Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Axonometrie
Copyright: Marcel Lok_Architect
Doorsnede
Copyright: Marcel Lok_Architect
Begane grond
Copyright: Marcel Lok_Architect
Eerste verdieping
Copyright: Marcel Lok_Architect
Tweede verdieping
Copyright: Marcel Lok_Architect
Situatie
Copyright: Marcel Lok_Architect
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Copyright: Luuk Kramer
Axonometrie
Copyright: Marcel Lok_Architect
Doorsnede
Copyright: Marcel Lok_Architect
Begane grond
Copyright: Marcel Lok_Architect
Eerste verdieping
Copyright: Marcel Lok_Architect
Tweede verdieping
Copyright: Marcel Lok_Architect
Situatie
Copyright: Marcel Lok_Architect

ML_A ontwerpt een appartementengebouw als een woonhoeve

8 maart 2018, 16:51
Op het terrein van een voormalige biologische kwekerij in Diemen is een appartementengebouw met bijbehorend gemeenschappelijk tuinhuis gerealiseerd. Voor het ontwerp heeft Marcel Lok_Architect zich laten inspireren door de locatie, waar een landelijke en voorstedelijk karakter elkaar treffen.

Het terrein ligt aan de rand van een nieuwe woonwijk in Diemen, begrensd door een sportterrein, een spoorlijn, de Weespertrekvaart en een natuurgebied langs de veenrivier de Diem. Voor deze locatie heeft het architectenbureau een langgerekt gebouw ontworpen, waarin twaalf koopappartementen zijn opgenomen.

Agrarische suggestie
Marcel Lok_Architect (ML_A) heeft in het ontwerp een duidelijke verwantschap met een naastgelegen monumentale schuur gezocht. Om het idee van een agrarisch bouwwerk op te roepen heeft het architectenbureau een alles omhullende, grotendeels gesloten kap over het volume gedrapeerd.

De buitenruimtes van de woningen zijn op de koppen, met volledig beglaasde gevels, gelegd. Twee schoorstenen benadrukken het landelijke karakter van het gebouw, dat ML_A aanduidt als ‘woonhoeve’.

De gevels, de kap en de schoorstenen, als een doorlopend en geknikt omhulsel uitgevoerd, met keramische leien in aardse tinten bekleed. ML_A verwijst daarmee op subtiele manier naar de keramische attributen van de voormalige kwekerij, legt het bureau uit.

Nauwgezette uitwerking en detaillering
De goten liggen verborgen in het dakvlak en de hemelwaterafvoeren zijn in de gevel verwerkt. Ook pv-panelen liggen verzonken in het dakvlak. De gevelvlakken zijn voorzien van aluminium ramen; de kozijnen zijn gevat in plaatstalen kaders en precies op leimaat in de gevelhuid gezet.

De uiteinden van het appartementengebouw zijn uitgevoerd in een donker getint prefab-betonnen kader. De leien vouwen als het ware om dit afgeschuinde kader heen en markeren op die manier de archetypische gebouwcontour.

In het betonnen kader zijn de balkons opgenomen, uitkragend en licht afgeschuind, afgezet met een verfijnd stalen hekwerk. Grote aluminium schuifpuien geven vanuit de woningen toegang tot de balkons en op de begane grond tot het terras.

Collectief erf
Op het terrein bevindt zich ook een identiek gematerialiseerd bijgebouw. Hierin zijn de fietsenbergingen en een gemeenschappelijke tuinkamer ondergebracht. Aangrenzend ligt een collectieve moes- en kruidentuin.

Parkeren vindt plaats op het eigen terrein. Een rode beukenhaag markeert de grens met de openbare weg. 

Andere nieuwsberichten

Een pixelgevel van UNStudio met textuur en transparantie

Gisteren, 14:54

Minimalistisch notariaat in groene omgeving

Gisteren, 11:33

Architectuurcentra opereren in coronatijd: Arcam

Gisteren, 11:16

Voorbereidingen The Capital in Waarderpolder Haarlem gestart

3 april, 3:55

Eerste bomen op dak Depot Boijmans van Beuningen geplaatst

Gisteren, 15:34

'Bouwproductie staat voor krimp van 15 procent'

3 april, 9:58

Ingetogen luxe voor Junshan Cultural Center van Neri & Hu

2 april, 2:54

De meeste 55-plussers willen niet meer verhuizen

2 april, 1:00

Invoering Omgevingswet wordt opnieuw uitgesteld

2 april, 9:59

'Burger wil meer informatie energiezuiniger maken woning'

2 april, 9:36
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan