Copyright: grafie Ronald Tilleman
Copyright: grafie Ronald Tilleman
Copyright: grafie Ronald Tilleman
Copyright: grafie Ronald Tilleman
Copyright: grafie Ronald Tilleman
Copyright: grafie Ronald Tilleman
Copyright: grafie Ronald Tilleman
Copyright: grafie Ronald Tilleman
Copyright: grafie Ronald Tilleman
Copyright: grafie Ronald Tilleman
Copyright: grafie Ronald Tilleman
Copyright: grafie Ronald Tilleman
Copyright: grafie Ronald Tilleman
Copyright: grafie Ronald Tilleman
Copyright: grafie Ronald Tilleman
Copyright: grafie Ronald Tilleman
Copyright: grafie Ronald Tilleman
Copyright: grafie Ronald Tilleman

Gemeentekantoor Groningen officieel geopend

19 februari 2014, 10:47
Donderdag wordt het gemeentekantoor Harm Buiterplein in Groningen officieel geopend. Het 17.000 vierkante meter omvattend gebouw is ontworpen door MVSA architects. Ontmoeting en interactie spelen een centrale rol in het ontwerp, zegt het bureau.

In het gebouw bij station Europapark en voetbalstadion Euroborg zijn onder meer de gemeentelijke loketten voor Werk en Inkomen, het loket Bouwen en Wonen en het UWV gevestigd. Ook zijn in de nieuwbouw kantoren voor medewerkers van de gemeente Groningen en een openbare parkeergarage gehuisvest.

Het ontwerp is opgezet rondom twee grote atria die fungeren als centrale ontmoetingsruimten, zegt MVSA. “Het grote atrium aan de oostzijde is publiekstoegankelijk en bestemd voor de klantcontacten. Hier bevinden zich de publieksentree en de centrale marktplaats”, legt het bureau uit.

“Het westelijke atrium is kleiner van maat en bestemd als ontmoetingsruimte voor de medewerkers van het gebouw. Hier zijn de lunchruimten voor medewerkers. De royale atria garanderen een lichte en vriendelijke uitstraling met veel daglicht.”

Veilig en vriendelijk
In het publieke deel van het gebouw zijn balieruimten, informatieplekken en spreekkamers te vinden. De architecten hebben gestreefd naar een veilige en vriendelijke omgeving. “Door een strategische situering en vormgeving van de overlegplekken zijn aanvullende veiligheidsmaatregelen tot een minimum beperkt”, zegt MVSA.

“De hoofdopzet van het gebouw met een kantoorgedeelte, een publieksgedeelte en een semi- publieksgedeelte vroeg om een flexibel inrichtingsconcept om adequaat te kunnen reageren op toekomstige veranderingen in organisatie en gebruik.”

“Het concept van Het Nieuwe Werken heeft voor het kantoordeel geleid tot een algemeen concept voor de inrichting van de werkplekken. Activiteitgerelateerde werkplekken zijn vertaald in onderling uitwisselbare ruimtelijke bouwstenen, passend binnen het stramien van het gebouw.”

Composietgevel
Het gebouw heeft een bijzonder laag EPC van 0,48, wat met name te danken is aan het gevelconcept. Het gaat om een composietgevel met een zeer hoge isolatiewaarde ((Rc>5) en drievoudig glas. Klik [hier] voor een interview dat Architectenweb onlangs had met architect Wouter Thijssen over de gevel van het gebouw.

“Samen met een optimaal gebruik van daglicht, de toepassing van een WKO in combinatie met betonkernactivering, PV-cellen en een ecologisch dak is een extreem laag energieverbruik gerealiseerd. Door de stroom groen in te kopen is het gebouw CO2-neutraal.”, vertelt MVSA.

Holle betonvloer
Een andere innovatie is de toepassing van een nieuw type holle betonvloer. “Deze verenigt een aantal voordelen in zich; door dat er grote overspanningen kunnen worden gemaakt ontstaan kolomvrije ruimten met een grote indelingsvrijheid waar ook grote vergaderruimten eenvoudig in te passen zijn. In de holle vloer zijn bovendien de installaties ondergebracht zodat techniekaanpassingen op wisselende indelingen mogelijk blijven”, besluit MVSA.

De binnentuinen van het complex zijn ontworpen door Karres en Brands landschapsarchitecten.

Gerelateerde projecten

Andere nieuwsberichten

Abscis ontwerpt gebouw als uitbreidbare blokkenpuzzel voor Universiteit Gent

3 uur geleden

Rijk gedecoreerde Sint-Franciscuskerk in oude luister hersteld

3 uur geleden

Rijnboutt aan de slag met vernieuwing Lodewijk van Deysselbuurt

Vandaag, 11:32

Ook woningen met extra hoogte in dubbel woongebouw door Arons en Gelauff

Vandaag, 10:46

Groen licht voor bestemmingsplan Nieuw Kralingen

1 uur geleden

Uitbreiding management Hollandse Nieuwe

2 uur geleden

Vanaf 1 september vergunningvrij bouwen in Rotterdam

Gisteren, 12:27

Realiseren klimaatbeleid kost komende jaren drie miljard per jaar

29 mei, 9:53

'Dertig jaar natuurbeleid heeft natuur niets opgeleverd'

29 mei, 9:21

Planbureaus willen af van begrip anderhalvemetersamenleving

28 mei, 3:25
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan