Copyright: cepezed | Léon van Woerkom
Copyright: cepezed
Copyright: cepezed | Léon van Woerkom
Copyright: cepezed | Léon van Woerkom
Copyright: cepezed | Léon van Woerkom
Copyright: cepezed | Léon van Woerkom
Copyright: cepezed | Léon van Woerkom
Copyright: cepezed | Léon van Woerkom
Copyright: cepezed | Léon van Woerkom
Copyright: cepezed
Copyright: cepezed | Léon van Woerkom
Copyright: cepezed | Léon van Woerkom
Copyright: cepezed | Léon van Woerkom
Copyright: cepezed | Léon van Woerkom
Copyright: cepezed | Léon van Woerkom
Copyright: cepezed | Léon van Woerkom

Een ‘meubel’ met naadloze afwerking in De Resident

29 februari 2016, 12:17
Advertorial
Midden in het atrium van kantorencomplex De Resident in Den Haag staat een monumentaal object, dat dienst doet als receptie en scheiding van de loopstromen. Architectenbureau cepezed wilde het een geabstraheerde en rustige vorm geven. Afwerking met het solid surface-materiaal HI-MACS draagt in belangrijke mate bij aan de gewenste uitstraling.

Na een ingrijpende modernisering is kantorencomplex De Resident naast Den Haag Centraal in november 2015 heropend. Het Parnassusplein, de buitenruimte tussen de ministerietorens Helicon en Castalia, is door cepezed omgevormd tot een semiopenbaar atrium.

Een belangrijke toevoeging aan het nieuwe atrium is een, zoals cepezed het aanduidt, ‘meubel’ van bijna veertig bij vijf meter. De paviljoenachtige constructie organiseert de verkeersstromen na binnenkomst in het atrium en de beveiligingszonering voor de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

Zonering
“Kern van de opgave was om van de twee gebouwen één kantoorcomplex te maken met een representatieve entree”, vertelt Ronald Schleurholts, partner bij cepezed. “Echter, achter het gebouw liggen woonblokken en voor de bewoners was het Parnassusplein een doorgaande route. Die moesten we behouden.”

Het meubel organiseert de loopstromen, waarbij zijn afgeronde vorm de splitsing versoepelt en het aanzicht van het meubel verzacht. “Het is een vrij monumentaal object, midden in de ruimte, dus we wilden het een eigen vormentaal geven en zo slank mogelijk laten ogen”, zegt Schleurholts. Aan de ene zijde langs het meubel loopt de openbare route; aan de andere zijde worden bezoekers van de ministeries naar de beveiligingspoortjes geleid.

In het meubel zijn onder andere de portiersloge en een lift ondergebracht. Het beloopbare dek is bekleed met hout, draagt drie grote bomen en vormt een verbinding tussen de gebouwen. “Het sluit aan op de onderste lagen van de bestaande bouw, die we met een algemeen programma met diverse gedeelde functies hebben geactiveerd”, legt Schleurholts uit. “Ook is boven de entree een derde brug toegevoegd, zodat er op de eerste verdieping een circuit ontstaat.”

Meubelachtige afwerking
De constructie is een stalen raamwerk met een aantal kolommen in de middellijn; de lift draagt bij aan de stabiliteit. Het meubel is geheel bekleed met het HI-MACS, een solid surface-materiaal dat in Nederland wordt vertegenwoordid door specialist Baars & Bloemhoff. Het bekleding is aangebracht door Van der Plas Meubel & Project uit Den Bosch.

Cepezed heeft om verschillende redenen voor dit solid surface-materiaal gekozen. Daarbij is een van de belangrijkste redenen, dat het bureau voor het ‘meubel’ ook een “meubelachtig afwerkingsniveau” wenste.

“Het voordeel van het materiaal is dat je de naden kunt lijmen in exact dezelfde kleur en vervolgens polijsten”, zegt Schleurholts. Het resultaat is een monolithisch object. “Met HI-MACS konden we ook een vlakke detaillering bereiken. Bovendien was het cruciaal dat we met het materiaal echt goede rondingen konden maken. Door de naadloze en vlakke afwerking is het echt een meubel geworden.”

De strakke en vlakke afwerking was voor cepezed belangrijk, omdat het architectenbureau een hoge mate van abstractie en rust wilde bereiken. “Er gebeurt al zoveel in die ruimte. Zware bakstenen gevels met kopergroene kaders, grijs natuursteen: het materiaal en de textuur van de bestaande gebouwen geven al veel visuele impressies.”

Beperkt materiaal- en kleurpalet
Ook is bewust gekozen voor de toepassing van veel wit. “Het voormalige plein was vrij donker. In het atrium wilden we het lichtniveau omhoog brengen”, vertelt Schleurholts. Het meubel fungeert deels als armatuur, met bijvoorbeeld leds in de balustrades, maar daarnaast zorgen de wit granieten vloer, de bekleding van de hoofddraagconstructie en de witte HI-MACS-bekleding van het meubel voor een hoge mate van lichtreflectie. “Het atrium is zo uiteindelijk zelfs veel lichter dan het voormalige plein was.”

“Een aardig detail vormen overigens de luikjes en microfoontjes die in de grote glasplaten van de receptie moesten komen”, zegt Schleurholts. “Het zijn als het ware kleine composietdopjes die door het glas zijn geponst. Ook die hebben we in HI-MACS uitgevoerd. We hebben het totale materiaal- en kleurpalet zo beperkt mogelijk gehouden en juist daardoor een aangenaam atrium met een hoge mate van ruimtelijkheid en belevingswaarde kunnen maken.”

Andere nieuwsberichten

Junya Ishigami gekozen voor ontwerp Serpentine-paviljoen

Gisteren, 15:48

Op maat gemaakt maar aanpasbaar woongebouw bij De Hallen

Gisteren, 13:29

Demontabele parkeergarage met groene gevels voor TU Delft

Gisteren, 11:13

Een monochrome basis voor boeken en kunst

14 februari, 5:14

Video: Raya Ani

Gisteren, 16:17

CO2-plan corporaties: 100.000 woningen verduurzamen

Gisteren, 13:45

Drie nieuwe partners bij MAS architectuur

14 februari, 11:26

Aedes: Bouw sociale huurwoningen steeds moeilijker

14 februari, 9:36

Finalisten EU Mies Award 2019 bekend

13 februari, 12:31

Woninginspecties met drones

13 februari, 11:34
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Arpa Nederland BV
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Trespa International BV
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
ASSA ABLOY Entrance Systems
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Cedral sidings
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
Gerflor Benelux
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel IJmuiden BV
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan