Copyright: Joop van Stigt voor een school in Dogon, Mali ( Architectenbureau J. van Stigt)
Copyright: Joop van Stigt voor een school in Dogon, Mali ( Architectenbureau J. van Stigt)

Architect Joop van Stigt overleden

7 november 2011, 18:08
Afgelopen vrijdag is architect en hoogleraar Joop van Stigt overleden. Van Stigt behoort tot de generatie structuralisten en geldt als pionier voor de transformatie van de bestaande stad. Bekend voorbeeld daarbij is de verbouwing van het Entrepotdok in Amsterdam.

Van Stigt wordt samen met onder meer Herman Hertzberger en Piet Blom gerekend tot de Forumgeneratie, zoals structuralistisch werkende architecten uit de jaren ‘60/’70 ook wel worden genoemd. Als jonge hond kreeg Van Stigt van Willem van Tijen en Sam van Embden de kans om een gebouw te realiseren op de campus van de Universiteit Twente. Deze in 1965 opgeleverde personeelskantine geldt als een van de vroegste structuralistische werken.

De in 1934 geboren Van Stigt leerde het vak van architect met de hand. In plaats van naar het gymnasium te gaan, leerde hij het vak van timmerman. Volgens zijn eerder dit jaar overleden collega Wiek Röling deed hij dit zodat hij later zijn broer, missionaris in Afrika, kon helpen scholen te bouwen. Van Stigt begon zijn carrière bij Alexander Bodon en Aldo van Eyck, en won als jonge architect in 1962 de Prix de Rome.

Spijkers
Zijn ervaring met timmeren maakte van Van Stigt een architect die wist hoe er gewerkt wordt op de bouwplaats, maar die ook streng ontwierp en een grote rol opeiste in het bouwproces. Hij wilde de werktekeningen en de directievoering leveren en in de bouw kon hij zich zelfs met de spijkers bemoeien.

“Als er in de materialenlijst staat 6 kilo draadnagels, dan vraagt Joop van Stigt zich af: hoeveel spijkers zijn dat en hebben we al die spijkers wel nodig? Hij is in staat om een pond spijkers te wegen, het aantal te tellen en dan te concluderen dat als je goed kan timmeren 4 kilo spijkers wel voldoende is”, schreef Röling in het boek ‘Bouwmeesters met draagvlak’.

In 1966 startte Van Stigt zijn eigen bureau. In de jaren erna realiseerde hij gebouwen als het gemeentehuis in Ter Aar (1970, plus een uitbreiding in 1992), woningbouwproject De Werven in Almere-Haven (1974-’77) en de Faculteit der Letteren in Leiden (1976-’82). In 1981 voegde zijn zoon André zich bij Van Stigts praktijk. Ook Jurriaan van Stigt, mede-eigenaar van LEVS architecten, is een zoon van Joop.

Nieuwe Bouwopgave
Vanaf de jaren tachtig hield Van Stigt zich steeds meer bezig met transformatie. Hij formuleerde als hoogleraar de Nieuwe Bouwopgave, waarmee hij als een van de eersten erkende dat het meeste werk voor de architect ‘in de naaste toekomst’ uit renovatie en hergebruik zal bestaan.

Hij gaf zelf een belangrijk praktisch voorbeeld met de verbouwing van het Entrepotdok in Amsterdam tot woongebouw (1985-’88). Ook rond en na Van Stigts afscheid in 1999 deed zijn bureau voorname verbouwingen, zoals het Olympisch stadion (1999) en Pakhuis De Zwijger (2006) in Amsterdam.

Van Stigt wijdde zich zoals voorgenomen ook aan het bouwen van scholen in Afrika. “In Mali bouwt hij scholen in een daar passende techniek en in een stijl die aansluit en begrepen wordt door de daar levende mensen”, schreef Röling. “Als er honger is en het transport ontbreekt om met graan de mensen te bereiken, koopt hij een vrachtauto om het zelf te brengen. Dat maakt voor mij de mens Van Stigt volledig.”

BNA Kubus
Het werk van Van Stigt is bekroond met diverse prijzen. Hij ontving onder meer de BNA Kubus (1984) voor zijn gehele oeuvre, de Wibautprijs (1987) en De Nationale Renovatieprijs voor het Entrepotdok. Daarnaast is de architect geridderd in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Joop van Stigt is 77 jaar geworden.

Andere nieuwsberichten

Distributiecentrum met gestapelde functies voor Schiphol Trade Park

27 november, 2:12

Renovatie en uitbreiding gemeentehuis Alblasserdam voltooid

27 november, 12:26

Winnaars Arie Keppler Prijs 2020 bekend

27 november, 10:55

Ruimtelijke en ingetogen herdenkingsplek te midden van de natuur

26 november, 5:40

Utrecht bouwt vooral binnenstedelijk en rond ov-knooppunten

27 november, 9:38

Minister: miljarden nodig om Nederland bereikbaar te houden

27 november, 9:10

Windmolenbranche en kritische omwonenden eens over gedragscode

26 november, 1:38

Lezing Larry Beasley: geloof in de stad

26 november, 12:51

Onderzoeksraad: stel controle constructie grote gebouwen verplicht

25 november, 2:00

'Bedrijven willen kantoorruimte op juiste plek'

25 november, 9:17
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan