Copyright: UArchitects
Copyright: UArchitects
Copyright: UArchitects
Copyright: UArchitects
Copyright: UArchitects
Copyright: UArchitects
Copyright: UArchitects
Copyright: UArchitects
Copyright: UArchitects
Copyright: UArchitects
Copyright: UArchitects
Copyright: UArchitects
Copyright: UArchitects
Copyright: UArchitects
Copyright: UArchitects
Copyright: UArchitects
Copyright: UArchitects
Copyright: UArchitects
Copyright: UArchitects
Copyright: UArchitects
Copyright: UArchitects
Copyright: UArchitects
Copyright: UArchitects
Copyright: UArchitects
Copyright: UArchitects
Copyright: UArchitects
Copyright: UArchitects
Copyright: UArchitects
Copyright: UArchitects
Copyright: UArchitects

Baken aan het strand van Nesselande

18 mei 2015, 14:31
Voor de strandwacht bij de Zevenhuizerplas in Rotterdam is een gebouw aan de boulevard gerealiseerd. Het ontwerp van UArchitects is functioneel en geïnspireerd op de zomerse associatie met strand en filtering van licht.

In het ontwerp heeft UArchitects rekening moeten houden met het feit dat het gebouw alleen in het zomerseizoen wordt gebruikt. In de winter is het gebouw een gesloten en enigszins abstract object. Als het badseizoen start, opent het gebouw zich: de schermen klappen omhoog en de puien schuiven open.

Horizontale deling
Het strandwachtersgebouw aan de Zevenhuizerplas in de wijk Nesselande heeft een nadrukkelijke horizontale tweedeling. De onderzijde is een robuuste plint in licht geel-grijs beton. De bovenzijde is open en transparant, overwegend uitgevoerd in hout, en heeft een alzijdige oriëntatie.

De overgang tussen de horizontale delen (en respectievelijke materialisering) ligt vanaf de boulevard precies op ooghoogte; zo lijkt het alsof de houten bovenbouw zich ook verderop, op het water, zou kunnen bevinden.

Textuur
Inspiratie voor de textuur heeft het architectenbureau gevonden in de strandbeleving en de filtering van licht. Het beton is op kleur gebracht met pigment in een lichte geeltint, wat de grijze betonkleur verzacht en zorgt voor aansluiting bij het strand.

De houten louvres zijn uitgevoerd in het hardhout louro preto, dat geleidelijk egaal moet vergrijzen en gaan passen bij het beton. Het beton is voorzien van een horizontaal reliëf in een aantal ritmes. Het hout is hierop als contramal gemaakt en daardoor als een omgekeerd ritme opgebouwd.

De ritmes van het hout en het beton worden gedeeltelijk voortgezet als zonwering bij het onverdekte buitenterras en bij de verdiepte ramen. De voorzijde van het beton en hout is in een lijn gedetailleerd; door het verschil in reliëf en de materiaalovergang ontstaat er een gevarieerd beeld.

Functioneel
Het gebouw is het onderkomen van de reddingsbrigade en biedt onderdak aan een politiepost. De kopgevels zijn daartoe gericht naar respectievelijk het strand en de boulevard. Het gebouw staat bij de hellingbaan naar het strand en ligt in het verlengde van de Menorcalaan.

De basisvorm is een rechthoek, waarbij het uitkijkterras voor de reddingsbrigade op de kop ligt. De gestroomlijnde trap ligt ernaast om bij een calamiteit een snelle route naar de reddingsboot te hebben. Op de begane grond zijn toiletten voor strandgangers, een EHBO-ruimte en de berging voor de reddingsboot ondergebracht.

Duurzaamheid
De staalconstructie is in de gevellijn geplaatst op de betonwanden. Hiermee hebben de gebruikers de mogelijkheid om in de toekomst de positie van de binnenwanden aan te passen aan nieuwe inzichten. De structuur van de begane grond bestaat uit repeterende modulaire elementen. Zowel de onderbouw van beton als de lichte bovenbouw kennen een vaste stramienmaat.

Bij zonsondergang gaan gaan de schermen naar beneden en maakt het kantoor gebruik van natuurlijke ventilatie. De massieve wanden hebben een hoog accumulerend vermogen dat ideaal is voor nachtkoeling.

Baken
De lichte bovenbouw kan maximaal worden geopend voor verkoeling. De louvreschermen zijn doorgezet op het dak als ventilerend tropendak. Als 's avonds vanuit het interieur licht schijnt vormt het gebouw een lichtbaken aan het strand.

Het gebouw is het resultaat van een Open Oproep, die door de gemeente Rotterdam werd uitgeschreven. Het voorstel van UArchitects is geselecteerd uit meer dan honderd inzendingen.

Andere nieuwsberichten

Bedrijfsgebouw met open en zachte uitstraling door De Twee Snoeken

4 uur geleden

J.O.N.G. architecten presenteert houten vakantiewoning Oudemirdum

Vandaag, 12:21

Natuurhuis van architecten|en|en heeft prefab muren met stro

Vandaag, 11:23

Stuur nu jullie project in voor de prijs voor Schoolgebouw van het Jaar 2022

Vandaag, 09:00

META ontwerpt nieuw politiebureau in Torhout

Vandaag, 14:14

Rijkswaterstaat schikt geschil Afsluitdijk voor 238 miljoen euro

Vandaag, 10:29

Strengere regels moeten zorgen voor meer zonnepanelen op daken

Vandaag, 09:37

Boek belicht geschiedenis ontwikkeling Grote Markt Oostzijde

20 mei, 1:17

Merendeel delta's zoals Nederland onbeschermd tegen stijging zee

20 mei, 9:48

‘Fouten in opdracht Afsluitdijk waren al jaar voor renovatie bekend’

20 mei, 9:13
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan