Copyright: Isabel Nabuurs
Copyright: Isabel Nabuurs
Copyright: Isabel Nabuurs
Copyright: Isabel Nabuurs
Copyright: Isabel Nabuurs
Copyright: Isabel Nabuurs
Copyright: Isabel Nabuurs
Copyright: Isabel Nabuurs
Copyright: Isabel Nabuurs
Copyright: Isabel Nabuurs
Copyright: Isabel Nabuurs
Copyright: Isabel Nabuurs
Copyright: Isabel Nabuurs
Copyright: Isabel Nabuurs
Copyright: Isabel Nabuurs
Copyright: Isabel Nabuurs
Copyright: Isabel Nabuurs
Copyright: Isabel Nabuurs
Copyright: Isabel Nabuurs
Copyright: Isabel Nabuurs

Studio Valkenier geeft kantoor AzG ingetogen renovatie

6 juni 2019, 14:01
In opdracht van Artsen zonder Grenzen heeft architectenbureau Studio Valkenier het ontwerp gemaakt voor de renovatie van het Nederlandse hoofdkantoor in Amsterdam. Kernwoord bij de renovatie was ‘modest’. Materialen die bij de verbouwing zouden worden weggegooid, kregen een nieuwe bestemming.

Het hoofdkantoor van Artsen zonder Grenzen (AzG) is sinds 2003 gevestigd aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam. De organisatie is in de afgelopen jaren behoorlijk gegroeid en ze verwacht dat die beweging doorzet. Daarop inspelend heeft AzG haar kantoor willen aanpassen.

Eenvoud
Architectenbureau Studio Valkenier werd gevraagd om een ontwerp te maken. AzG gaf aan een kantooromgeving te willen die energie voor haar sociale missie bevordert en samenwerking tussen de verschillende medewerkersgroepen stimuleert. Daarbij moest het kantoor kostenefficiënt zijn en aan alle wettelijke voorwaarden voldoen.

Kernwoord tijdens de realisatie was ‘modest’: eenvoud of bescheidenheid, vertelt Studio Valkenier. Het bureau heeft met een aantal heldere ingrepen de structuur van het pand weer leesbaar gemaakt.

Licht en ruimte
De vaste functies zijn op alle verdiepingen rondom de kernen gepositioneerd, waardoor de werkvloeren een grote mate van flexibiliteit hebben. De begane grond is geheel open, waarmee Studio Valkenier de relatie tussen het interieur en de Plantage Middenlaan enerzijds, de oude binnentuin anderzijds heeft hersteld.

Door op strategische plekken vides te maken is de begane grond verbonden met de eerste verdieping en de kelder. Doordat daglicht nu de ondergrondse bouwlaag bereikt, wordt ze een volwaardige bruikbare verdieping van 1.246 m² BVO. Hier zijn een bibliotheek en vergadercentrum ondergebracht. De zeven bovengrondse lagen bieden samen 6.146 m² BVO.

De ondergrondse laag, de begane grond en de eerste verdieping vormen samen de ‘publieke’ zone van het gebouw, legt Studio Valkenier uit. De balie, gemaakt van hergebruikte meerpalen, is het fysieke en sociale hart van de organisatie.

Materialen
Het materiaal- en kleurgebruik dragen bij aan een heldere oriëntatie, aldus de architecten. Hierdoor kunnen medewerkers (van het kantoor of uit het veld) en bezoekers eenvoudig hun weg vinden en voelen ze zich welkom. De signing is ontworpen door Wendy Rommers.

Materialen die tijdens de transformatie zouden zijn weggegooid, zijn hergebruikt. De oorspronkelijke stalen kozijnen zijn vervangen voor nieuwe met een hoge isolatiewaarde; van de oude kozijnen zijn vitrines met planten gemaakt. Ook de binnenpuien kregen een nieuwe bestemming in het gebouw. 

Andere nieuwsberichten

Rijk keramisch verleden als 'verhaal' voor centrum Tegelen

14 mei, 1:32

Kraaijvanger Architects ontwerpt nieuw stadhuis Amersfoort

14 mei, 11:48

Team UNStudio breidt hotel en congrescentrum Van der Valk Eindhoven uit

12 mei, 4:00

IKC Overhoeks in Amsterdam-Noord van Rudy Uytenhaak in gebruik genomen

12 mei, 3:31

Serie discussies over diversiteit en inclusiviteit in de architectuur

14 mei, 2:48

BNA-leden krijgen extra tijd om voorzitter voor te dragen

14 mei, 10:05

Europese Commissie: einde aan vervuiling en lawaai in 2050

14 mei, 9:23

Zeeland en Zuid-Holland presenteren inventarisatie geschenkwoningen

12 mei, 5:12

'Miljarden in fondsen beschikbaar om klimaatcrisis aan te pakken'

12 mei, 9:17

‘Toename van daklozen door tekort aan woningen’

11 mei, 5:24
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan