Basketbar wint Architectuurprijs NAi

3 december 2004, 20:43
De Basketbar in de Utrechtse Uithof van NL Architects is bekroond met de AM NAi Prijs 2004. De prijs wordt om de twee jaar uitgereikt aan een architect onder de 40 jaar die het beste gebouw van de afgelopen twee jaar heeft gebouwd. De AM NAi Prijs is een initiatief van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) en projectontwikkelaar AM (Amstelland MDC). Aan de prijs is een geldbedrag van 10.000 euro verbonden.

NL Architects
De Basketbar is een gebouw dat de functies boekwinkel, basketbalveld, skatebaan en café combineert. Het staat onderaan een van de Universiteitsgebouwen van de Utrechtse Uithof en is ontworpen door het Amsterdamse architectenbureau NL Architects. De jury koos voor de creatie van de Amsterdammers vanwege de manier waarop dit bouwwerk een bescheiden programma (horecagelegenheid en ontmoetingsplek) uitbuit en vergroot om de plaats van de student in het grootschalige Uithofcomplex zichtbaar te maken. De architecten bedachten vormen en functies - een basketbalveld, een skatebaan en een hangplek - die het geheel groter en aantrekkelijker maken. Strak en speels tegelijk vertegenwoordigt de Basketbar de efficiënte inventiviteit die typerend is voor de Nederlandse Architectuur van deze generatie.

Fresher Facts
Het multifunctionele gebouw moest in de strijd om de AM NAi Prijs concurreren met het paviljoen van Natuurmonumenten; de Posbank in Rheden, de wachtruimte voor de Fast Ferry in Rotterdam [ meer ]
en het woning en winkelcomplex Schots 1+2 in Groningen
[ meer ]
. Alle vier de projecten waren in de afgelopen weken al uitgebreid te zien op televisie in het Avro-programma 'Jonge Architecten'. In de laatste aflevering, op 4 december, wordt verslag gedaan van de prijsuitreiking. Voor degenen die het programma gemist hebben of de totstandkoming van de projecten eens goed wil bekijken heeft het NAi een tentoonstelling aan de prijs en zijn genomineerden gewijd, Fresher Facts. Deze duurt tot en met 27 februari en toont maquettes, tekeningen en beeldmateriaal van de vier projecten. Daarnaast komen de architecten zelf op 20 januari en 11 februari naar het NAi om hun bouwwerken toe te lichten.

Juryrapport
“De Uithof staat bekend als een doodse omgeving die met de Basketbar in één gebaar en op een in Nederland niet gebruikelijke manier wordt verlevendigd. Het is een verhoudingsgewijs laag gebouw dat op zijn dak een basketbalveld draagt. Het gebouw dient als bar en vormt samen met het basketbalveld en een openbare 'lounge'- en skateplek een veelzijdige ontmoetingsplaats. De Basketbar is geen provocatie van de omgeving, maar hoort erbij en is toch anders. Het gebouw drukt een andere mentaliteit uit dan de overige gebouwen in deze omgeving. Er spreekt zowel precisie uit als een sculpturaal soort speelsheid. Bar en speelveld, binnen en buiten, introversie en extraversie, zijn op zo'n manier gecombineerd, dat behalve een fraai gebouw ook een aantrekkelijke publieke ruimte is gecreëerd. Dit komt in Nederland op dit moment maar weinig voor. Speelplaatsen bijvoorbeeld verdwijnen uit het straatbeeld. Daarmee verliest de samenleving een belangrijk bindend element. Ook het maken van een moderne architectuur staat onder druk, en de Basketbar zet de lijnen die met de Uithof zijn ingezet op een positieve manier door. De Basketbar verwijst opnieuw nadrukkelijk naar deze maatschappelijke kant van architectuur en legt in die zin een historische link met onder meer de speelplaatsen van Aldo van Eyck. De jury merkt wel op dat het idee van een basketbalveld op een dak al eerder is uitgevoerd, maar heeft grote waardering voor de vernieuwende wijze waarop NL hierop is doorgegaan. Er spreekt een mentaliteit uit die oog heeft voor wat in onze maatschappij leeft en die daar met Schwung uitdrukking aan wil geven.”

Trefwoorden

nai

Andere nieuwsberichten

KAW ziet kansen in silo’s als waterkrachtcentrales

3 uur geleden

Ereplek voor winnende ArchiTent op Lowlands

Vandaag, 10:59

Ontwerp van MVRDV in Abu Dhabi stimuleert buitenleven

Gisteren, 17:19

Stoel met wortels

Gisteren, 09:47

Delen middeleeuwse stadsmuur Utrecht blootgelegd

1 uur geleden

Kawneer: Woning R is een samenwerking om innovatieve oplossingen te zoeken

Vandaag, 11:45

Huizenprijzen weer iets gestegen

Vandaag, 09:52

Groter onderzoek naar dak AZ-stadion

Gisteren, 18:04

Ymere moet hitteprobleem in woningen aanpakken

Gisteren, 14:35

Wederopbouw Notre-Dame hervat na onderzoek

19 augustus, 10:34
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan