Voorplein
Copyright: Slangen+Koenis Architecten
Entreegebied
Copyright: Slangen+Koenis Architecten
Centrale entree
Copyright: Slangen+Koenis Architecten
Hart van het gebouw
Copyright: Slangen+Koenis Architecten
Voorplein
Copyright: Slangen+Koenis Architecten
Entreegebied
Copyright: Slangen+Koenis Architecten
Centrale entree
Copyright: Slangen+Koenis Architecten
Hart van het gebouw
Copyright: Slangen+Koenis Architecten

Slangen+Koenis ontwerpt grootschalig zwembadcomplex in Aalst

20 augustus 2018, 11:30
Architectenbureau Slangen+Koenis heeft het winnende ontwerp gemaakt voor een nieuw zwembadcomplex in de Belgische stad Aalst. Het ontwerp bestaat uit een combinatie van renovatie en nieuwbouw en is gericht op zowel recreatie als sport.

De gemeente Aalst heeft een team met onder andere Slangen+Koenis Architecten gekozen voor de realisatie van een modern en toekomstbestendig zwembad met regionale functie. Het complex wordt ruim 9.600 m2 groot.

Programma
Het stedelijk zwembad Aalst krijgt voor de beoefening van sporten een 50-meterbad, een springtoren voor schoonspringen en een bad van 25 x 35 meter voor onder andere waterpolo en duiken. Voorts wordt een multifunctionele sportzaal gerealiseerd, zodat ook trainen voor de triatlon in het sportcomplex mogelijk is.

Voor de recreatieve bezoekers kom er een bad met ruim 220 meter aan glijbanen, laat het architectenbureau weten. Het doelgroepen- en instructiebad met aangrenzende wellness-zone kan aan zowel het sport- als het recreatielandschap worden gekoppeld.

Centraal in het complex ligt een ruime entreehal met een monumentale trap en horeca. De horecavoorziening biedt zicht op alle baden en het omliggende landschap. Het ontwerp voorziet verder in kantoorruimte voor huurders en tijdelijke initiatieven. Bij het complex hoort ook een beheerderswoning.

Interactie met landschap
Het nieuwe zwembad geeft een impuls aan de kwaliteit van het hele zwembadpark, waarvan het gebouw een integraal onderdeel is, aldus de ontwerpers. Het landschapsontwerp van Marseille Buiten | ruimtelijk ontwerp gebruikt de bestaande kwaliteiten van het park en creëert nieuwe verbindingen voor een betere ontsluiting en aantrekkelijker verblijf.

Het complex is ontworpen als een paviljoenachtig gebouw, dat met verschillende accenten reageert op de groene omgeving, aldus Slangen+Koenis. De transparantie van de plint, het doortrekken van het park op het horecaterras en de schuin oplopende houten luifel zorgen voor interactie tussen het gebouw en het landschap. Details en accenten geven het complex bovendien een menselijke schaal, leggen de architecten uit.

Duurzaam
Het ontwerp wordt uitgevoerd in duurzame en natuurlijke materialen. De kwalitatief goede bestaande bouwdelen zijn in het ontwerp behouden. Voorts zorgt het winnende team met een optimaal gebruik van daglicht en het installatieconcept voor een minimalisering van het energieverbruik en de milieubelasting, alsook voor een aangenaam binnenklimaat.

Een periode van bijna drie jaar aan voorbereiding en intensieve inspraak van scholen, sportverenigingen, individuele gebruikers en omwonenden is aan het verkrijgen van de opdracht voorafgegaan, laat Slangen + Koenis weten. De opdracht betreft een design, build & maintain-aanbesteding; naast Slangen+Koenis en Marseille Buiten | ruimtelijk ontwerp bestaat het winnende team – de VITA Groep – uit bouwbedrijf Cordeel, Hellebrekers Technieken en Bartels Ingenieursbureau.

Andere nieuwsberichten

Slangen+Koenis ontwerpt twee meerlaagse sportcomplexen voor Leiden

6 augustus, 6:19

Groningen met Groenplan genomineerd voor Innovatiehoofdstad Europa

6 augustus, 5:01

Kristallijne toren speelt met reflectie en transparantie

6 augustus, 1:02

Evenement Brussels Design September zoekt het dichterbij

5 augustus, 6:01

Koopwoning steeds onbetaalbaarder voor modaal inkomen

6 augustus, 9:47

Beperkte stijging huurprijzen vrije sector in dynamische huurmarkt

5 augustus, 10:48

Coronacrisis leidt tot verschuiving in kantorenmarkt

4 augustus, 11:07

Genova San Giorgio-brug officieel geopend

4 augustus, 10:28

Strootman Landschapsarchitecten krijgt opdracht voor woonwijk Zuidlaren

31 juli, 11:30

Natuur & Milieu: hoop op stedelijke zero-emissiezones 2025 bijna vervlogen

30 juli, 11:36
Robert MuisRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan