Copyright: en Urhahn Urban Design
Copyright: en Urhahn Urban Design

Plan voor Nieuw Binckhorst vastgesteld

6 januari 2010, 15:07
Het college van B&W van de gemeente Den Haag heeft ingestemd met het Integraal Ontwikkelingsplan (IOP) voor de Binckhorst in Den Haag. Dit plan vormt een nadere uitwerking van het Masterplan Nieuw Binckhorst uit 2007.

Het plan van Urhahn Urban Design en Floris Alkemade Architect (voormalig architect bij OMA) voorziet in de stedenbouwkundige inpassing van een nieuwe stadsentree, de aanleg van een stadspark en het openbaar maken van kades, plekken en verbindingen.

“Deze publieke investeringen bieden de condities voor een ambitieuze en geleidelijke vernieuwing van het gebied, waarin de vele markante industriële gebouwen van de Binckhorst een prominente plek innemen”, meldt Urhahn.

“Het plan biedt volop ruimte voor spontane initiatieven van de huidige gebruikers en eigenaren van het gebied. Enkele katalysatorprojecten vormen de inspirerende aanjagers voor het transformatieproces.”

Binckhorst is een bedrijventerrein, gelegen in hartje Den Haag. De opgave was om in het 130 hectare grote gebied een ‘spannende mix’ van bedrijven, woningen en (groen-)voorzieningen ontstaat te creëren. Daarnaast moet het huidige geïsoleerde karakter veranderen in open en goed bereikbaar.

Rotterdamsebaan
Een van de stuwende krachten achter het project is de aanleg van de Rotterdamsebaan, een nieuwe stadsentree voor Den Haag. Deze verbinding takt aan op de Binckhorstlaan en vormt de verkeerskundige ruggengraat van het gebied.

De architecten stellen voor de Binckhorstlaan als een stadsboulevard van (inter)nationale allure in te richten. “Een ‘opgetilde’ rotonde in het hart van de Binckhorst wordt een echte blikvanger, vormgegeven als openbare ruimte van formaat, een verwelkoming in Den Haag.”

Als alles volgens planning verloopt begint de aanleg van deze weg in 2014 en duurt tot 2017. Een tunnel maakt onderdeel uit van de Rotterdamsebaan. De tunnel komt in de Binckhorst ter hoogte van de Wegastraat-Zonweg weer bovengronds.

In Nieuw Binckhorst komen uiteindelijk zo’n zevenduizend woningen. Daarnaast is er plaats voor kantoren, bedrijven en culturele, maatschappelijke en sportvoorzieningen. Ook de Caballerofabriek en de ontwikkeling van de Anthony Fokkerschool maken deel uit van het nieuwe plan.

Het is uitdrukkelijk de bedoeling karakteristieke panden te behouden en beschikbaar te maken voor hergebruik. Eveneens worden de havenbekkens behouden en daar waar mogelijk uitgebreid.

Nieuw stadspark
“Bij het hoogstedelijk karakter van Nieuw Binckhorst past een park dat als publiek podium kan dienen voor zowel de Binckhorst als voor de omliggende stadswijken”, zegt Urhahn. Het park krijgt een centrale positie en verdeelt Nieuw Binckhorst zo in drie zones: Noord, Midden (het park) en Zuid.

Het parkconcept is opgebouwd uit verschillende delen. Het open deel, de parkweide, dient als het stadspodium, de plek voor stedelijke attracties. Naast deze open ruimte zijn de parkkamers de meer intieme en omsloten ruimtes.

Urhahn stelt drie parkkamers voor: een rond het kasteel, de bestaande begraafplaats en een volledig nieuw pocketpark tussen de begraafplaats en het spoor. “Een nieuwe groene as, de As van Noord, zorgt voor een goede verbinding tussen het open veld en de parkkamers en tussen de parkkamers onderling, waardoor een coherent parkstedelijk gebied ontstaat.”

Ontwikkelingsplan
“Het ontwikkelingsplan voor Nieuw Binckhorst kenmerkt zich door het in fasen opknippen van de ontwikkelingen. Het plan legt de hoofdstructuur van hoogwaardige openbare ruimten, zoals de Binckhorstlaan en een stadspark van ruim 16 hectare, vast. Dit geeft houvast en zekerheid voor de lange termijn.”

In de filosofie van de architecten is ruimte voor verandering de basis van een goede stad. “Het ontwerp voor de Binckhorst biedt daarom ruimte voor onverwachte ontwikkelingen, kansen die zich voordoen en initiatieven van mensen en gebruikers.”

“Dit wordt mede gefaciliteerd door een intelligent financieel systeem van bouwstenen, die vernieuwing op kavel en deelgebied mogelijk maakt. Dit systeem is samen met Fakton opgezet. De ontwikkelstrategie voor de Binckhorst is uniek in Nederland en zal naar verwachting als voorbeeldproject voor nationale vernieuwingsopgave van bedrijventerrein gelden.”

Andere nieuwsberichten

Transformatie van Defensie-Eiland in Woerden afgerond

17 september, 2:24

Woningbouwcomplex Ilot Queyries van MVRDV in Bordeaux klaar

17 september, 9:23

Van der Valk-hotel Amsterdam verkozen tot BNA Beste Gebouw van het Jaar

16 september, 8:25

Ontwerpstudio Rive Roshan opent de deuren tijdens Glue Amsterdam

16 september, 4:15

Werkgevers: snel maatregelen voor versterken elektriciteitsnet

17 september, 2:45

Utrecht wil geen verbreding maar een snelheidsverlaging op A27 bij Amelisweerd

17 september, 2:29

Video: afscheid Floris Alkemade als Rijksbouwmeester

17 september, 10:09

Kabinet steekt nog eens 1 miljard in versnelling woningbouw

16 september, 11:04

Klimaatrapport: wereld niet groener na coronalockdowns

16 september, 10:22

Amsterdam kan druk op stroomnet niet meer zelf oplossen

16 september, 9:19
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan