Copyright: Mash Up-stoel. Studio Schneemann
Copyright: Mash Up-stoel. Studio Schneemann
Copyright: Mash Up-stoel. Studio Schneemann
Copyright: Mash Up-lamp. Studio Schneemann
Copyright: Mash Up-lamp. Studio Schneemann
Copyright: Mash Up-suikerpotjes. Studio Schneemann
Copyright: Mash Up-stoel. Studio Schneemann
Copyright: Mash Up-stoel. Studio Schneemann
Copyright: Mash Up-stoel. Studio Schneemann
Copyright: Mash Up-lamp. Studio Schneemann
Copyright: Mash Up-lamp. Studio Schneemann
Copyright: Mash Up-suikerpotjes. Studio Schneemann

NL in Milaan: Diederik Schneemann

26 april 2013, 16:00
Architectenweb presenteert gedurende een aantal weken een serie over Nederlands ontwerp dat tijdens de Milan Design Week 2013 is gepresenteerd. In de vijfde aflevering: pregnante vragen van Diederik Schneemann.

Ontwerper Diederik Schneemann presenteerde tijdens de Milan Design Week de collectie Mash Up, die volledig 3D-geprint is. Niet alleen dat, de Mash Up-objecten zijn ook nog eens samengesteld uit bestaande ontwerpen. De Mash Up-stoel bestaat bijvoorbeeld uit fragmenten van stoelontwerpen van Gerrit Rietveld, Ross Lovegrove, Normer Cherner, Arne Jacobsen en Charles en Ray Eames. Het Mash Up-suikerpotje combineert delen van de Bialetti-percolator door Luigi de Ponti, een Coco Chanel-parfumflesje en het vogeltje van Michael Graves’ fluitketel voor Alessi. De getoonde lamp bestaat uit aaneengesmede fragmenten van de Bialetti-percolator, het vogeltje van Alessi en een oor van Huttons mok.

Auteursrecht
Meer dan een serie producten geeft Schneemann hiermee het publiek - en vooral zijn collega-ontwerpers - een aantal vragen om zich over te buigen. Die vragen raken aan wat de zich snel ontwikkelende 3D-technologie betekent voor de consument en gebruiker, maar zeker ook voor het auteursrecht. Het wordt steeds eenvoudiger om een object driedimensionaal te scannen en vervolgens te printen.

Het moment komt dichterbij dat dit zelfs voor particulieren, in een thuissituatie, haalbaar is. Als mensen straks via open source-platforms, misschien via peer-to-peer-sites, printfiles van gescande ontwerpen gaan uitwisselen, kan iedereen thuis zijn zelfgeprinte Toyo Ito-bestek, Dr. No-stoel van Philippe Starck of een Poul Hennigsen-lamp hebben. Hoe bescherm je dan als ontwerper je copyrights? Schneemann vermoedt dat het voor veel producten voorlopig goedkoper blijft om ze aan te schaffen dan om ze te printen. “Voor een deel van de kleinere producten uit het hogere segment zal het probleem zeker snel een rol gaan spelen”, zegt hij. “Eerst neemt vooral het customizen van bestaande producten denk ik een vlucht. Het Toyo Ito-bestek met je naam er in.”

Samples
Kan het bij – door ‘onbevoegden’ – geprinte versies van een design nog mogelijk zijn om je auteursrechten te claimen, moeilijker wordt het bij mixproducten als Schneemanns Mash Ups. De muziek- en de filmindustrie hebben al ervaren dat het een juridisch moeilijk is de grens tussen citaat en plagiaat te bepalen. Schneemann heeft, om in muziektermen te blijven, een ‘mix’ gemaakt uit louter ‘samples’.

Hij is geen jurist, maar voor zijn Mash Up-collectie heeft hij wel advies ingewonnen. “Voor zover ik weet kun je onderdelen gebruiken, mits ze niet zelfstandig beschermd zijn”, legt hij uit. “Het wordt volgens mij pas echt een issue als het geheel teveel lijkt op het origineel. Waar die grens precies ligt, blijft voor een ontwerper een lastige vraag.”

Kan een architect of designer claimen dat hij ‘citeert’, ‘samplet’ of ‘mixt’ en zodoende een nieuw eigen ontwerp creëert waarover hij het auteursrecht heeft? Volgens Schneemann zou dat inderdaad kunnen. “Zeker als hij door de combinatie van onderdelen iets nieuws en visueel totaal anders creëert. Ik doe het niet omdat ik er niet in geloof. Maar ik geef mijn ontwerp ook niet zo maar prijs.”

Maatstaf
Met zijn Mash Up-collectie roept Schneemann een aantal pregnante vragen op. Zijn eigen zorg is niet zozeer het stelen van zijn creatief eigendom. “Diefstal van vorm heb ik al geaccepteerd”, zegt hij. “Als ik me al ergens zorgen over maak is het de vraag naar ontwerpers in de toekomst. Als mensen een deel van hun producten zelf kunnen vormgeven of bestaande producten naar persoonlijke wens kunnen aanpassen, dan valt er een stuk minder te ontwerpen.”

“Uiteindelijk geloof ik dat het recht hebben op een vorm niet houdbaar is. Vooral ook omdat bijna al het ‘nieuwe’ geënt is op wat eraan vooraf ging”, legt hij uit. “Ik geloof in de houdbaarheid van interessante objecten en producten die mooi vervaardigd zijn. In de toekomst zal dit voor luxegoederen nog meer de maatstaf worden.”

Andere nieuwsberichten

Bouw blok IVY in Klaprozenbuurt Amsterdam-Noord gaat van start

3 december, 2:32

Rotterdam wil minstens 2.500 woningen in kantoorgebied Brainpark 1

3 december, 11:40

Hubert-Jan Henket komt in actie tegen sloop tuinpaviljoen Boijmans

3 december, 9:35

DP6 en Zenber presenteren voorlopig ontwerp gemeentehuis Oldambt

2 december, 3:44

Video: eerste element fietsenstalling IJboulevard ingevaren

3 december, 4:03

Alliander haalt 600 miljoen op voor uitbreiding elektriciteitsnet

3 december, 12:16

Gemeenten mogen ook nieuwbouwhuizen toewijzen aan eigen inwoners

3 december, 10:31

Chocolademaker Tony's Chocolonely gaat geen eigen fabriek bouwen

2 december, 5:24

Verwijderen asbest duurt met huidige tempo nog ruim tien jaar

2 december, 10:19

Bosoppervlakte in Nederland verder afgenomen

2 december, 9:36
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan