DeFlat Kleiburg, DDA Future Award en DDA Habitat, van NL Architects en XVW architectuur
Copyright: Marcel van der Burg
Installatie van Frank Kolkman, DDA Young Designer
Copyright: Otto Saxinger
Zandglas van Atelier NL, DDA Design Research
Copyright: Wouter Kooken
DeFlat Kleiburg, DDA Future Award en DDA Habitat, van NL Architects en XVW architectuur
Copyright: Marcel van der Burg
Installatie van Frank Kolkman, DDA Young Designer
Copyright: Otto Saxinger
Zandglas van Atelier NL, DDA Design Research
Copyright: Wouter Kooken

DeFlat Kleiburg belangrijke winnaar van Dutch Design Awards 2017

30 oktober 2017, 11:50
DeFlat Kleiburg is tijdens de Dutch Design Week beloond met de Future Award en is daarmee de grote winnaar van dit jaar. De DDA Young Designer Award is toegekend aan Frank Kolkman. Zandglas van Atelier NL is het beste ontwerpend onderzoek van 2017.

Op zaterdag 28 oktober zijn de Dutch Design Awards uitgereikt. DeFlat Kleiburg, oftewel ‘de klusflat’, heeft de Future Award gewonnen. Het project, naar een plan van consortium DeFlat – bestaande uit KondorWessels Vastgoed, Hendriks CPO, Vireo Vastgoed, Hollands Licht / Martijn Blom – werd bovendien winnaar in de categorie Habitat.

DeFlat
De jury was eensgezind: “DeFlat Kleiburg geeft ene positief en helder signaal af dat community building toekomst heeft. Deze aanpak biedt kansen voor de enorme hoeveelheid vergelijkbare opgaves in binnen- en buitenland”. De jury prijst met name het feit dat een tastbare oplossing is geboden voor het probleem van schaalbare herbestemming, waar steden en overheden internationaal mee kampen.

De Kleiburgflat in Amsterdam Zuidoost, de laatste ‘Bijlmerflat’ in originele staat, stond in 2009 op de nominatie om te worden gesloopt omdat renovatie financieel niet haalbaar leek. Consortium DeFlat stelde voor alleen de hoofdstructuur te renoveren en de appartementen casco, als ‘klushuizen’ op te leveren. Een belangrijke ingreep is ook het verplaatsen van de bergruimtes naar de verdiepingen geweest, waardoor de plint is vrijgekomen voor onder meer bedrijfsruimten, dagopvang en fietsenstallingen. Bij de plannen van DeFlat werden NL Architects en XVW architectuur voor het ontwerp betrokken.

Eerder dit jaar is DeFlat Kleiburg bekroond met de EU Mies van der Rohe Award.

Frank Kolkman
In de categorie Young Designers  heeft Frank Kolkman de Dutch Design Award gekregen. De jury noemt zijn speculatieve onderzoek en ontwerp “conceptueel ijzersterk en provocatief”. Kolkman onderzoekt, op experimentele en kritische wijze, de sociale, economische en esthetische implicaties van hedendaagse thema’s en huidige en toekomstige technologieën.

Zijn ontregelende werk omvat projecten zoals Open Surgery (een DIY robotische operatie-installatie), Designs for Flies (een kit waarnmee patiënten zelf medicijnen voor zeldzame ziektes kunnen ontwikkelen) en End of Life (over het omgaan met en ervaren van de dood met behulp van technologie). “Kijkend naar zijn portfolio heeft de jury waardering voor het feit dat hij met zijn werk soms een oplossing aandraagt en soms juist een vraag stelt of een pijnpunt duidt. Tegelijkertijd is het aangenaam radicaal en met gevoel voor humor gepresenteerd.”

Kolkman won vorig jaar al een Dutch Design Award voor Designs for Flies in de categorie Service & Systems.

Atelier NL
Zandglas van Atelier NL heeft de Dutch Design Award in de categorie Design Research gewonnen. In dit project zijn ontwerpers Nadine Sterk en Lonny van Ryswyck na langlopend onderzoek en experiment en de grondige analyse van recepturen erin geslaagd om ‘wild’ zand om te smelten in unieke, hoogwaardige objecten van glas.

Wild zand, afkomstig van duinen, stranden en andere zandplekken, is voor de glasindustrie laagwaardig materiaal. De traditionele glasindustrie gebruikt alleen zuiver wit zand, dat wereldwijd in een beperkt aantal zandgroeves is te vinden en op een bepaald moment opraakt. De jury prijst “de lange weg die Sterk en Van Ryswyck afleggen om lokaal materiaalonderzoek als design- en productiemethode op de kaart te zetten.” Verder merkt de jury onder meer op dat het resultaat een herkenbare esthetiek heeft en het onderzoek voor een breed publiek begrijpelijk maakt.

Overige winnaars
De overige Dutch Design Awards gingen dit jaar naar Vlisco Un à Un van Michiel Schuurman (Communication), Bravado: a pretentious, swaggering display of courage van Das Leben am Haverkamp (Fashion), Quooker Flex van Quooker (Product), White Spots van Studio Richard Vijgen (Service & Systems) en Royal FloraHolland (Best Client Award). Sheltersuit 4.0 ontworpen door Bas Timmer ontving online en in de tentoonstelling de meeste stemmen van het publiek en is daarmee de winnaar van de Public Award.

De internationale jury bestond bij deze editie uit Bart Ahsmann (BEDA), Saskia van Stein (bureau Europa), Carolien Ligtenberg (Bureau Zwirt), Rosa Bertoli (Wallpaper), Deyan Sudjic (Design Museum London), Beatrice Leanza (Bejing Design Week), Joost Alferink (Product Designer, Design Consultancy), Roosje Klap (Graphic Designer) en Marco Coello (Design Week Mexico). 

Andere nieuwsberichten

Den Haag bouwt hoog rond drie stations

Gisteren, 16:25

Tien tips voor de Dutch Design Week 2018

Gisteren, 14:52

Inwoners Gronings aardbevingsdorp nemen regie in handen

16 oktober, 3:23

Winkels en horeca boven sporen Utrecht Centraal

16 oktober, 10:39

'Tekort aan technici bedreigt groene omslag stroomnet'

Gisteren, 10:04

Kamer wil fonds voor saneren asbestdaken

Gisteren, 09:35

Nieuwe vestiging Graafschap College geopend

16 oktober, 5:00

Kunstwerk van sloopmateriaal in raadhuis Heerlen

16 oktober, 11:53

Inschrijving Nederlandse Bouwprijs 2019 geopend

15 oktober, 9:34

'Huizen langs spoor moeten beter beschermd'

15 oktober, 9:00
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
SLV Nederland
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Arpa Nederland BV
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Forbo Flooring
AGC Glass Nederland B.V.
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Rockfon / ROCKWOOL B.V.
Trespa International BV
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
Rockpanel
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
ASSA ABLOY Entrance Systems
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural Nederland
Derako International B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Cedral sidings
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
Gerflor Benelux
OWA Benelux BV
Tata Steel IJmuiden BV
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan