Copyright: Noting is Most ( ACN)
Copyright: Stephanuseiland ( ACN)
Copyright: Havana aan de Waal ( ACN)
Copyright: Het Lege Land ( ACN)
Copyright: Nieuwe Nijmeegse Natuur ( ACN)
Copyright: Noting is Most ( ACN)
Copyright: Stephanuseiland ( ACN)
Copyright: Havana aan de Waal ( ACN)
Copyright: Het Lege Land ( ACN)
Copyright: Nieuwe Nijmeegse Natuur ( ACN)

'Nothing is most' voor stadseiland Nijmegen

18 januari 2013, 9:44
Met de inzending Nothing is Most heeft atelier Dutch de eerste prijs bij de ideeënprijsvraag Stadseiland gewonnen. Dat is donderdag bekendgemaakt in Architectuur Centrum Nijmegen. In de winnende visie wordt gepleit voor minder planning op de landtong in de Waal.

In het kader van de verruiming van de Waal wordt de dijk bij Lent teruggelegd. Hierdoor ontstaan een tweehonderd meter brede ‘nevengeul’ en een deels aan Nijmegen vastzittend eiland.

De ontwikkeling van dit stadseiland, waarbij nieuwe bruggen worden gebouwd en plannen zijn voor woningen en recreatieve functies, is het grootste project binnen het programma Ruimte voor de Rivier. Rond 2025 moet het geheel zijn afgerond.

Door middel van een ideeënprijsvraag wil Architectuur Centrum Nijmegen (ACN) een debat op gang brengen over de invulling van het stadseiland, die vanaf 2014 vorm moet krijgen. De jury onder leiding van Nico Nelissen (erevoorzitter ACN) ontving 46 inzendingen van verschillende deelnemers, uiteenlopend van architecten tot filosofen.

Nieuwe manier
Het leverde veel ideeën op, variërend van energieopwekking tot een gevangeniscomplex. De eerste prijs werd echter toegekend aan een inzender die stelt dat het eiland niet meer ideeën nodig heeft, maar juist minder. Rob van der Velden (atelier Dutch) houdt de huidige (verliesgevende)
plannen tegen het licht en pleit voor een nieuwe manier van planning.

“Er wordt door de inzender gekozen voor minder oeververbindingen, minder programma en geen stedelijke kade op de noordoever van het eiland. Het gevolg is dat dan niet wordt gekozen voor de waarde voor enkelen, maar in potentie juist een waarde voor velen”, zegt ACN over de inzending Nothing is Most.

“De jury ervaart dit als een mooi statement dat afstand neemt van het ouderwetse programmatisch gestuurde eindplan. Bovendien vindt de jury dat bij deze inzending een voorstel wordt gedaan dat een taboe in de ontwerpwereld behandelt: het weghalen van (geplande) planonderdelen. Ontwerpers voegen van nature altijd iets toe of maken opportunistisch gebruik van de ruimte die ze wordt geboden.”

Tweede prijs
De tweede prijs werd toegekend aan het plan Stephanuseiland van Pouderoyen Compagnons (Bert Roete, Guido Yntema, Lars Schothuis). De ontwerpers pleiten ervoor het eiland in 180.000 stukjes land te verdelen. Iedere inwoner krijgt een eilanddeel en kan hiervoor een idee leveren. Zodra en zolang er voor het idee voldoende Nijmegenaren bereid zijn hun stukje grond te geven, komt het idee op het eiland.

“Naar de mening van de jury past ook dit plan in de categorie van plannen die zijn ingediend waarin vrijheid van elk individu als belangrijke waarde wordt gehanteerd. Hoewel er geen eindbeeld is van het eiland, is er wel een heel duidelijk beeld van het te volgen proces. De jury vindt dit idee prachtig en tegelijkertijd erg concreet. Het is een simpele en tegelijkertijd briljante vondst”, zegt ACN.

“Elke Nijmegenaar kan zelf bepalen wat hij/zij met zijn drie vierkante meter wil doen, allianties sluiten et cetera. Laat de Nijmegenaren zelf individueel en in onderlinge samenspraak beslissen of ze op het eiland een wildernis, een pretpark, een dierentuin of een begraafplaats willen hebben. Het is spannend en onvoorstelbaar wat van dit alles het uiteindelijke resultaat zal zijn.”

Derde prijs
De derde prijs was voor de inzending Havana aan de Waal van Joost Emmerik. “Deze architect stelt voor om te midden van alle keurige plannen een eiland vol verrassing te maken, ter ere en stimulans van het anders denken. Een vrijstaat met eigen regels en mores, vol verbeelding, zelfinitiatief en nieuwe allianties” zegt ACN

“Een plek waar alles en iedereen naast elkaar bestaat zonder grootschalig vooropgezet plan en alles toch verbazingwekkend soepel en gemoedelijk verloopt, zoals dat enkel kan in een linkse stad als Nijmegen.”

“De jury is van oordeel dat het plan ‘Havana aan de Waal’
direct aansluit bij het karakter van Nijmegen en Lent. Omdat dit relatief kleine eiland toch altijd meer een menseneiland zal zijn, moet de specifieke cultuur van Nijmegen en Lent tot uitdrukking kunnen komen. ‘Havana aan de Waal’
speelt naar de mening van de jury in op het ‘romantisch’ verlangen van de Nijmegenaar naar een vrijstaat. Het stadseiland is daarvoor een ideale habitat.”

Tentoonstelling
Eervolle vermeldingen waren er voor de plannen Het Lege Land van Thomas Kemme en Nieuwe Nijmeegse Natuur is Maakbaar van Gilles van der Heijden & Stijn Tijhuis. Alle 46 inzendingen zijn tot en met 17 maart te bewonderen tijdens de tentoonstelling Prijsvraag Stadseiland in Architectuur Centrum Nijmegen.

Andere nieuwsberichten

Atelier Kempe Thill wint prijsvraag Duitse gezondheidscampus

2 uur geleden

Zecc uitgeroepen tot Architect van het Jaar 2020

4 uur geleden

Forum Groningen is Publiek gebouw van het Jaar 2020

4 uur geleden

Trippenhuiscomplex uitgeroepen tot Interieur van het Jaar 2020

4 uur geleden

Expositie belicht relatie directeur Glasfabriek met befaamde architecten

Vandaag, 10:57

Amsterdam wil opdelen woningen door beleggers voorkomen

Vandaag, 09:12

Bouw Het Grote Huis op Landgoed Duivenvoorde gestart

Gisteren, 15:19

Bouw vreest ontslaggolf door stikstofbeperkingen

Gisteren, 09:08

Winnaars Dutch Design Awards 2020 bekend

26 oktober, 5:08

Negentien gemeenten kunnen aan de slag met aardgasvrije wijken

26 oktober, 4:21
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan