Copyright: grafie Arne Olivier
Copyright: grafie Arne Olivier
Copyright: grafie Arne Olivier
Copyright: grafie Arne Olivier
Copyright: grafie Arne Olivier
Copyright: grafie Arne Olivier
Copyright: grafie Arne Olivier
Copyright: grafie Arne Olivier
Copyright: grafie Arne Olivier
Copyright: grafie Arne Olivier
Copyright: grafie Arne Olivier
Copyright: grafie Arne Olivier
Copyright: grafie Arne Olivier
Copyright: grafie Arne Olivier
Copyright: grafie Arne Olivier
Copyright: grafie Arne Olivier
Copyright: grafie Arne Olivier
Copyright: grafie Arne Olivier

Kantoor Imtech scoort Breeam-NL Very Good

31 oktober 2011, 10:52
Begin oktober is het nieuwe kantoorgebouw van Imtech in Eindhoven opgeleverd. Het door Bo.2 architectuur en stedenbouw ontworpen gebouw is het eerste kantoor dat het certificaat Breeam-NL Very Good ontvangt.

Een CO2-reductie van 45% en een energiereductie van 42% ten opzichte van de norm, dat is prestatie die Bo.2 architectuur en stedenbouw volgens eigen zeggen heeft behaald in het ontwerp van het kantoorgebouw voor installatiebedrijf Imtech in Eindhoven. Het nieuwe bedrijfsgebouw van Imtech is volgens het architectenbureau een goed voorbeeld van wat er bereikt kan worden op het gebied van duurzaamheid door integraal te ontwerpen. De opdrachtgever, in dit geval tevens de installateur, is van begin af aan nauw betrokken geweest bij het ontwerpproces.

Het op 7 oktober geopende pand is het eerste kantoorgebouw dat is gecertificeerd met het Breeam-NL Very Good-label dat het Dutch Green Building Council uitgeeft.

Situatie
Het project is gesitueerd in een woonwijk aan de rand van Eindhoven. De twee gebouwvolumes, kantoor en bedrijfshal, heeft Bo.2 dezelfde uiterlijke verschijningsvorm gegeven. De betonnen plint verbindt conceptueel de verschillende onderdelen van het gebouw en omheint tegelijkertijd de binnentuin en de buitenopslag.

Rond het complex is een parkachtige ruimte ontworpen. Regenwater kan hier enerzijds natuurlijk infiltreren in de grond, anderzijds wordt een deel opgeslagen in ondergrondse kratten. Dit water wordt bijvoorbeeld gebruikt om de toiletten door te spoelen.

Materiaalbesparing
Imtech wilde een marktconform gebouw met een terugverdientijd van 5 jaar. Door in een vroeg stadium de Breeam-eisen in het concept mee te nemen, kon er veel materiaal, en dus energie, worden bespaard. Ten eerste wordt er materiaal bespaard door het programma in een compacte vorm te gieten. Ten tweede is er bij de maatverdeling van de gevel specifiek gelet op de standaardmaten van het bronmateriaal. Hierdoor is er weinig ‘zaagverlies’.

De vloeren overspannen van gevel tot gevel, waardoor de verdiepingen kolomvrij zijn. Flexibel in te delen plattegronden en een demontabele gebouwstructuur, een stalen draagstructuur met een houtskeletbouw schil, zorgen ervoor dat het gebouw in de toekomst voor verschillende typen gebruikers geschikt is.

Installaties
Voor de verwarming en koeling van het gebouw wordt gebruik gemaakt van een WKO. De daadwerkelijke verwarming en koeling van de ruimtes gebeurt middels klimaatplafonds. Daarnaast is de ventilatie CO2-gestuurd.

Dubbele gevel
In het ontwerp voor het kantoorgebouw is er gekozen voor houten kozijnen in plaats van veel meer onderhoudsarme aluminium kozijnen. Door een extra structurele glasplaat te ontwerpen voor de houten kozijnen wordt het hout beschermd tegen weer en wind waardoor het veel minder onderhoud behoeft.

De tweede huid verbetert tevens de akoestische en thermische eigenschappen van de gevel. Zonwering kan tussen de thermische schil en de buitenste schil geïntegreerd worden, waardoor deze ook bij harde wind gebruikt kan worden. Anderzijds kan men dankzij de tweede huid bij regen of zelfs gedurende de nacht een raam openzetten zodat het gebouw in de zomer sneller afkoelt.

Eternit
De dichte delen van de gevel bestaan uit Eternit en Platowood rabatdelen. Platowood is thermisch verduurzaamd hout. Het ‘koken’ van het hout koppelt de lage milieulast van hout (met keurmerk) aan een lange levensduur.

Eternit is een recyclebaar plaatmateriaal dat bestaat uit houtpulp en cement. Door de enorme hardheid van deze combinatie is het uiterst duurzaam. Bovendien wordt Eternit met relatief lage temperaturen gefabriceerd waardoor de milieulast tijdens de fabricage lager is dan bij bijvoorbeeld aluminium producten. De beplating is demontabel en zonder schroeven aangebracht waardoor de gevel 1 op 1 herbruikbaar is.

Exploitatie
De DUBO-maatregelen zorgen er volgens Bo.2 uiteindelijk vooral voor dat het gebouw in de exploitatie veel goedkoper is. De gunstige verhouding tussen gevel en vloeroppervlak, en een gunstige oriëntatie van het gebouw t.o.v. de zon zorgt voor weinig warmteverlies in de winter en minder opwarming in de zomer. Dit merkt de gebruiker direct in de energiekosten.

Andere nieuwsberichten

BIG wint prijsvraag voor Vltava Filharmonie in Praag

20 mei, 12:24

Een stoel als een dragende schelp

20 mei, 11:33

Gouden A.A.P. 2022 toegekend aan Namenmonument en basisschool

19 mei, 10:00

Zecc en Lindeloof ontwerpen woonblok bij oude scheepswerf Krimpen aan den IJssel

19 mei, 4:50

Boek belicht geschiedenis ontwikkeling Grote Markt Oostzijde

20 mei, 1:17

Merendeel delta's zoals Nederland onbeschermd tegen stijging zee

20 mei, 9:48

‘Fouten in opdracht Afsluitdijk waren al jaar voor renovatie bekend’

20 mei, 9:13

Minister De Jonge wil groter deel huurmarkt reguleren

19 mei, 1:11

CBS: afgifte vergunningen woningbouw stevig gedaald

19 mei, 10:19

Geen toestemming voor studentencampus Amstelveen

18 mei, 2:47
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan