Mark Rutte
Copyright: Arenda Oomen
Mark Rutte
Copyright: Arenda Oomen

Nieuwe kabinet presenteert regeerakkoord

11 oktober 2017, 11:30
Op weg naar het derde kabinet van premier Mark Rutte is een belangrijke fase afgerond. Het regeerakkoord van de beoogde coalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie is dinsdag naar de Tweede Kamer gegaan en daarmee officieel openbaar. Enkele punten uit het akkoord, van vermindering CO2-uitstoot tot eigenwoningforfait.

Het aanstaande kabinet legt de lat wat betreft bestrijding van de CO2-uitstoot hoger dan de Europese Unie. De nieuwe coalitie wil maatregelen nemen zodat in 2030 een reductie van 49% kan worden behaald. Er komt voor de lange termijn een nationaal klimaat- en energieakkoord; op de korte termijn zet Rutte III in op bijvoorbeeld meer kavels voor windenergie op zee en een minimumprijs voor CO2 voor de energiesector. Verder wil het kabinet alle kolencentrales voor 2030 sluiten. In 2021 moeten nieuwe woningen en gebouwen niet meer worden verwarmd met gas.

Emissieloze auto’s
De coalitie streeft er verder naar dat alle nieuwe auto's uiterlijk in 2030 geen CO2 meer uitstoten. Het verdwijnen van de fiscale stimuleringsmaatregelen voor de aanschaf van emissieloze auto's wordt aan deze ambitie aangepast.

Volgens het kabinet kunnen gemeenten door het instellen van milieuzones en lage parkeertarieven voor emissieloze auto's de luchtkwaliteit in de binnensteden verbeteren. Wel moet er meer eenheid komen in de categorieën en borden van milieuzones “zodat automobilisten in elke gemeente de regels snappen”.

Gaswinning voorzichtig omlaag
Het nieuwe kabinet schroeft de gaswinning in Groningen nog wat terug. De coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie denkt over vier jaar ongeveer 1,5 miljard kuub aan Gronings gas minder te winnen. Ook moet dat een stuk gelijkmatiger gebeuren. Door die maatregelen neemt de kans op aardbevingen af.

De vraag naar gas wil het kabinet verminderen met 3 miljard kuub. Daardoor zou de NAM genoeg reserves opbouwen om niet meteen extra gas te hoeven oppompen als het een poosje koud is. Zo'n piek in de winning kan aardbevingen veroorzaken.

Om de vraag te drukken, gaat het kabinet onderhandelen met afnemers van gas of zij niet kunnen overstappen op duurzame energiebronnen of op gas uit het buitenland. Na 2021 kan de gaskraan verder dicht, denkt de nieuwe regeringscoalitie. Het demissionaire kabinet verlaagde de winning dit jaar al met 10 procent naar 21,6 kuub.

Eigenwoningforfait uitgesmeerd
Na alle ophef over de herinvoering van een belasting op een eigen woning zonder hypotheek, heeft de nieuwe coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie besloten de maatregel aan te passen. Dat zei premier Mark Rutte dinsdag na de presentatie van het regeerakkoord.

De “pijnlijke maatregel” met het zogenoemde eigenwoningforfait wordt over dertig jaar uitgesmeerd (in plaats van de geplande twintig jaar) om de financiële gevolgen te verzachten. “Het gaat in hele kleine stapjes”, aldus Rutte. Volgens hem kwamen uit verschillende fracties verzoeken om te kijken of er nog iets aan viel te doen.

Erfgoed en monumenten
Erfgoed en monumenten (met name het nationaal restauratiefonds) krijgen volgend jaar een investering van 150 miljoen en het jaar erop nog eens 100 miljoen. In de twee jaar daarna wordt dat bedrag telkens gehalveerd. In totaal komt de bijdrage de komende jaren neer op 325 miljoen.

Met de presentatie van het regeerakkoord is er nog geen nieuwe regering. De vorming van het derde kabinet van premier Mark Rutte begint donderdag pas echt.

Bron: ANP / Architectenweb

Andere nieuwsberichten

MVRDV blaast 'eigen' paviljoen Expo 2000 nieuw leven in

Gisteren, 14:43

MVRDV blaast 'eigen' paviljoen Expo 2000 nieuw leven in

Gisteren, 14:43

Duurzaam paviljoen met 'all-electric' restaurant op vliegbasis Soesterberg

Gisteren, 14:20

Woongebouw vervangt kantoorgebouw De Utrecht aan Coolsingel

Gisteren, 13:03

Raad Utrecht stemt voor omstreden windmolens in groene polders

Gisteren, 09:48

'Groot deel monumentensubsidie naar kerken'

Gisteren, 09:17

‘Bijdrage gemeente aan stadion Feyenoord onvoldoende onderbouwd’

9 juli, 5:26

Nieuw onderzoek naar eeuwenoude graven onder Binnenhof

9 juli, 10:16

Europese Commissie: binnen vier jaar zes keer zoveel waterstof

9 juli, 9:42

Uitreiking Gulden Feniks 2020 in november

8 juli, 4:37
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan