsterdam door Ronald Janssen Architects. Dit woningbouwproject biedt volgens de jury een radicaal en eigenzinnig antwoord op een complexe opgave met veel randvoorwaarden. “Niets is aan het toeval overgelaten. Het is genadeloos doordacht en voegt zo aan een historisch gelaagde plek een verwonderlijk eigentijdse laag toe. Daarmee overstijgt het woon-gebouw aan de Foeliestraat de opdracht en wordt bekroond met de ARC21 Detail Award”, aldus de jury.

The Netherlands Pavilion Solar Roof in Dubai door Marjan van Aubel Studio in samenwerking met V8 architecten is het winnend ontwerp in de categorie Innovatie. “Marjan van Aubel staat voor zonnedemocratie. De kracht van haar ontwerp is dat het de toekomst transformeert: elk oppervlak vol zonnepanelen wordt niet langer bange noodzaak in een moeizame energietransitie, maar een feest om naar uit te kijken. Het gefilterde, gekleurde licht dat tegelijkertijd energie opwekt, koelt en voor schaduw zorgt heeft iets magisch”, zo stelt de jury.

Oeuvre Award
Volgens de Architect werd de ARC21 Oeuvre Award toegekend aan ‘een ware gamechanger die overtuigend toont dat het anders kan’. De jury roemt Superuse Studios vanwege diens gebouwde en ongebouwde oeuvre, waaronder alle activiteiten die het bureau onderneemt waarmee het de weg heeft geplaveid voor circulair ontwerpen en bouwen.

De jury van de ARC Jong Talent Award noemt Frank Loer een talent met bravoure. “Hij beschikt over materiaalkennis, uitvoerbaarheidskennis en dit vakmanschap resulteert in prachtige details. Door dat hij dit weet te combineren met een sterke ondernemersgeest kan Loer al op jonge leeftijd succesvol meebouwen aan de stad”, aldus de jury.

Trefwoorden

de architect arc awards

Andere nieuwsberichten

Woontoren voor jongeren op Oostenburg vormt roestbruin accent langs het spoor

4 uur geleden

EU Mies Award 2024 voor studiepaviljoen Technische Universiteit Braunschweig

Vandaag, 13:57

Sofie De Caigny nieuwe voorzitter Commissie Omgevingskwaliteit en Cultureel Erfgoed Rotterdam

Vandaag, 12:15

Podcasts en publicatie over realiseren ruimtelijke kwaliteit bij stedelijke ontwikkeling

Vandaag, 10:47

Woontorens The Grace worden lager dan gepland

Vandaag, 14:37

Tweede Kamer neemt nieuwe huurwet aan

Vandaag, 11:24

Brabant gaat door met stikstofaanpak en ziet op termijn ruimte

Vandaag, 09:00

Kamer wil ‘tochtkorting’ voor huurder slecht geïsoleerde woning

Gisteren, 17:21

Provincie Friesland en gemeenten weer op één lijn over woningbouw

Gisteren, 13:46

Vastgoedadviseur: winkelleegstand binnensteden loopt op

Gisteren, 09:31
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan