Copyright: Rijksvastgoedbedrijf
Copyright: Rijksvastgoedbedrijf

Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) komt naar Amsterdamse Zuidas

20 november 2017, 20:10
Er moest een loting aan te pas komen, maar Amsterdam is uiteindelijk gekozen als vestigingslocatie voor het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), dat met de Brexit uit Londen vertrekt. In maart 2018 wordt bekend wel consortium het gebouw aan de Zuidas mag realiseren.

Het is Nederland gelukt het felbegeerde Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) binnen te slepen. Na een geslaagde maandenlange lobby door premier Mark Rutte en vooral 'EMA-ambassadeur' en oud-minister Wouter Bos verhuist het prestigieuze EU-agentschap in 2019 van Londen naar een nog te bouwen kantoor aan de Amsterdamse Zuidas. De verhuizing is nodig omdat het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat.

De beslissing viel maandag in Brussel na een loting tussen Milaan en Amsterdam. Dat was nodig omdat ze na drie spannende stemrondes gelijk waren geëindigd. Beide steden kregen de steun van elk dertien ministers van Buitenlandse Zaken. Omdat 27 lidstaten (de EU minus Groot-Brittannië) stemden, betekent dat dat één lidstaat zich heeft onthouden. Vervolgens moest er worden geloot. De nieuwe procedure was in de zomer door de EU-leiders overeengekomen om snel tot toewijzing van de agentschappen te komen.

Minister Halbe Zijlstra verklaarde na afloop van de zenuwslopende stemming: “Negentien landen waren kandidaat voor het agentschap. Het heeft de nodige tijd gekost en het besluitvormingsproces was zeer intensief, maar de 27 lidstaten laten hiermee zien dat zij ook na de brexit goede beslissingen kunnen nemen. Ik dank de landen die voor Amsterdam gestemd hebben voor hun vertrouwen.”

“Amsterdam scoort geweldig waar het gaat om het gebouw, de bereikbaarheid en alles wat de stad te bieden heeft voor de medewerkers van EMA", aldus Bos. Het EMA keurt nieuwe medicijnen voor ze op de markt mogen in de EU. Er werken 900 hoogopgeleide mensen. Nederland wil 10 miljoen euro investeren in uitbreiding van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) om het functioneren van het EMA te garanderen.

Nieuw gebouw aan Amsterdamse Zuidas

In afwachting op de selectie van Nederland was het Rijksvastgoedbedrijf (Rvb) in oktober alvast gestart met de aanbesteding van het nieuwe gebouw dat hiervoor op de Zuidas in Amsterdam moet verrijzen. Een eerste ontwerp voor het gebouw is er ook al: het bidboek toonde het negentien verdiepingen tellende Vivaldi-gebouw.

Het gaat om een kantoorgebouw van 38.500 m2 bvo, waarvan 10.000m2 bvo bestaat uit een conferentiecentrum. Ook hoort onderhoud gedurende twintig jaar tot de opdracht, aldus het Rvb. De gunning vindt plaats in maart 2018.

Het Rijksvastgoedbedrijf gaat ervan uit dat het gebouw in 2019 gefaseerd opgeleverd wordt. De oplevering van het conferentiedeel staat gepland voor 1 april 2019. Het kantoordeel zal dan, kort na de Brexit, waarschijnlijk nog niet helemaal klaar zijn, zodat een deel van de werknemers tijdelijk in een kantoor in de buurt moet worden ondergebracht.

"Een projectteam start per direct om de komst voor te bereiden en vragen van medewerkers te beantwoorden. De metropoolregio Amsterdam biedt een uniek totaalpakket met een goede bereikbaarheid en digitale infrastructuur, veel hoogopgeleid talent en een goed zakelijk en medisch-wetenschappelijk klimaat'', aldus wethouder Udo Kock (Financiën, Economie).

"Amsterdam zal met het Rijk zorgen voor een geruisloze overgang zodat het belangrijke werk geen moment stil ligt: de beoordeling van medicijnen voor vijfhonderd miljoen Europeanen .

Bron: ANP / Architectenweb

Andere nieuwsberichten

Eerste twee fases Pontkade op NDSM-werf opgeleverd

23 minuten geleden

Speellandschap vormgegeven als een 'Italiaans bergdorp'

1 uur geleden

Bouw woonwijk MVRDV op voormalige legerbasis Mannheim begonnen

Gisteren, 14:05

Bouw bioscoop en woningen in Theaterkwartier Lelystad van start

Gisteren, 11:38

Stedelingen kopen vaker huis in landelijk gebied

1 uur geleden

Rechter wijst schadeclaim om parkeergarage Eindhoven Airport af

2 uur geleden

Vastgoedavontuur was volgens onderzoek begin einde SNS Reaal

Gisteren, 10:37

Ook Neder-Germaanse limes op werelderfgoedlijst geplaatst

Gisteren, 09:58

Paleis Het Loo pas medio 2022 weer open

27 juli, 1:39

Nieuwe Hollandse Waterlinie en Drentse Kolonieën toegevoegd aan werelderfgoedlijst

26 juli, 3:42
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan