Copyright: grafie Ralph Kämena
Copyright: grafie Ralph Kämena
Copyright: grafie Ralph Kämena
Copyright: grafie Ralph Kämena
Copyright: grafie Ralph Kämena
Copyright: grafie Ralph Kämena
Copyright: grafie Ralph Kämena
Copyright: grafie Ralph Kämena
Copyright: grafie Ralph Kämena
Copyright: grafie Ralph Kämena
Copyright: grafie Ralph Kämena

Doepel Strijkers realiseert Kringloop Kantoor

7 februari 2011, 14:44
Op de noordoever van Rotterdam heeft Doepel Strijkers Architects de begane grond verdieping van het voormalige HAKA gebouw opnieuw ingericht met hergebruikte materialen uit de omgeving.

Een vergaderruimte die ingekaderd wordt door oude deuren, een wand van oude kleding, en een podium van oude baksteenkisten. Voor de inrichting van het voormalige HAKA gebouw heeft Doepel Strijkers Architects sloopmaterialen uit de voor- en naoorlogse bouw een nieuw leven gegeven.

Bij de verwerking van de sloopmaterialen tot nieuwe producten heeft Doepel Strijkers zich gebaseerd op de intrinsieke waarde van de materialen. Ook heeft het architectenbureau geprobeerd bij de functieverandering van de materialen zo min mogelijk afval te produceren en de montage zo eenvoudig mogelijk te houden.

Voor het interieur van het HAKA gebouw heeft Doepel Strijkers de materiaalstromen van sloopobjecten onderzocht. Op basis van dit onderzoek is een toolbox ontwikkeld waarmee de kantoren ingericht kunnen worden. Enkele ‘tools’ zijn nu op de begane grond gerealiseerd en getoetst op techniek, CO2 footprint, kosten en maakproces. Na de begane grond worden stapsgewijs de andere verdiepingen van het HAKA gebouw ontwikkeld.

HAKA ‘Living Lab’
In 2009 is het HAKA gebouw bestemd tot een campus voor bedrijvigheid gespecialiseerd in schone technologie. Het complex moet een ‘Living Lab’ worden voor bedrijven, instellingen en overheden op het gebied van water en energie.

Het interieur van het HAKA gebouw heeft Doepel Strijkers flexibel willen houden. De begane grond biedt in het oorspronkelijke fabrieksgedeelte ruimte aan werk- en overlegplekken, maar ook aan horeca. Het zogenaamde werkplatform biedt tijdelijke kantoorruimte voor huidige huurders.

Het centraal gesitueerde horecapunt functioneert in de eerste fase van de exploitatie als pantry voor de bedrijven op de werkplatforms en als keuken/bar tijdens evenementen. Door voldoende ruimte en een flexibele indeling is deze pantry in de volgende fase te gebruiken als professionele keuken voor een horeca exploitant.

In het oorspronkelijke kantoorgedeelte bevind zich een auditorium en een tentoonstellingsruimte. Een akoestische scheidingswand opgebouwd uit 8000 kilo kleding verdeeld over negen elementen zorgt ervoor dat de ruimte kan worden afgestemd op een wisselende indelingsbehoefte. Auditorium en tentoonstellingsruimte kunnen als separate ruimten functioneren maar denkbare mengvormen zijn ook mogelijk.

Ambachtelijkheid
Een team van mensen onder professionele begeleiding vanuit een achterstand tot de arbeidsmarkt, de Werk en Leerfabriek en Reclassering, heeft een groot deel van de objecten in elkaar gezet. Dit uitvoeringstraject met goedkope niet geschoolde krachten impliceert volgens Doepel Strijkers voor de ontwerpen een eenvoudige repeterende detaillering waarbij geen complexe technische bewerkingen nodig zijn.

Deze manier van werken biedt ook kansen om ontwerpen te realiseren waarbij de uitvoering arbeidsintensief is, denkt Doepel Strijkers. Een nieuwe betaalbare ambachtelijkheid met een rijke detaillering is hiermee mogelijk geworden. Dit proces resulteert in een vormentaal waarbij zichtbaar ruimte is ontstaan voor kwaliteiten die in het conventionele ontwerptraject niet meer mogelijk zijn.

CO2 berekeningen
In samenwerking met AVR/Van Gansewinkel en de Gemeentewerken is inzichtelijk gemaakt wat de effecten van het gebruik van sloopmaterialen en de extra vervoer en verwerkingsprocessen hebben op de CO2 footprint en kosten per object. Aanvullend op de CO2 berekeningen zijn tevens technische aspecten in kaart gebracht die relevant zijn bij het hergebruiken van materialen zoals certificering, brandveiligheid en bouwbesluit.

De kennis die opgedaan is geeft een doorkijk naar de potenties van het toepassen van deze strategie voor een gebiedsontwikkeling. Zodoende maakt de herontwikkeling van het HAKA gebouw onderdeel uit van het groter initiatief waarin gepleit wordt voor een alternatieve strategie voor de ruimtelijke, economisch, ecologisch en sociale transitie van het gebied. (Dit groter initiatief is een samenwerking tussen deUrbanisten, BVR, TU Delft, Drift en Doepel Strijkers.)

Doepel Strijkers Architects is één van de partners die REAP PLUS (Rotterdam Energy Approach& Planning) ontwikkeld waarin naast energie, - water, afval ook materiaal kringlopen zijn opgenomen. Deze methodiek vormt het inhoudelijke kader van de transformatie van het HAKA gebouw.

Gerelateerde nieuwsberichten

Andere nieuwsberichten

Bouw 741 woningen in Max Euwe Kwartier Rotterdam gestart

19 december, 4:37

Bouw 92 meter hoge Victoriatoren in Eindhoven gestart

19 december, 11:41

Anne Schroën: aantal BNA-lidmaatschappen terug op oude niveau

19 december, 10:38

Groosman en Voids winnen selectie deelplan Beekhof in Stadsoevers Roosendaal

18 december, 12:29

Zonder ingrepen dreigt grote verstoring Noord-Hollands stroomnet

19 december, 1:58

Veel leegstaande kantoren Utrecht geschikt gemaakt voor bewoning

19 december, 9:33

Kamer roept Keijzer terug: toch nestvoorziening bij nieuwbouw

18 december, 11:08

SCP: solidariteit burgers op woonmarkt begrensd

18 december, 9:43

Advies: Nederland kan zorgvuldiger omgaan met oude zonnepanelen

17 december, 1:35

Dorpen in Noord-Holland mogen bouwen in beschermd landschap

17 december, 10:21
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial Benelux B.V.
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
wienerberger
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan