Copyright: SeARCH
Copyright: SeARCH

Fabriek Tony’s Chocolonely net zo bijzonder als de achtbaan

15 april 2020, 12:03
Architectenbureau SeARCH heeft het schetsontwerp voor het nieuwe hoofdkantoor met fabriek van Tony’s Chocolonely in Zaandam gepresenteerd. Meest in het oog springend onderdeel van het TCCC (Tony’s Chocolonely Chocolate Circus) is natuurlijk het rode paviljoen met achtbaan, maar architect Kathrin Hanf wijst erop dat de gestapelde chocoladefabriek minstens zo bijzonder is. “We bouwen al honderd jaar niet meer van dit soort fabrieken.”

Het is pionieren geblazen voor Tony’s Chocolonely in de Zaanse Achtersluispolder. Het TCCC, dat over een jaar of drie klaar moet zijn, wordt een aanjager voor de transformatie van het industriegebied aan het IJ. Het TCCC, dat bestaat uit het rijksmonumentale Pakhuis De Vrede en nieuwbouw, maakt straks deel uit van een nieuw parkgebied met enkele grote gebouwen langs het water. Het gebied achter de nieuwe hoofdzetel van de slaafvrije-chocoladefabrikant wordt getransformeerd tot woonwijk.

Aan het project is uiteraard uitgebreide studie voorafgegaan, vertelt Hanf tegen Architectenweb. “We hebben bijvoorbeeld bekeken of we een fabriek wel kunnen inpassen in een woonomgeving, maar dat is wel mogelijk. Deze fabriek maakt geen lawaai en overlast van geuren zoals chocolade wordt door de gemeente Zaanstad actief tegengewerkt. Verder wordt nog onderzocht hoe het TCCC bereikbaar voor bezoekers kan worden gemaakt, bijvoorbeeld via het water om de verkeersdruk vanuit Amsterdam te verminderen.”

Drie volumes
Het TCCC huisvest de kantoren van Tony’s Chocolonely, een volwaardige fabriek en een gedeelte voor bezoekers. In het schetsontwerp zijn deze functies grofweg verdeeld over drie volumes; Pakhuis De Vrede, het rode paviljoen en het fabrieksgebouw. “Binnen deze compositie vormen het pakhuis en de fabriek de hoofdgebouwen, het paviljoen is het verbindend element. We hebben in de hoek van de fabriek nog een verbijzondering aangebracht. Door de hoek open te werken wordt een tropische tuin, die het belangrijkste architectonische element van de fabriek is, van buitenaf zichtbaar gemaakt. Deze hoek is vormgegeven als een stapel cacaozakken van transparante ETFE-folie.”

In Pakhuis De Vrede komen de kantoren voor Tony’s Chocolonely en andere bedrijven met een missie, plus aanvullende functies als congresruimtes. De geheel publieke plint van het gebouw huisvest onder meer de entree voor de bezoekers, een café met terras en een winkel. Laatstgenoemde functie komt te liggen aan een overdekt plein aan de achterkant van het pakhuis, dat ontstaat doordat de plint van de naastgelegen silo wordt opengewerkt. De silo mag net als het pakhuis niet gesloopt worden.

Vanuit het pakhuis bereiken bezoekers het ‘merkrood’ gekleurde paviljoen, dat een auditorium en filmzalen huisvest en (op de terugweg van de route door de fabriek) toegang biedt tot de achtbaan. De attractie maakt deel uit van Tony’s ambitie om de chocolade wereldwijd slaafvrij te maken, zegt Hanf. “Het bedrijf wil het goede voorbeeld geven. Niet met een opgeheven vinger, maar juist door een ‘fun factor’ toe te voegen aan het bezoekersdeel, zoals het dat ook doet met zijn producten.”

TCCC-bezoekers maken op een speelse manier kennis met het bedrijf, diens missie en het proces van chocolade maken. Zo groeien er in de tropische tuin van de fabriek cacaobomen – niet om de basis voor chocolade te produceren, maar om bezoekers te laten zien hoe deze groeien in hun natuurlijke omgeving, in de schaduw van andere planten. Verder kunnen de bezoekers van een hoogte van vier meter op de fabrieksvloer kijken, hun eigen chocoladereep maken en veel meer.

Gestapelde onderdelen
De fabriek bestaat feitelijk uit twee gestapelde onderdelen; een deel waar vloeibare chocolade wordt gemaakt en een deel waar de repen worden geproduceerd. Deze stapeling is bijzonder, benadrukt de architect. “Heel vroeger waren fabrieken met meer verdiepingen midden in de stad normaal, maar we bouwen dit soort fabrieken al honderd jaar niet meer. Daarvoor in de plaats zijn platte pannenkoeken gekomen, die heel veel oppervlakte in beslag nemen”, vertelt Hanf.

De opzet met de twee fabrieksonderdelen boven elkaar zorgt voor een compact gebouw. “Ingenieurs verklaarden ons voor gek met dit voorstel, maar dankzij hedendaagse technieken en inzichten kan het heel goed worden gerealiseerd. Denk maar eens aan de mogelijkheden die robots en verticale opslag bieden voor het ontwerp. Met een compact fabrieksgebouw houd je ook veel meer ruimte over rond het TCCC, die kan weer ingevuld worden als parkzone langs het water.”

Andere nieuwsberichten

Eigentijds waterfront voor Oud-Beijerland door team van RoosRos

Gisteren, 16:13

Realisatie omvangrijk CPO-project in Zutphen van start

Gisteren, 15:28

Reitsema & Partners ontwerpt nieuwbouw Heutink in Nijverdal

Gisteren, 14:31

Inbo publiceert handleiding voor bouwen met CLT

Gisteren, 13:00

Directiewisseling bij BoschSlabbers

Gisteren, 17:14

Nederlands getint team in finale stationsgebied Stockholm

Gisteren, 15:03

Aanpak aardbevingsgebied Groningen 'soms gekmakend'

Gisteren, 09:32

'Bijna 80 procent Nederlandse zonneparken in buitenlandse handen'

18 januari, 9:58

Grote steden willen steviger wetsvoorstel tegen opkopers huizen

18 januari, 9:27

Video: Charlie Koolhaas over het boek City Lust

15 januari, 4:09
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Malaysian Timber Council
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan