‘Planning bedrijfsterreinen moet professioneler’

8 oktober 2010, 14:01
Er moet heel wat gebeuren om de professionaliteit van (her-)ontwikkelen en beheer van bedrijventerreinen te verbeteren. Dat constateert het vandaag verschenen rapport Van bedrijventerrein naar werkmilieu, dat is opgesteld door medewerkers van de TU Delft en Inbo.

Bedrijventerreinen lijken vaak meer op een fabriek van losse kavels. Bovendien hebben de gebouwen weinig waarde en is het beheer van de openbare ruimte meestal onder de maat. Mede daardoor zijn de terreinen impopulair bij een breed publiek, wat volgens de onderzoekers ernstig is omdat een groot deel van onze economische activiteiten daar plaatsvinden.

Dit alles is het gevolg van amateuristische planning, stelt het rapport. De onderzoekers doen een ‘simpele’ aanbeveling om het beter te doen. “Pas de praktijk toe die we kennen bij de (her-)inrichting van complexe winkel- en woongebieden”, vertellen ze.

“Deze praktijk van gebiedsontwikkeling blijkt prima toepasbaar op de huisvesting van bedrijven. Met de inzet op ‘werkmilieus’ en gebouwen van een hoger kwaliteitsniveau, krijgen ook beleggers en projectontwikkelaars belangstelling voor de (her-)ontwikkeling van bedrijventreinen. En dat is ook precies wat de overheid wil.”

Huisvestingswensen
Het rapport stelt dat deze aanpak alleen kan slagen als die inspeelt op de huisvestingswensen van ondernemingen. “In de reële economie ligt de rigide functiescheiding al zo’n 25 jaar achter ons. De overheid gaat echter nog steeds van deze functiescheiding uit. Zij ontkent de economische dynamiek want functies wisselen elkaar bij wijze van spreken elke dag af.”

“Onderzoek, productie, kantoorfuncties en verkoop lopen door elkaar heen en zijn met elkaar verweven in één ruimte. ‘Het nieuwe werken’ heeft de bedrijfsterreinen allang bereikt. Vandaar dat het rapport spreekt over ‘werkmilieus’.”

“Daarbij komt dat de milieuhinder van bedrijven de afgelopen decennia sterk gereduceerd is. Daarom houdt het rapport een krachtig pleidooi van menging van werken met andere functies zoals, horeca, wonen, kantoren en onderwijsvoorzieningen.”

Drs. Jeanet van Antwerpen, partner bij Inbo en één van de auteurs van het rapport: “Gemengde gebieden blijken beter bestand tegen veranderingen in de economie en de samenleving. De waarde van het vastgoed ligt doorgaans op een hoger niveau.”

“Door de vastgoedcrisis zullen bedrijventerreinen veel langzamer transformeren dan oorspronkelijk gepland; daarom is meer tolerantie van bedrijfsfuncties ten op zich te van hun buren geboden; modernisering van het omgevingsrecht is noodzakelijk.”

‘Onder druk’
Aan de andere kant vragen de auteurs aandacht voor de huisvesting van echt industriële en logistieke berdrijven. Friso de Zeeuw, hoogleraar Gebiedsontwikkeling aan de TU Delft onder wiens supervisie het onderzoek is verricht: ”Elke gemeente wil kennisbedrijfjes in huis halen, maar de maakindustrie die veel aan innovatie doet, moet absoluut een plek in ons land houden. Die plek staat onder druk.”

Bij hun rondgang langs bedrijven hebben de onderzoekers ervaren dat veel bedrijven nog best tevreden zijn met hun huidige plek. Zij benadrukken dat het beheer beter moet. Dan wordt soms wel erg snel naar de gemeente gekeken.

“Maak ondernemers zelf verantwoordelijk voor beheer en veiligheid bijvoorbeeld in de vorm van een gebiedscorporatie. Stel daaraan als overheid bestaande middelen ter beschikking. En als 90 procent wil meedoen, dan moet je de laatste 10 procent kunnen dwingen om te participeren”, zegt Ruud Bergh, directeur van SADC en initiatiefnemer van het onderzoek hierover.

Trefwoorden

bedrijventerreinen

Andere nieuwsberichten

Nieuwe Meldkamer Oost-Nederland in gebruik genomen

Vandaag, 16:11

Villa door Paul de Ruiter Architects voegt zich in groen duinlandschap

Vandaag, 14:59

LIAG presenteert vernieuwd Keizer Karel College Amstelveen

Vandaag, 13:22

Mei ontwerpt woongebouwen voor studenten en jongeren in Sluisbuurt

Vandaag, 11:42

VolkerWessels haalt hogere winst over 2022

Vandaag, 10:18

Kabinet wil sneller en meer klimaatbestendig laten bouwen

Vandaag, 09:24

Flatiron Building geveild voor bedrag van 190 miljoen dollar

Gisteren, 14:20

Winkel met hotelproducten ontworpen als een hotel

Gisteren, 11:08

Amsterdam wil darkstores op bedrijventerreinen

Gisteren, 09:36

Bijeenkomst over hoogwaardige modulaire woningbouw in Rosmalen

22 maart, 3:23
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2023 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan