Copyright: Reset architecture
Copyright: Reset architecture
Copyright: Reset architecture
Copyright: Reset architecture
Copyright: Reset architecture
Copyright: Reset architecture
Copyright: Reset architecture
Copyright: Reset architecture
Copyright: Reset architecture
Copyright: Reset architecture
Copyright: Reset architecture
Copyright: Reset architecture
Copyright: Reset architecture
Copyright: Reset architecture
Copyright: Reset architecture
Copyright: Reset architecture
Copyright: Reset architecture
Copyright: Reset architecture
Copyright: Reset architecture
Copyright: Reset architecture
Copyright: Reset architecture
Copyright: Reset architecture
Copyright: Reset architecture
Copyright: Reset architecture

Verbouwing voor gemeentehuis Geldrop-Mierlo

16 maart 2018, 10:31
Het gemeentehuis van Geldrop-Mierlo ondergaat het komende jaar een verbouwing. Het gedeelte uit de jaren tachtig wordt uitgebreid met een multifunctioneel vergadercentrum en de kantoorvleugels van het bestaande pand krijgen een interieurrenovatie. Het ontwerp voor de verbouwing is gemaakt door Reset architecture, het interieurontwerp wordt verzorgd door burobas.

Aanleiding voor de verbouwing is een toename van de ruimtebehoefte door de decentralisatie van overheidstaken en de afwezigheid van een raadzaal en goede vergaderfaciliteiten voor ambtelijk gebruik, meldt Reset Architecture.

Na de verbouwing biedt het gemeentehuis ruimte aan 160 hernieuwde werkplekken in de kantoorvleugels. Het nieuwe vergadercentrum is 750 vierkante meter groot en telt nog eens ongeveer  vijftig flexwerk- en vergaderplekken met de mogelijkheid raadsvergaderingen te organiseren met 120 publiek bezoekers.

Onderdeel van de vraagstelling was een verbetering van de architectonische zeggingskracht van het complex. De huidige situatie mist de uitstraling van een openbaar gebouw en communiceert niet duidelijke dat dit het gemeentehuis is.

Leo de Bever
Het gemeentehuis bestaat nu uit twee met elkaar verbonden gebouw; een rijksmonumentale villa uit 1868 en een gebouw uit 1985 (van architect Leo de Bever) met twee kantoorvleugels en een middengebied dat met een aangekapt tussenlid tegen de villa staat.

Reset architecture heeft de villa visueel losgekoppeld van het jarentachtiggebouw om de monumentale status van de villa te benadrukken en een duidelijk entree situatie te creëren vanuit de omringende openbare ruimte. Vervolgens is een nieuw transparant volume ontworpen dat is ingeklemd tussen de twee kantoorvleugels boven de begane grond. Met deze herschikking ontstaat duidelijkheid in de samenstelling van het complex, meldt reset Architecture.

De villa en het nieuwe middengebied vormen de publieke- en bestuurszone, centraal, tussen de twee ambtelijke vleugels. Om de publieke functie van de nieuwbouw te accentueren reageert deze op de eclectische villa. De gevels van de villa hebben een symmetrisch opzet met een verticale geleding die benadrukt wordt door een middenrisaliet en hoekpilasters.

Ver doorgevoerde abstractie
De toevoeging van Reset architecture kan worden opgevat als een ver doorgevoerde abstractie hiervan. Het continueert de witte kleur van de villa in een vliesgevel waarin de verticaliteit in het detail tot het uiterste wordt benadrukt. De uitbreiding manifesteert zich nadrukkelijk, het steekt voorbij de kantoorvleugels met een overstek en de transparantie van de gevels communiceert een uitnodigend openbare karakter en zet de besluitvorming van de raad ‘in de etalage’.

Het interieur van het multifunctionele vergadercentrum heeft een open en ruimtelijke karakter. Het vergadercentrum presenteert zich als één geheel met daarin vergaderkamers op twee verdiepingen. De samenhang van de ruimte wordt versterkt door een doorlopende ritmiek van stijlen in de vier gevels en alzijdige lichtinval.   

Andere nieuwsberichten

Common Affairs ontwerpt cultureel complex Hoogeveen

Gisteren, 15:06

Uitbreiding als aanvulling en contrast bestaande school

Gisteren, 13:40

Architectenweb Podcast | TechArchitect – Gesprek met Floor Arons over projecten uitwerken in BIM

Gisteren, 12:00

Nieuw glazen dak bekroont Nationale Bank van België

Gisteren, 10:42

Kijktip: Terug naar de Akbarstraat

Gisteren, 15:52

BNA Make Happen!-avond in teken van duurzame doelen VN

Gisteren, 11:31

'Hoekse Lijn valt 175 miljoen euro duurder uit'

Gisteren, 09:24

Steeds minder parkeerplekken bij nieuwbouwwoningen

16 januari, 4:11

Commissie Bos: meer woningen nodig voor thuiszorg ouderen

16 januari, 9:47

'Gemeenten weren buitenstaanders vanwege woningnood'

16 januari, 9:07
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan