Peter de Ruig
Peter de Ruig
HVE Architecten
HVE Architecten
HVE Architecten
HVE Architecten
HVE Architecten
Copyright: Arnaud Roelofsz.
Copyright: studio evo
Copyright: Arnaud Roelofsz.
Copyright: studio evo
Copyright: studio evo
Copyright: studio evo
Peter de Ruig
Peter de Ruig
HVE Architecten
HVE Architecten
HVE Architecten
HVE Architecten
HVE Architecten
Copyright: Arnaud Roelofsz.
Copyright: studio evo
Copyright: Arnaud Roelofsz.
Copyright: studio evo
Copyright: studio evo
Copyright: studio evo

Nieuwbouw school gaat op in natuurlijke omgeving

11 januari 2018, 11:22
Donderdag wordt in Den Haag de nieuwbouw van basisschool Het Volle Leven geopend. Het gebouw is door HVE Architecten ontworpen als ‘een podium waarop het kind zich kan ontplooien’. Dankzij de gekozen vorm en het materiaalgebruik gaat de school op in zijn omgeving.

In de onderwijsvisie van Het Volle Leven speelt toekomstgericht onderwijs en aandacht voor natuur, cultuur en sport een grote rol. De naam van de school is bedacht door pedagoog Jan Ligthart (1859 - 1916) en houdt in dat het leven rondom de school zoveel mogelijk wordt geïntegreerd binnen het onderwijs.

De ligging van het gebouw tussen bomen maakt het mogelijk ‘het volle leven’ bij de school te betrekken, melden de architecten. Het gebouw en de omringende natuur zijn geïntegreerd door de trapsgewijze opbouw van het volume met zijn groene daken.

Vanaf het schoolplein loopt de buitentrap naar het terras op de eerste verdieping, waar een boom door het trapgat in het dak heen steekt. Op de tweede verdieping bevindt zich een buitenlokaal tussen de bomen. Het groen zelf vormt als het ware een groene buitenkamer voor de school.

Open structuur
Behoud van de bestaande bomen was aanleiding om de verschillende verdiepingen drie graden ten opzichte van elkaar te draaien. Hierdoor is de school geen doosvormig volume geworden, maar een open structuur.

De leien benadrukken de horizontale lijnen van de borstweringen en contrasteren met de verticale lijnen van de boomstammen. De textuur van de leien sluit aan bij de ruwheid van de boomschors. Ook de zwarte baksteen heeft een ‘natuurlijke’ uitstraling, aldus HVE.

Het compacte en energiezuinige schoolgebouw telt 21 groepsruimten. Door het volume ‘uit te hollen’ ontstaan er ruimtelijke en visuele relaties tussen de verschillende verdiepingen, leerpleinen en clusters. Het daglicht dringt via het atrium diep in het gebouw door. Bijzondere ruimten zijn de muziekkamer en de bibliotheek met tapijt op de grond, waar de kinderen liggend kunnen lezen.

Tribune
De lijn van het ontdekken en beleven, passend bij de missie en visie van Het Volle Leven, wordt doorgetrokken in de buitenruimtes. Centraal in het ontwerp van studio evo staat de grote luie tribunetrap tegenover de nieuwe hoofdentree, gemaakt van gerecyclede stoeptegels en stenen. Hier kunnen bijvoorbeeld zomerfeesten of een toneelvoorstellingen gehouden worden, maar het is tevens een plek om te spelen of ontspannen.

Via de trap bereiken de gebruikers het ‘bovenplein’, gerealiseerd van waterdoorlatende materialen. Ook is er een glooiende bloemenweide, waarmee de groenzone rond de school is vergroot. “Door verschillende plekken en elementen te maken is er voor ieder wat wils, zonder het spel vooraf  te definiëren. Er is zoveel mogelijk gewerkt met natuurlijke materialen en met gerecyclede  materialen van het terrein zelf of uit de omgeving”, meldt studio evo.

“In het plan is het hoogteverschil – zo’n 2,5 meter  tussen de Rijslag en de begane grond van het gebouw – ingezet om het gebied uitdagender en  gevarieerder te maken, door paadjes, glijbanen en natuurlijk de grote tribunetrap”, aldus het bureau.,

Subsidies en donaties
Het nieuwe schoolplein is grotendeels gefinancierd door middel van subsidies en donaties, verkregen via de inzet van ouders. Omdat van rijkswege slechts een beperkt budget beschikbaar was, besloot een groep ouders (waaronder architect Esther Vlasveld van studio evo) een stichting op te richten die zich richtte op het binnenhalen van extra geld.

De school is in het bezit van een aantal geiten, hanen, kippen, cavia's en konijnen. De kinderen nemen een deel van de verzorging voor hun rekening, zodat zij verantwoordelijkheid leren te dragen. De dierenweide is uniek voor een basisschool in Den Haag, meldt HVE Architecten. In het gebouw zijn tevens een peuterspeelzaal, dagopvang en buitenschoolse opvang opgenomen. 

Andere nieuwsberichten

Een familiehuis uit lokale materialen

Gisteren, 16:03

Lee Towers in Rotterdam opgeleverd

Gisteren, 16:02

Kliniek als villa in het bos door EGM

Gisteren, 14:27

Eerste paal Huis van Delft geslagen

8 november, 4:02

Woningnood in oosten door komst Randstedelingen

Gisteren, 12:11

PBL: meer aandacht voor landschap in ruimtelijk beleid

Gisteren, 10:19

'Brainport Eindhoven loopt vast'

Gisteren, 09:33

'Energietransitie trekt Nederlanders armoede in'

8 november, 10:21

Minister: veertig procent minder woningen door stikstofcrisis

8 november, 9:39

Ditt Officemakers projecteert ontwerp op locatie

7 november, 4:47
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan