WK 2018 niet in Nederland en België

2 december 2010, 16:43
Het wereldkampioenschap voetbal wordt in 2018 niet in Nederland en België gehouden. Het uitvoerend comité van de FIFA besloot donderdag in Zürich het evenement aan Rusland toe te wijzen. Verder waren ook Engeland en Spanje-Portugal kandidaat.

Bouwend Nederland reageerde reageerde teleurgesteld op de uitslag. "De toewijzing van het WK voetbal in 2018 aan Nederland had veel kunnen betekenen voor de Nederlandse bouwbedrijven vanwege de orders voor het bouwen van stadions en het aanleggen van wegen. We sluiten overigens niet uit dat Nederlandse bedrijven worden benaderd door Rusland", zei een woordvoerder.

Arcadis
Het advies- en ingenieursbureau Arcadis zag voor zichzelf al een rol weggelegd bij de ontwikkeling van voetbalstadions in Nederland en vooral in België. "Jammer'', reageerde commercieel manager Piet van Suijdam van Arcadis Nederland dan ook.

"Wij waren natuurlijk in Nederland en België al aan het voorsorteren om te kijken welke rol we zouden kunnen spelen bij de ontwikkeling van stadions. Vooral in België is behoefte aan moderne stadions.''

Maar het internationaal opererende bedrijf zit niet bij de pakken neer. "We hopen nu zaken te kunnen doen in Rusland en Qatar.''

Nieuwe Kuip
Het college van burgemeester en wethouders in Rotterdam praat dit jaar niet meer over een lening van 150 miljoen euro voor de bouw van een nieuwe Kuip. Aanvankelijk zou het stadsbestuur daar 7 december knopen over doorhakken, maar dat is uitgesteld tot volgend jaar.

Wethouder Antoinette Laan (sport, VVD) zei donderdag dat nu het WK niet naar Nederland komt, de druk van de ketel is. "De afgelopen drie jaar is er hard gewerkt aan de planvorming voor het Stadionpark met het WK als stip aan de horizon. Ook zonder WK blijft het noodzakelijk om in Zuid te investeren.''

Laan denkt dat het zonder WK wel moeilijker is om alle neuzen in Rotterdam dezelfde kant op te krijgen. Voor het uit te lenen bedrag maakt het niet veel uit dat Nederland naast het voetbaltoernooi grijpt, meent ze.

Het is overigens uiteindelijk aan de gemeenteraad om te besluiten of ze Stadion Feijenoord NV het geld leent. De nieuwe voetbaltempel met 68.000 stoeltjes moet aan de voet van de Maas verrijzen, heeft een kostenplaatje van circa 450 miljoen euro en maakt onderdeel uit van een geheel nieuw stadionpark op Zuid.

CDA-raadslid Nelleke Weltevrede liet weten dat de plannen zeker niet de ijskast in moeten. "Het stadionpark is een impuls waar heel veel Rotterdammers baat bij hebben.'' Raadslid Tom Harreman (PvdA): "Het niet doorgaan van het WK biedt ons de kans om in alle zorgvuldigheid de plannen nog eens goed tegen het licht te houden.'' Hij wil dat nog eens goed naar de definitieve locatie wordt gekeken.

Ook de VVD roept op om de plannen nog eens rustig onder de loep te nemen en blijft voorstander van een nieuw stadion. De liberalen willen net als D66 wel eerst garanties dat het geleende geld op termijn terugvloeit.

Leefbaar Rotterdam noemt het in zekere zin prettig dat er nu helderheid is. "We kunnen ons nu niet meer rijk rekenen. Van al die snorrende verhalen ben je af. We blijven kritisch of we zo veel gemeenschapsgeld in het stadion moeten pompen. We vragen ons af of het project werkelijk levensvatbaar is'', aldus raadslid Ronald Schneider.

GroenLinks was al geen voorstander van een gemeentelijke lening aan een commercieel project. "Wel of geen WK; dat maakt niet uit. We willen wel geld uittrekken voor het gebied er omheen en voor de aanleg van een metrolijn'', aldus Arno Bonte.

Philips Stadion
Voetbalclub PSV maakte donderdagmiddag bekend dat het Philips Stadion op korte termijn niet wordt uitgebreid. Het stadion zou ongeveer tienduizend extra plaatsen krijgen, tegen een investering van 80 miljoen euro.

PSV kan dat in de huidige slechte financiële situatie niet alleen betalen en de plaatsen zijn in verhouding bovendien ‘excessief' duur, legde directeur Tiny Sanders uit. "Zonder WK is een uitbreiding niet verstandig.’’

Rusland
Het is de eerste keer dat het WK naar Rusland gaat. FIFA-voorzitter Sepp Blatter maakte de uitverkiezing van het land persoonlijk bekend. Vooraf al gold het land samen met Engeland als de favoriet.

Rusland gaat het evenement letterlijk vanaf de grond opbouwen. Vrijwel alle stadions (dertien van de zestien) moeten nog worden gemaakt. Erick van Egeraat ontwerpt het hoofdstadion voor het evenement.

Vooraf had het land de FIFA al een winst van vele miljoenen in het vooruitzicht gesteld. De grote afstanden tussen de speelsteden werden in het bid aanvankelijk als een probleem ervaren. In de ogen van het uitvoerende comité van de FIFA bleek dat allesbehalve een doorslaggevend argument.

Eerder al kreeg Rusland van het IOC de Winterspelen van 2014 toegewezen. Die worden gehouden in Sotsji. Ook hier werkt Van Egeraat aan een grote opdracht, een kunstmatige archipel die Federation Island wordt genoemd.

WK 2022
Het wereldkampioenschap voetbal van 2022 wordt in Qatar gehouden. Dat maakte de FIFA donderdag eveneens bekend. Het golfstaatje presenteerde dit jaar een keur aan stadions die speciaal voor het evenement gebouwd worden. Klik [hier] en [hier] voor impressies.

In totaal zullen er elf stadions komen, waarvan acht nieuw worden gebouwd. Qatar heeft na het WK niet zo veel behoefte aan al die stadions. Daarom heeft het organisatiecomité beloofd dat die accommodaties na de mondiale eindronde worden afgebroken en elders in de wereld opnieuw verrijzen.

Ook de Verenigde Staten, Zuid-Korea, Australië en Japan waren in de race voor het WK van 2022.

Bron: ANP

Trefwoorden

wk 2018
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Woonconcept 'Alles op een rijtje' moet beter inspelen op wensen woningzoekers

3 uur geleden

Nederlands paviljoen in Venetië toont ‘Plumbing the System’

Vandaag, 09:00

Ontwerp Nederlands paviljoen Expo 2025 Osaka onthuld

Gisteren, 17:33

Brug als baken en verbinding in Urk

Gisteren, 14:36

Voor het eerst meer energie uit zonnepanelen dan uit biomassa

Gisteren, 15:41

Woongebouw in Amsterdam-Oost onbewoonbaar door grote brand

Gisteren, 11:19

Nederland halverwege doel hernieuwbare energie: 15 procent

2 juni, 2:06

Woningplatform ziet interesse voor schaars huuraanbod stijgen

1 juni, 9:40

Toezichthouder: zonnepanelen via omvormer makkelijk te hacken

30 mei, 10:51

Boek brengt brutalistische gebouwen in Nederland in kaart

25 mei, 3:56
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan