Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin

Zwevend gouden blok voor Universiteit Antwerpen

27 september 2016, 14:54
Centraal op de campus Drie Eiken in Wilrijk is een auditorium- en onderzoeksgebouw voor de Universiteit Antwerpen gerealiseerd. META architectuurbureau heeft een helder en compact volume ontworpen, dat met zijn geperforeerde aluminium gevelbekleding een blikvanger op de campus is.

Het nieuwe Gebouw O brengt drie faculteiten op het gebied van medische wetenschappen en biologie samen. Voorheen waren de studies verspreid over verschillende campussen in Antwerpen. Het opvallende gebouw biedt ruimte aan acht auditoria, twee microscopiezalen, een bioruimte en een practicumzaal, naast een reprografische dienst en stallingsmogelijkheden voor 216 fietsen.

Diagonaal gespiegeld
Gebouw O is ontworpen als een helder en compact volume. Het moest een zo klein mogelijke ruimtelijke stempel op de locatie drukken. META ontwierp een alzijdig gebouw met een dubbele entreezone, die diagonaal gespiegeld is gesitueerd. Zo hebben beide zijden een gelijkwaardige toegang.

Onderwijsgebouwen zijn meer zijn dan een infrastructuur waarin les- en administratieve ruimtes functioneel zijn ondergebracht; leren gebeurt ook door sociale interactie bij de verwerking van overgedragen kennis. Vanuit dit uitgangspunt heeft META in het hart van het gebouw een atrium gecreëerd als ontmoetingsplaats.

Indeling
Met een grote lichtstraat zorgt het atrium voor daglicht tot diep in het gebouw. Op de niveaus -1 en +1 zijn telkens vier auditoria rond het atrium geplaatst. De begane grond biedt plek aan de gemeenschappelijke functies en de ruime entree- annex ontmoetingsgebieden.

Vanuit hier vertrekken vier compacte trappenhuizen die zorgen voor korte circulatielijnen en snelle evacuatietijden, aldus het architectenbureau. De derde verdieping is gereserveerd voor de practicum- en microscopiezalen.

Gevel en kunst
De gevel is op de begane grond naar binnen geplaatst, waardoor een overdekte rondgang is ontstaan. Het zwevende volume erboven is bekleed met goudkleurige aluminium panelen. Door zowel de verticale vlakken als het plafond van de rondgang en de foyers in hetzelfde materiaal uit te voeren, is een coherent zwevend volume gecreëerd.

Met een geperforeerd dessin vormen de panelen een vaste zonwerking voor de auditoria en practicum- en microscopiezalen. Op de derde verdieping kunnen de panelen worden geopend voor maximale lichtinval in de praktijkzalen. ’s Avonds resulteert de performatie in strooilicht vanuit het gebouw.

De gevelperforatie creëert een dessin dat verwijst naar de traditionele klassenfoto’s. De Britse kunstenaar Perry Roberts - ook bekend van het Minnaertgebouw in Utrecht - heeft een foto van studenten en docenten gerasterd en in de panelen geponst met openingen in vijf verschillende diameters. Het dessin vroeg om 2.856 unieke panelen.

Ruwbouw is afbouw
META heeft het principe ‘ruwbouw is afbouw’ gehanteerd. Door extra aandacht te besteden aan de ruwbouw konden diverse afwerkingslagen weggelaten worden, aldus de architecten. Het resultaat is een solide constructie.

Waar wel afwerking is toegepast, is gekozen voor geel grenen multiplex, naaldvilttapijt en hoogglans rvs. Vanaf de entree is een geleidelijke overgang gemaakt in de hardheid en ruwheid van de materialen. Voor het ontwerp van het omliggende landschap heeft META de samenwerking gezocht met West 8.

Andere nieuwsberichten

Nieuw theater De Meervaart komt in Sloterplas te staan

Gisteren, 16:19

Vernieuwd stadhuis en stadskantoor Hengelo in gebruik genomen

Gisteren, 14:56

Moderne woning met landelijke uitstraling

Gisteren, 11:46

Mecanoo presenteert ontwerpvisie verbouwing Boijmans van Beuningen

Gisteren, 09:00

RIVM: toegestane geluidsniveau moet omlaag

Gisteren, 15:44

'Tienduizenden banen in bouwsector bedreigd door crisis'

Gisteren, 09:41

Amsterdam en Amstelveen gaan Amsterdamse Bos herinrichten

4 juni, 4:06

Chipshol schikt na zeventien jaar juridische strijd met Schiphol

4 juni, 9:58

CPB: schrappen subsidie beste aanpak woningtekort

4 juni, 9:25

Groen licht voor bestemmingsplan Nieuw Kralingen

3 juni, 3:57
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan