Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Herman de Winter
Copyright: Herman de Winter
Copyright: Herman de Winter
Copyright: Herman de Winter
Copyright: Herman de Winter
Copyright: Herman de Winter
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Oude situatie ( Team V Architectuur)
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Herman de Winter
Copyright: Herman de Winter
Copyright: Herman de Winter
Copyright: Herman de Winter
Copyright: Herman de Winter
Copyright: Herman de Winter
Copyright: Jannes Linders
Copyright: Oude situatie ( Team V Architectuur)

Gerenoveerd hoofdkantoor a.s.r. officieel geopend

1 juli 2016, 11:54
Woensdag heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem het getransformeerde hoofdkantoor van verzekeringsmaatschappij a.s.r. in Utrecht geopend. Daarmee is na drie jaar een einde gekomen aan een grondige opfrisbeurt van het grootste kantoorgebouw van Nederland. Het pand is van gedaante gewisseld en verduurzaamd, terwijl het al die tijd continu in gebruik bleef.

Naar ontwerp van Team V Architectuur is een somber jarenzeventiggebouw van 86.000 vierkante meter getransformeerd naar een hedendaags en licht kantoorpand, met een gefacetteerde gevel die ‘schittert als een kristal in de zon’. Slechts de brede betonnen kolommen verraden dat er geen sprake is van nieuwbouw, aldus het architectenbureau.

Mede dankzij de nieuwe klimaatgevel is het gebouw energiezuiniger gemaakt; met de renovatie ging het energieverbruik met vijftig procent naar beneden en is het energielabel opgewaardeerd van G naar A++. Dit maakt het tot een van de duurzaamste renovatieprojecten van Nederland. Tijdens de opening werd bekend dat het gebouw een BREEAM Excellent opleveringscertificaat heeft ontvangen.

Wintertuinen
Tussen de dubbele gevel, die als een jas om het gebouw is gedrapeerd, zijn wintertuinen aangelegd; lichte ruimtes met bomen. De hoogste wintertuin brengt het daglicht tot diep in het ondergrondse vergadercentrum. In de diepe, voorheen donkere kantoorvloeren zijn vides gemaakt. Zo krijgen alle werkplekken voldoende daglicht en ontstaat een open kantooromgeving.

Bij het gevelontwerp hebben de architecten een ‘synthese van esthetiek en technisch vernuft’ proberen te bereiken. Door de richting van de ramen per verdieping te wisselen krijgt het gebouw een horizontaal gevelbeeld, verwijzend naar de oorspronkelijke gevel.

De schuine gevelvlakken zorgen er vooral voor dat het daglicht ver het gebouw in kaatst en ze zorgen voor een optimale circulatie van ventilatielucht. De lichtgewicht prefab gevelcassettes zijn snel, schoon en zonder veel geluidsoverlast te monteren.

Totaalconcept
Architectuur, interieur en tuinontwerp vormen één totaalconcept, laat Team V weten. Alles is tot in detail ontworpen. De schuine lijnen van de gevel komen terug in de wanden van de vergaderunits, de videranden met geïntegreerde werkplekken en in het ontwerp van de boombakken.

Ter oriëntatie is het gebouw verdeeld in drie vleugels: groen, okergeel en paars. Het kleurconcept is terug te vinden in de vloer- en wandafwerking tot en met de keuze van de beplanting.

Met 2.800 flexibele werkplekken is er ruimte voor vierduizend medewerkers. Er is sprake van een grote afwisseling van werkplekken en sferen, uiteenlopend van afgesloten belplekken en stilteruimtes tot comfortabele overlegzitjes en aanlandtafels. In het publieke gebied bevinden zich onder meer een koffiebar, brasserie, vergadercentrum, werklounge en restaurant.

Andere nieuwsberichten

BDG Architecten wint selectie nieuwbouw Windesheim Almere

Gisteren, 17:33

Dutch designers Yearbook '21

Gisteren, 15:48

Inschrijving BNA Beste Gebouw van het Jaar 2022 van start

Gisteren, 13:35

Powerhouse Company presenteert ontwerp circulair universiteitsgebouw voor Tilburg

Gisteren, 11:16

Team Foster + Partners vernieuwt centraal station Stockholm

Gisteren, 16:24

Atelier Kempe Thill ontwerpt deel woningblok HafenCity Hamburg

Gisteren, 10:49

Indonesisch parlement bekrachtigt verhuizing hoofdstad

Gisteren, 09:12

Rotterdam haalt vergroeningsdoel ruimschoots

18 januari, 5:18

Jubileumviering van zestigjarige 'new town' Zoetermeer

18 januari, 12:19

Huren in vrije sector wordt volgens Pararius in rap tempo duurder

18 januari, 9:54
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan