Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Kelder
Copyright: Chris Collaris Architects
Begane grond
Copyright: Chris Collaris Architects
Dak
Copyright: Chris Collaris Architects
Doorsnede AA
Copyright: Chris Collaris Architects
Doorsnede BB
Copyright: Chris Collaris Architects
Doorsnede CC
Copyright: Chris Collaris Architects
Oostgevel
Copyright: Chris Collaris Architects
Noordgevel
Copyright: Chris Collaris Architects
Zuidgevel
Copyright: Chris Collaris Architects
Westgevel
Copyright: Chris Collaris Architects
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Copyright: Tim van de Velde
Kelder
Copyright: Chris Collaris Architects
Begane grond
Copyright: Chris Collaris Architects
Dak
Copyright: Chris Collaris Architects
Doorsnede AA
Copyright: Chris Collaris Architects
Doorsnede BB
Copyright: Chris Collaris Architects
Doorsnede CC
Copyright: Chris Collaris Architects
Oostgevel
Copyright: Chris Collaris Architects
Noordgevel
Copyright: Chris Collaris Architects
Zuidgevel
Copyright: Chris Collaris Architects
Westgevel
Copyright: Chris Collaris Architects

Een familiehuis uit lokale materialen

11 november 2019, 16:03
Het architectenbureau van Chris Collaris heeft voor een particuliere opdrachtgever in het Canadese Mount Brydges een villa ontworpen, met nabijheid als centraal thema. Om aan de wens van een ruim en levensloopbestendig familiehuis te kunnen voldoen, heeft Collaris het programma georganiseerd rond een atrium.

De opdrachtgever zag in een perceel, grenzend aan zijn succesvolle kwekerij, een uitgelezen kans om het bestaande pand uit te breiden en te verbouwen tot een villa voor het leven. De opdracht aan Chris Collaris Architects was dan ook om een levensloopbestendige woning te ontwerpen, dat bovendien groot genoeg zou zijn om ruimte te bieden aan toekomstige kinderen en kleinkinderen.

Centraal atrium
Het functionele programma had de belangrijkste invloed op het architectonisch ontwerp, legt Collaris uit. Alle woonruimten zijn georganiseerd op één verdieping. De verdeling van dit programma heeft geresulteerd in een centraal atrium dat alle ruimten met elkaar verbindt.

Daglicht valt hier van bovenaf in het hart van de woning en de meeste van de lange zichtlijnen in het interieur lopen door het atrium. Elke ruimte heeft een andere oriëntatie op de omgeving. Met de omliggende groene bonenvelden en bossen is het uitzicht vanuit elke kamer anders, stelt Collaris.

Klimaat
Bij het ontwerp heeft het architectenbureau rekening gehouden met het klimaat in het zuidwesten van Ontario. De zomers kunnen er bijzonder warm zijn en de winters zijn altijd koud, met veel sneeuw. Zo is de villa voorzien van een luifel, die aan verschillende zijden van het pand verder of minder ver uitsteekt.

’s Zomers houdt de luifel het intense zonlicht en de warmte buiten, terwijl de laagstaande winterzon het interieur wel weet te bereiken.

Lokaal
Het overgrote deel van de materialen die voor de bouw zijn gebruikt, zijn afkomstig van lokale productiefaciliteiten, vertelt de architect. Zo komt het natuursteen voor de vloeren – binnen en buiten – en voor de gevels uit een groeve in Ontario.

De houten bekleding van de luifel komt van een lokaal naaldbos en het hout voor interieurelementen zoals de eettafel en de kapstok is zelfs afkomstig van het eigen perceel. Het grote groendak is aangelegd met planten die uit de eigen kwekerij komen.

Zoveel mogelijk maken met bronnen en materialen uit de directe omgeving was belangrijk voor de klant, legt Collaris uit, op eenzelfde manier als de opdrachtgever wilde dat de woning de nabijheid van kinderen en kleinkinderen mogelijk zou maken. Zo is villa is een toekomstbestendige erfenis voor meerdere generaties, vervaardigd uit dingen die aangenaam dichtbij zijn.

Andere nieuwsberichten

Anterieure overeenkomst voor Kabeldistrict Delft getekend

Gisteren, 17:14

Schoolgebouw met ruime vleugels rond een levendig hart

Gisteren, 15:46

Winkel- en wooncomplex De Gaard in Utrecht uitgebreid en opgefrist

13 juli, 3:43

Nieuw Slingeland Ziekenhuis 'te gast in het landschap'

13 juli, 3:24

‘Nederland schendt nog steeds klimaatafspraken’

Gisteren, 11:13

Nominaties eerste Haagse Openbare ruimte Prijs bekend

13 juli, 10:35

Miljoenenclaim voor BAM na instorting parkeergarage Eindhoven

13 juli, 9:26

Raad Utrecht stemt voor omstreden windmolens in groene polders

10 juli, 9:48

'Groot deel monumentensubsidie naar kerken'

10 juli, 9:17

‘Bijdrage gemeente aan stadion Feyenoord onvoldoende onderbouwd’

9 juli, 5:26
Robert MuisRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan