Villa Bird View
Copyright: Marlies Wessels
Villa Bird View
Copyright: Marlies Wessels
Villa Bird View
Copyright: Marlies Wessels
Villa Bird View
Copyright: Marlies Wessels
Villa Bird View
Copyright: Marlies Wessels
Villa Bird View
Copyright: Marlies Wessels
Villa Bird View
Copyright: Marlies Wessels
Villa Bird View
Copyright: Marlies Wessels
Villa Bird View
Copyright: Marlies Wessels
Villa Bird View
Copyright: Marlies Wessels
Villa Bird View
Copyright: Marlies Wessels
Villa Bird View
Copyright: Marlies Wessels
Villa Bird View
Copyright: Marlies Wessels
Villa Bird View
Copyright: Marlies Wessels
Villa Bird View
Copyright: Marlies Wessels
Villa Bird View
Copyright: Marlies Wessels
Villa Bird View
Copyright: Marlies Wessels
Villa Bird View
Copyright: Marlies Wessels
Villa Bird View
Copyright: Marlies Wessels
Villa Bird View
Copyright: Marlies Wessels
Villa Bird View
Copyright: Marlies Wessels
Villa Bird View
Copyright: Marlies Wessels

Villa als een paviljoen aan de plas

11 juni 2020, 12:32
Voor een particuliere opdrachtgever heeft architect Liong Lie met zijn bureau 123DV een villa in het plassengebied tussen Utrecht en Amsterdam ontworpen. Villa Bird View verenigt de wensen van de opdrachtgever met een eis van de gemeente in een woning met subtiele verwijzingen naar een boerderij.

De opdrachtgever had een kavel aan een plas verworven, waarop een boerderij met bijgebouwen stond. Zijn wens was om de bebouwing te slopen en een nieuwe villa en apart schuurgebouw te realiseren. Het gevraagde programma was niets uitzonderlijks, maar de opdrachtgever had  wel een aantal specifieke wensen met betrekking tot de uitstraling.

Lichtvoetig
Hij wilde een grote schuur voor het onderhouden van zijn boten en, vertelt Lie, “hij wilde zijn zitmaaier de schuur direct in en uit kunnen rijden.” Daarbij moest het schuurgebouw ogen alsof het er altijd al had gestaan. De woning daarentegen moest beslist hedendaags zijn.

De toekomstige bewoners wensten “een lichtvoetig gebouw”, legt de architect uit. De villa moest, geïnspireerd op een paviljoen, een overstekend dak en transparante gevel hebben, en op een vloerplaat staan. De gemeente wilde echter dat, als de bestaande boerderij zou worden gesloopt, er een boerderij zou terugkeren.

Dak
“Dat waren de piketpaaltjes waartussen we ons moesten bewegen”, zegt Lie. “We hebben daarom een aantal verwijzingen naar de boerderijtypologie in het ontwerp verwerkt. Kenmerkend is onder andere dat het dak van boerderijen vaak laag begint en dan heel rijzig wordt; het dak is visueel vaak sterker aanwezig dan de gevel, behalve bij de kopgevel.”

Zo heeft het architectenbureau Villa Bird View ontworpen met een groot dak, dat zich opent richting het uitzicht. Naar de straatzijde heeft het ontwerpteam het dak laten aflopen en doorgetrokken naar de gevel, legt Lie uit. “We hebben dergelijke ideeën in diagrammen voorgesteld en vervolgens ging de gemeente akkoord”, vertelt hij.

Daarna heeft 123DV de vormgeving uitgewerkt en het ontwerp verankerd in de locatie. Ter hoogte van de entree heeft het bureau het ‘omgevouwen’ dak geperforeerd, zodat lamellen een overgangsgebied tussen buiten en binnen creëren. Aan de straatzijde is de gevel meer gesloten met het oog op privacy; richting de tuin neemt de toepassing van glas toe.

Vlakken
“In de overgang van de straat naar de tuin hebben we aan de zijkant een schijfachtig element geïntroduceerd, waarop het dak lijkt te rusten”, legt de architect uit. “Zo hebben we de overgang naar een ‘paviljoen’ met veel glas aan de tuinzijde kunnen maken.”

Na de dichte schijf toont de zijgevel een bandstrook in hout. Aan de tuinzijde volgt de gevelindeling uit het programma aan de binnenzijde. De schijf, de bandstrook en de dichte vlakken aan de tuinzijde zijn alle vormgegeven als optisch losse elementen, zegt Lie. Evenals het dak, dat aan de randen licht omhoog buigt om het idee van los element te versterken. “Het is ook een soort beëindiging.”

De tuin grenst overigens aan een gebied waar bijzondere vogelsoorten leven. Dat de bewoners die vogels soms kunnen zien vanuit hun huis en tuin heeft geleid tot de naam van de villa.

Zwarte schuur
Het schuurgebouw heeft een traditionelere vorm. Lie wilde niet het proces met de gemeente verder verzwaren door nog een uitdagend ontwerp. Daarnaast vonden zowel architect als opdrachtgever het een mooi idee dat het ensemble zou ogen alsof het in de loop der tijd ontstaan is.

De schuur is bekleed met zwart geprofileerde stalen bekleding, voorzien van grote openslaande deuren en geïsoleerd voor een goed binnenklimaat. De balklaag steekt in de gevel naar buiten, als een kleine verwijzing naar de woning.

Feestje
Het eindresultaat is wellicht anders dan vooraf gedacht, maar opdrachtgever en architect zijn tevreden. “Het was het enerzijds doorbijten om door de weerstand van de gemeente te komen en in vereniging te brengen met de wensen van de opdrachtgever”, zegt Lie. “Anderzijds werd het een feestje toen we zagen hoe we de opdracht konden aanvliegen.”

Andere nieuwsberichten

AM en LOLA Landscape Architects presenteren manifest Geluksvogels

Gisteren, 15:16

Rotterdam Rooftop Walk geopend voor publiek

Gisteren, 11:36

Nieuw Certosa Initiative neemt bezit van industriële hal tijdens Milan Design Week

25 mei, 5:51

‘Zouden gevels op een gegeven moment ook zuurstof kunnen produceren?’

25 mei, 5:28

Woningcorporatie Vestia splitst zich op, naam verdwijnt

Gisteren, 13:34

Woonminister De Jonge sluit bouwen op terpen en palen niet uit

Gisteren, 10:31

Experts: energiesysteem moet ruim voor 2050 al CO2-neutraal zijn

Gisteren, 09:49

Tentoonstelling over collectief wonen in Delft

25 mei, 11:49

Design District strijkt weer neer in de Van Nellefabriek in Rotterdam

25 mei, 11:26

Amerikaanse milieuprijs voor Urgenda-directeur Marjan Minnesma

25 mei, 9:43
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan